Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens taktik: Så ska han undvika ett nyval

Statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens i riksdagen efter att SD lämnat sitt budgetbesked.
Foto: Pontus Lundahl / Tt

Här är Stefan Löfvens strategi för att undvika nyval.

Statsministern hoppas nu på samarbete med de borgerliga partierna.

– S och MP bjuder in de övriga borgerliga partierna till en överläggning redan i kväll, säger Stefan Löfven.

Regeringskrisen är ett faktum efter Sverigedemokraternas besked på tisdagseftermiddagen att de stöder alliansens budgetförslag.

Det fick statsminister Stefan Löfven att hastigt kalla till en presskonferens i Rosenbad - där han meddelade att nu kallar partiledarna för de fyra allianspartierna till ett krismöte redan i kväll.

– Jag utgår från att de kommer nu när läget är så allvarligt, säger han.

”Beredd att arbeta över blockgränsen”

Förhoppningen är att få till ett samarbete där man kan komma överens om en gemensam budget för på så sätt undvika att SD får inflytande på politiken.

– Jag är tydlig med att regeringen är beredd att ta sitt ansvar och jag är tydlig med att jag är beredd att arbeta över blockgränsen. Vi har ett ansvar tillsammans. M, C, FP och KD gav ett löfte till sina väljare att inte samarbeta och regera med SD som stöd. Då måste de visa att de är viliga att agera på ett sådant sätt, säger Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.