Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens utspel får ett blandat mottagande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Palestinierna välkomnar Stefan Löfvens utspel om en internationell styrka i Gaza. Israel säger däremot att man ofta haft dålig erfarenhet av sådana styrkor tidigare. Bilden är tagen i Gaza under lördagen.
Foto: Lefteris Pitarakis

Palestinierna välkomnar Stefan Löfvens utspel om en internationell styrka i Gaza.

Israel säger däremot att man ofta haft dålig erfarenhet av sådana styrkor tidigare.

- EU:s observatörer i Gaza flydde så snart Hamas tog över 2007, säger Yigal Palmor, talesman på Israels UD.

När dödssiffran i Gaza nått 1 000 lanserar fyra nordiska socialdemokratiska ledare en egen lösning på krisen - och på den grundläggande israelisk-palestinska konflikten. Stefan Löfven och hans kolleger i Norge, Finland och Island vill se internationella trupper i Gaza som garant för en framtida fredslösning.

"Internationell militär närvaro kan komma att bli nödvändig om en fredsuppgörelse träffats. De nordiska länderna bör ställa sig positiva till att medverka i en sådan insats", säger de i ett gemensamt uttalande.

Förslaget får ett blandat mottagande hos parterna. Palestinierna har länge krävt ökad internationellt engagemang i konflikten och gillar därför S-ledarnas idé.

På den israeliska sidan är man mera skeptisk, framför allt om det skulle komma att handla om en FN-styrka - vilket Stefan Löfven föreslår. Israel är sedan länge misstänksamt till FN på grund av vad man ser som en "automatisk" anti-israelisk majoritet i världsorganisationen.

- De nordiska partiernas uttalande är ett steg i rätt riktning. Vi välkomnar en internationell styrka som kan skydda palestinierna mot israelisk aggression, säger Sabri Saidam, rådgivare till den palestinske president Mahmoud Abbas och en av ledarna för Fatah-partiet, i Ramallah på Västbanken.

- Det är uppenbart att Israel drar nytta av den nuvarande situationen när världen tiger om den israeliska ockupationen och bosättningarna. En internationell styrka kan bidra till fred och till en självständig palestinsk stat, säger han.

Fatah och Hamas "försonades"

Sabri Saidam representerar det gamla palestinska maktpartiet Fatah, som leds av president Abbas och som i många år befunnit sig i bitter konflikt med Hamas. Fatah styr Västbanken, medan Hamas styr Gaza.  Strax före den nya konfrontationen mellan Israel och Hamas "försonades" de båda stora palestinska partierna - och enligt Saidam stöder alla palestinier oavsett partitillhörighet en internationell styrka i området.

- Det enda tidigare försöket att placera internationella observatörer i Gaza misslyckades totalt. EU skickade observatörer som skulle bemanna gränsövergången till Egypten. Efter Hamas blodiga kupp 2007 flydde EU-observatörerna till Israel och återvände aldrig till Gaza, säger Yigal Palmor, talesman på israeliska utrikesdepartementet i Jerusalem.

- Alla försök att placera internationella styrkor i Gaza måste ta den erfarenheten i beaktande. För att bli effektiv måste en styrka i Gaza kunna hindra Hamas och Islamiska Jihad från att skjuta raketer mot Israel. Den måste ha maktmedel och vara villig att konfrontera militära grupper. Det är inte så lätt, säger han.

"Nödvändiga"

Den israeliske UD-talesmannen påpekar att också de FN-styrkor som bevakade gränsen mellan Egypten och Israel före sexdagarskriget 1967 lämnade sina ställningar så snart Egypten krävde det. I dag finns FN-styrkor utmed Israels gränser på Golanhöjderna och i södra Libanon - och "de är nödvändiga", enligt Yigal Palmor.

Talal Okal, politisk analytiker i Gaza, tror att också Hamas skulle acceptera en internationell styrka. För att få till stånd en sådan styrka måste det internationella samfundet tala med den palestinska islamistorganisationen - som är terrorstämplad i stora delar av världen.

- Efter försoningen i våras är Hamas nu en del av den officiella palestinska regeringen. Hamas kommer troligen att acceptera en internationell styrka eftersom det är den officiella palestinska synpunkten. Världen måste tala med Hamas som har stärkt sin ställning bland palestinierna genom motståndet mot Israel, säger Talal Okal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.