Löfvens tuffa höst – förtroendet störtdyker

Stefan Löfven har inte haft någon bra höst, och nu rasar väljarnas förtroende för honom.
Stefan Löfvens förtroende sjunker med sex procentenheter i Expressen/Sifos nya mätning.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch Thor har störst förtroende av partiledarna.
Foto: SVEN LINDWALL

Stefan Löfven har inte haft någon bra höst, och nu rasar väljarnas förtroende för honom. 

På en månad tappar landets statsminister hela sex procentenheter och hamnar först på femte plats i förtroendeligan. Det visar en ny Sifomätning för Expressen. 

– Det är ett stort och signifikant tapp, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

I topp ligger KD-ledaren Ebba Busch Thor följd av SD-ledaren Jimmie Åkesson, samtidigt som det ser dystert ut för januaripartierna.

Den numera omtalade intervjun med Stefan Löfven i SVT:s Agenda, som handlade om det eskalerande gängvåldet och dess orsaker, innebar en brytpunkt för Löfven. 

I intervjun ville statsministern inte göra någon koppling mellan kriminaliteten och invandringen till Sverige och han sa dessutom att han inte såg utvecklingen med det grova våldet komma. 

I efterspelet till intervjun har Stefan Löfven fått ta emot frän kritik, och inte bara från sina politiska motståndare, utan även internt i det egna partiet. Och det är något han tidigare i princip varit förskonad från sedan han tog över som S-ledare 2012.

Kritiken mot Löfven har dock inte bara handlat om hans svar kring gängvåldet, utan också om partiets fallande opinionsstöd och de många politiska eftergifterna i januariavtalet med C, L och MP. 

Och i Sifos förtroendemätning för Expressen är det en siffra som sticker ut: Det kraftigt fallande stödet för Stefan Löfven. 

Stenhård kritik efter Stefan Löfvens intervju i SVT Agenda.

”Uppenbart att något har hänt”

Endast 26 procent av väljarna har nu förtroende för Stefan Löfven, en nedgång med 6 procentenheter sedan i november.

– Det är en tydlig och stor nedgång och det är uppenbart att det är något som hänt, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. 

– En regeringschef i en mellanvalsperiod är ofta utsatt och kan därför tappa en del, men den här nedgången sticker ut och kommer också i efterdyningarna av den debatt vi sett under hösten om kriminaliteten och gängvåldet. Och det har dessutom kommit allt mer kritik mot den förda politiken och januariavtalet, från bland andra LO, fortsätter han.

Nedgången för Stefan Löfven innebär att han rasar rejält i förtroendeligan för partiledarna, från en andraplats i november till en inte så smickrande delad femteplats med Centerledaren Annie Lööf. 

Anmärkningsvärt, anser Toivo Sjörén, inte minst med tanke på att Stefan Löfven leder ett parti på närmare 25 procent och dessutom har ett brett samarbete i riksdagen med tre andra partier.

– Han borde ligga högre, säger han.

Ebba Busch Thor i topp

I topp ligger som tidigare KD-ledaren Ebba Busch Thor, med ett stöd på 36 procent, 10 procentenheter mer är statsministern. 

Stefan Löfvens vikande stöd innebär att han också blir omsprungen av SD-ledaren Jimmie Åkesson, som nu ligger näst högst med 32 procents förtroende, en uppgång med 2 procentenheter.

Även M-ledaren Ulf Kristersson tar sig förbi Stefan Löfven, med ett stöd på 29 procent, och så även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, med 27 procent. 

Det innebär att alla fyra oppositionspartierna: KD, SD, M och V, ligger i topp, medan de fyra januaripartierna hamnar i botten. 

Klart bekymmersamt för regeringen och dess stödpartier när en rad kontroversiella reformer nu ska säljas in till väljarkåren, menar Toivo Sjörén.

– Det blir en stor uppförsbacke. Du lyssnar mer på en som du har förtroende för, säger han.

Ingen vänding i sikte för Sabuni

Precis som tidigare ser det allra mest dystert ut för MP-språkrören Isabella Löfven och Per Bolund, samt Liberalernas ledare Nyamko Sabuni. 

Inom Liberalerna var det många som hoppades att partiets landsmöte tidigare i november skulle innebära en vänding. Men så blev inte fallet, utan partiet ligger på sina lägsta nivåer i modern tid och endast 11 procent av väljarna har förtroende för Sabuni. 

Isabella Lövin ligger på 10 procent och Per Bolund åtnjuter endast förtroende av 7 procent av väljarna. Och inte ens MP-väljarna själva tycks uppskatta sitt nya språkrör i särskilt stor utsträckning. Endast 50 procent av MP-väljarna uppger att de har förtroende för Bolund. Och MP-väljarna har till och med högre förtroende för Annie Lööf, som har ett stöd på 61 procent bland MP:s väljare. 

När det kommer till förtroende bland de egna väljarna, en enligt Toivo Sjörén viktig siffra, ligger Ebba Busch Thor i topp även där, med ett stöd på drygt 97 procent bland KD-väljarna. Även Jimmie Åkesson och Annie Lööf har starkt stöd bland sina egna väljare, med ett förtroende på 93 procent. 

Motsvarande siffra för Stefan Löfven är 75 procent och Ulf Kristersson ligger på ungefär samma nivå. Och Isabella Lövin har ett stöd på 69 procent av MP-väljarna, medan Sabuni endast har 61 procent av L-väljarna bakom sig.

https://datawrapper.dwcdn.net/KOiAo/1/

Partiledarnas förtroende i Sifos mätning:

Ebba Busch Thor, 36 procent, +1.

Jimmie Åkesson, 32 procent, +2.

Ulf Kristersson, 29 procent, +2.

Jonas Sjöstedt, 27 procent, -2.

Stefan Löfven, 26 procent, -6.

Annie Lööf. 26 procent, -1.

Nyamko Sabuni, 11 procent, 0.

Isabella Lövin, 10 procent, -1.

Per Bolund, 7 procent, 0.

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare? 

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 28-30 november 2019.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 144.

Beställare: Expressen.

Jimmie Åkesson om att SD ligger på samma nivå som S i mätningar:

Sverigedemokraterna når partiets högsta siffra någonsin i SvD/GP/Sifo med 22,7 procent – S och SD kan vara jämnstora.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.