Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens utspel – detta har hänt under dagen

I fredagens Dagens Nyheter släppte Stefan Löfven beskedet att Socialdemokraterna ämnar lämna in ett eget valmanifest, samtidigt som de söker samarbete över blockgränserna.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Här sammanfattar Expressen dagen som varit.

# I DN-debatt skriver Socialdemokraternas Stefan Löfven tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin att partiet nu skulle ge svar i regeringsfrågan.

"Vi går till val på ett eget valmanifest, men vi är beredda att samarbeta brett. Medan Moderaterna vill bevara blockpolitiken är vi redo att styra Sverige tillsammans med alla partier utom Sverigedemokraterna", inleder de artikeln.

Där skriver de bland annat att Miljöpartiet är en naturlig samarbetspartner, men att de även har "en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs".

 

# Samtidigt i den senaste mätningen av Expressen/Demoskop står det klart att Socialdemokraterna backar och ligger på 31.1 procent.

 

# Vänsterpartiet var först ut att svara tidigt på morgonen och sedan rullade det på med reaktioner från partierna. Kritiken från alliansen var hård, medan Miljöpartiet ställde sig bakom Socialdemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet, även om Jonas Sjöstedt hade synpunkter.

Här är vad partiledarna har sagt:

# Jan Björklund (FP):

– Pinsamt! Det är ett icke-besked och ger inte svar på någon fråga. Var detta det bästa de kunde åstadkomma efter ett års funderande?, säger han till TT.

# Göran Hägglund (KD):

– Det enda nya är att det besked som utlovats är ett icke-besked.

Om flirten från Stefan Löfven:

– Det är lite som ett mellanstadiedisko, man nobbar de som vill dansa och envisas med att bjuda upp de som redan svarat nej, säger han.

# Annie Lööf (C):

– Det är en lång text av dagdrömmar från Stefan Löfven, han visar i och med den här artikeln att han står väldigt ensam. Han aspirerar på att bli Göran Persson den andre, som vill gå till val ensam, säger hon.

# Jimmie Åkesson (SD):

"Löfvens besked är alltså att det inte blir nåt besked. Närmast parodiskt", skriver han på Twitter.

"Men, visst, det är iaf väldigt ödmjukt av Löfven att låta väljarna avgöra valet"

 

# Vid 08.15 var Stefan Löfven med i SVT:s program Gomorron Sverige och sa bland annat:

– Jag vill bryta upp blockpolitiken, jag tror att den är förstelnande för svensk politik. Jag tror heller inte väljarna vill ha det.

 

# Vid 09.00 träffade Expressen.se:s Annie Reuterskiöld Stefan Löfven på Sveavägen 68. Där slog han bland annat tillbaka mot kritiken från Göran Hägglund och Annie Lööf.

Vad säger du om Göran Hägglunds resonemang om "mellanstadiedisko"?

– Det är en vantolkning, men det är inte så konstigt att det kommer från det hållet. Det här är inget besked om öppna dörrar.

Och Centerpartiet har sagt att de inte kommer att samarbeta med er.

– Centerpartiet och Socialdemokraterna tog ett stort ansvar för Sverige i slutet på 90-talet och jag tror att Centerpartiet kommer att ta ansvar för Sverige efter valet.

 

# Vid 09.30 kallade Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, till presskonferens. Där berättade man att partiet välkomnade Stefan Löfvens besked och såg Socialdemokraterna som "naturliga samarbetspartners", ett uttryck som Löfven använde i artikeln för att beskriva just MP.

– Vi välkomnar beskedet, vi måste nu få en handlingskraftig regering, där fokus på de politiska frågorna inte bara blir svart på vitt. Vi är inga fans av blockpolitik, säger Åsa Romson.

– Vi ser S som en naturlig samarbetspartner i en sådan regering. Men det kan behövas fler partierna i den här regeringen, säger Gustav Fridolin.

Vid 10.30 kallade därefter Jonas Sjöstedt till presskonferens vid regeringen. Han sade först att han fortfarande hoppades och trodde på en rödgrön regering, men samtidigt var han "bekymrad" över iniviterna till allianspartierna.

– Antingen satsar man på en rödgrön regering där vi är med eller så tar man in FP och/eller Centerpartiet. Det ger ju oss en väldigt viktig roll eftersom att ju starkare V blir, desto större blir sannolikheten för en rödgrön regering. Jag tror att det är den som även socialdemokratiska väljare vill ha, säger han.

– Vi är inte öppna för att sitta i en regering med Folkpartiet.

 

# Vid 11.15 uttalar sig statsministern Fredrik Reinfeldt kring beskedet för första gången och menar då att han fortfarande inte fått besked kring ett regeringsalternativ.

– Det enda väljarna vet är att det valmanifest som Socialdemokraterna har publicerat och den budget som de ska presentera inte har något värde. Det här blir inte regeringspolitik, säger han.

Samtidigt säger han att han litar på att allianskollegorna står vid hans sida efter valet.

– Jag litar på dem och jag förstår inte varför alla inte lyssnar på vad de säger. Jag tycker att de är ganska tydliga, är det som att de inte vet vad de säger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.