Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens vädjan nobbas av alla storstjärnorna

Stefan Löfven hoppas på draghjälp av världsstjärnorna – som alla nobbat hans brev.Foto: Alex Ljungdahl
Bruce Springsteen är en av dem som har fått brevet, men har inte svarat.Foto: Robin Aron
Det har inte heller Alicia Vikander.Foto: Evan Agostini / AP TT NYHETSBYRÅN
Eller Matt Damon.Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Meryl Streep har däremot svarat, men hälsar att det inte passade just nu.Foto: Ken Katz /STARTRAKSPHOTO.COM STARTRAKS PHOTO

BRATISLAVA/NEW YORK. Här är världsstjärnorna som nobbar Stefan Löfven.

Statsministern ville ha hjälp med att lansera sitt prestigeprojekt Global Deal.

Han skrev därför personliga brev till Bruce Springsteen, Meryl Streep, Matt Damon och Alicia Vikander.

Här är stjärnorna som nobbar Löfven

Bruce Springsteen

Sångaren och låtskrivaren Bruce Springsteen, 66, startade sin karriär redan på 1960-talet och spelar fortfarande för fullsatta arenor. "Bossen" tilldelades Polarpriset 1997 och har en plats i Rock and Roll Hall of Fame.

Meryl Streep

Meryl Streep, 67, är en av världens främsta skådespelare. Hon har vunnit en Oscar tre gånger, för filmerna "Kramer mot Kramer", "Sophies val" och "Järnladyn". Är nu aktuell i filmen "Florence Foster Jenkins".

Matt Damon

Skådespelaren och manusförfattaren Matt Damon, 45, har gjort en rad omtalade roller. Vann en Oscar för bästa originalmanus för "Will Hunting" 1997, och fick 2016 pris vid Golden Globe Awards för insatsen i "The Martian".

Alicia Vikander

Skådespelaren Alicia Vikander, 27, från Göteborg slog igenom i filmen "Till det som är vackert" 2010 och fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen. Vann 2016 en Oscar för bästa kvinnliga biroll i "The Danish girl".

"Som en stor beundrare av både dina insatser på vita duken och ditt sociala engagemang, är det en sann glädje att skriva till dig.'"

Så inledde statsministern sitt brev till skådespelerskan och världsstjärnan Alicia Vikander den 9 augusti i år.

En vecka tidigare skickade han motsvarande brev till artisten Bruce Springsteen och skådespelarna Meryl Streep och Matt Damon. Även den indiska stjärnan Deepika Padukone fick ett brev av Stefan Löfven.

Sökte draghjälp

Skälet: Statsministern ville ha draghjälp inför lanseringen av prestigeprojektet Global Deal - ett globalt handslag mellan arbetsgivare och arbetstagare, för bättre arbetsvillkor, säkerhet och jämställdhet - i FN-huset i New York nu på onsdag.

– Självklart vill vi ta hjälp av personer och organisationer som kan bidra till att göra det till verklighet, sa statsministern nyligen.

Men Löfven har fått nobben av samtliga världsstjärnor.

Fyra av fem har inte ens svarat på brevet, trots att det skickades för nästan sex veckor sedan. Pressekreteraren Dan Lundqvist-Dahlin bekräftar i ett sms:

Meryl Streep.Foto: Ken Katz

"Meryl Streep har svarat och vänligen tackat för förfrågan, men att det inte passar just nu. De övriga väntar vi på och hoppas på positiva svar."

Vill avvakta

Stefan Löfven får samtidigt nobben av en rad storföretag. I början av augusti skickade statsministern även brev till ett 20-tal företagsledare och koncernchefer. De enda som hittills ställt sig bakom initiativet är H&M, Scania och Ica.

Enligt statsministerns medarbetare har Löfven dock haft "positiva samtal" med Unilever, Securitas Sverige och SCA och "en dialog pågår" med företag som Kappahl, Siemens, Virgin och Fritidsresor.

– En handfull företag har låtit meddela att de stöder tankarna bakom initiativet men att de vill avvakta med att bli mer aktiva deltagare i nuläget. Dessa inkluderar Volvo, SKF, Axel Johnsson AB, Skanska, säger pressekreteraren Dan Lundqvist-Dahlin.

Beskedet: "Fullt upptagna"

Coca-Cola, Ford och Stora Enso ska ha "välkomnat initiativet", men låtit meddela att de inte kan delta vid lanseringen i New York nästa vecka. Electrolux, Heinz och Spotify har samtidigt meddelat att de är "fullt upptagna med andra processer kring detta".

Företagen Atlas Copco, Inditex, Nike och Dice har inte svarat på statsministerns brev.

I dag hålls höstens första EU-toppmöte i ordförandelandet Slovakien. Stefan Löfven reser sedan på lördag till Montreal för ett möte med Kanadas premiärminister Justin Trudeau, innan han flyger vidare till New York för FN:s generalförsamlings öppnande och ett toppmöte om den globala flyktingsituationen.

Tycks ha backat från löftet

Lanseringen av Global Deal sker i FN-huset i New York på onsdag, i samarbete med OECD och den internationella arbetsorganisationen ILO.

När USA:s vicepresident Joe Biden nyligen besökte Sverige lovordade han initiativet med Global Deal och erbjöd sig till och med att vara med vid lanseringen på FN:s högkvarter - med den enda brasklappen "så länge inte presidenten skickar mig någon annanstans".

Efteråt förklarade regeringen att USA var ett av de länder som ställt sig bakom projektet.

– Vi är glada att vicepresidenten har försäkrat oss om att USA kommer att delta i Global Deal. Global Deal är en vision för hur det skapas vinn-vinn-vinn-situationer i en globaliserad värld genom att regeringar, arbetsgivare, företag och fackföreningar gemensamt tar itu med problem på den globala arbetsmarknaden, sa Löfven enligt regeringens egen hemsida.

Men nu tycks USA ha backat från löftet. Enligt Stefan Löfvens stab är de enda länderna som hittills anslutit Chile, Kanada, Colombia, Bangladesh, Etiopien, Kambodja och Österrike. Förhoppningen är fortfarande att flera länder ansluter i ett senare skede.

"Joe Biden uttryckte sitt stöd för Gobal Deal på sitt Sverigebesök. Och USA är beredda att engagera sig för initiativet", skriver Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson i ett mejlsvar.

"Tyvärr inte möjlighet"

Men något sällskap av Joe Biden på onsdag kan Stefan Löfven inte längre räkna med:

"Joe Biden hade tyvärr inte möjlighet att delta på lanseringen", skriver Ingela Nilsson.

Kronprinsessan Victoria däremot, som reser till New York som en av FN:s 16 ambassadörer för de nya hållbarhetsmålen, kommer att vara på plats. Enligt hovet deltar hon i en middag på måndag för att uppmärksamma projektet. Hon är också på plats på FN:s högkvarter under Löfvens presentation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.