Löfvens utmaning: Duell i "Primetime"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VILL DUELLERA. S-ledaren Stefan Löfven tackade ja direkt till att duellera i Expressens tv-program "Primetime".
Foto: Cornelia Nordström

Stefan Löfven utmanar än en gång Fredrik Reinfeldt på duell.

Men statsministern vill inte ställa upp förrän S-ledaren avslöjar vilka partier han vill regera med.

- Det där är nonsens. Är han seriös som statsminister och tar väljarna på allvar så ska han naturligtvis möta det största partiets partiledare, säger Stefan Löfven.

Fredrik Reinfeldt.
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

De leder de två största partierna i Sveriges riksdag. Men ännu har de inte mötts i en duell - man mot man. Därför har Expressen nu erbjudit Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven att mötas i Expressens tv-program "Primetime".

S-ledaren tackade ja direkt.

- Absolut. Vi har hela tiden sagt anywhere, anytime. Det är klart att det är viktigt för mig som oppositionsledare att möta statsministern, säger Stefan Löfven.

"Han svarar inte"

Men Fredrik Reinfeldt vill inte. Skälet är att Löfven inte har presenterat vilka han vill bilda regering med. Dessutom håller M-ledaren fast vid traditionen att dueller ska äga rum i anslutning till att budgetarna presenteras.

- Jag förutsätts ta ansvar för ett helt regeringsalternativ, och han vill inte svara på något annat än sin egen politik. Och för att vara helt ärlig, han svarar inte ens på vad han själv föreslår, för det är inte färdigt eller kommer senare, säger Fredrik Reinfeldt.

- Ska debatten föras så måste det vara mellan regeringsalternativen, och det har inte varit möjligt, säger Fredrik Reinfeldt.

Den förklaringen ger inte Stefan Löfven mycket för.

- Det är ett spel. Regeringsfrågan får inte bli huvudfråga så här långt före valet. Huvudfrågan måste vara hur vi ska få ner arbetslösheten, ger barnen den bästa utbildningen och hur vi ska stärka och säkra välfärden, säger han.

"Dansar lindans"

- Enligt den senaste Sifomätningen hade dessutom Socialdemokraterna själva fler mandat än de borgerliga. Det beror på att KD och C inte ens fanns med i riksdagen i den mätningen. Fredrik Reinfeldt måste inse att två av allianspartierna dansar lindans, säger Stefan Löfven.

Vill tydliggöra skillnader

Att Stefan Löfven gärna gör Fredrik Reinfeldt till sin huvudmotståndare blev tydligt i söndagens partiledardebatt i SVT. Nu slår han fast:

- Socialdemokraterna är det största partiet och Moderaterna är det näst största. Då är det rimligt att vi tydliggör de politiska skillnaderna som väljarna har att förhålla sig till.

Duellbråket mellan de två partiledarna

30 maj 2012:

SVT:s "Aktuellt" vill ha duell. Reinfeldt tackar nej, Löfven tackar ja.

3 oktober 2012

"Aktuellt" vill ha en duell i anslutning till Socialdemokraternas skuggbudget. Reinfeldt ger grönt ljus men Löfven hoppar av samma dag.

7 februari 2013

SVT:s "Agenda" vill ha en duell. Reinfeldt tackar nej med motiveringen att Löfven inte har presenterat sitt regeringsalternativ. Löfven tackar ja.

8 maj 2013

Expressen erbjuder en duell mellan partiledarna i tv-programmet Primetime. Stefan Löfven tackar ja till att medverka, men Fredrik Reinfeldt tackar nej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.