Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens svar: Ska följa januariavtalet

Löfvens vassa svar till V: "Inte ansvarsfullt"
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven har en majoritet emot sig och riskerar att falla i måndagens misstroendeomröstning.

Men statsministern står fast vid regeringens tidigare besked.

– Januariavtalet ska fullföljas, säger han.

Vänsterpartiet meddelade på torsdagen att de inte längre utgör regeringsunderlag åt Stefan Löfven. Kort därpå lämnade Sverigedemokraterna in en misstroendeförklaring mot statsministern, och det stod senare klart att såväl Kristdemokraterna som Moderaterna kommer att rösta för att fälla Stefan Löfven.

En omröstning ska hållas på måndag klockan 10.

Under statsministerns frågestund samma eftermiddag stod Stefan Löfven fast vid det besked som justitieminister Morgan Johansson (S) tidigare har gett till Vänsterpartiet: Regeringen kommer att gå vidare med förslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

– Vi ska fullfölja januariavtalet. Vi har en process i gång och det är den som ska fullföljas. När vi fått in remissvaren så ska det skrivas också en lagrådsremiss och därefter så vet vi också hur förslaget ser ut, säger Stefan Löfven.

Löfven till Dadgostar: ”Inte ansvarsfullt”

Statsministern upprepar att det var en lång och svår process att bilda regering efter valet 2018, men att januariuppgörelsen bygger på värderingar som Socialdemokraterna ”står upp för”. Stefan Löfven gick också till hård attack mot V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Det här är inte ansvarsfullt, säger han.

Nooshi Dadgostar invände med att säga att statsministerns främsta uppdrag är att hålla ihop sitt regeringsunderlag, och att regeringen nu ägnar sig åt en förhalningsprocess i frågan om marknadshyror. Hon ifrågasätter om det är värt att skapa regeringskris för.

 – Återigen, det finns ett utredningsförslag, skrivit utifrån den uppgörelse vi gjorde i januariavtalet. Det tog fyra månader att bilda regering efter valet. Det var tufft men det innebar också att de fyra partier som till slut gjorde upp måste säga att ”vi vill ha vår del och ni ska ha er del”. Ställer man ultimatum hade man fått ägna minst fyra månader till, och det är precis vad som väntar nu, svarar Stefan Löfven.


Det behövs för att fälla Stefan Löfven

Statsvetaren Jenny Madestam: Så troligt är det att Löfvens regering faller.

Här avböjer Stefan Löfven intervjun 

Statsministern a

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.