Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens svar på kritiken efter SVT-intervjun

Nu svarar statsministern på kritiken i en intervju med DN.
SVT:s Anders Holmberg intervjuar Stefan Löfven (S) i ”Agenda”.
Foto: SVT / SVT
Stefan Löfven (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven talar i Umeå tidigare i år.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Hamid Zafar, tidigare rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg och som sommarpratade tidigare i år, kallar Stefan Löfvens kommentarer, om att utvecklingen inte gick att förutspå, för ”hårresande”.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL

Statsminister Stefan Löfven har fått ilskna reaktioner efter intervjun i SVT:s ”Agenda” i söndags.

Löfven menade att segregationen orsakat situationen med gängkriminalitet och ville inte se någon koppling till migrationen.

Bland annat sa statsministern att man inte ”såg detta komma” – något som får hård kritik.

Nu svarar S-ledaren kritikerna i en DN-intervju – och menar att de ”etnifierar” frågan.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallar intervjun en ”katastrof”. Hon skriver bland annat:

”Framträdandet i söndagens SVT-program 'Agenda' var tyvärr oacceptabelt dåligt. Så illa förberedd, så svarslös och så obegriplig får inte en statsminister uppträda.”

Vidare konstaterar Lena Mellin att Löfven ”inte kunde svara på varför Sverige avviker från 13 jämförbara länder och toppar listan över flest dödsskjutningar av unga män”.

Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist efterlyser också svar:

”Statsministern staplade i stället olika besvärjelser på varandra. Vuxna ska vara på jobbet. Unga ska vara i skolan. Plikt och rätt ska råda. Som tur är går vägen till detta lyckorike via den politik som Socialdemokraterna redan genomför. Extratjänster och läsa-skriva-räkna-garantin är silverkulan som ska fälla gängen, tycktes Löfven mena.”

På frågan om segregationen, och den påföljande arbetslösheten, kunde kopplas ihop med de senaste årens flyktingvåg till Sverige svarade Löfven att ”det hade det varit oavsett vem som hade bott där, om det var så att du hade satt dit människor som var födda i Sverige under samma förutsättningar, så får du samma resultat”. 

– Vi såg inte detta komma, sa Löfven bland annat.

Frida Nordlöf, gruppchef för Rinkebypolisen.
Foto: Privat / Privat

Kritiken mot Stefan Löfven kommer från flera håll

Även inom S-rörelsen kritiseras statsministern för intervjun. Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet, skriver i en krönika: 

Ska Stefan Löfven och regeringen upprätthålla någon form av auktoritet så krävs det ett rakt och vettigt klarspråk på det här fältet. Det kanske känns som ett extra surt äpple att bita i med tanke på SD och opinionen och Januariavtalet och på hela alltihopat. Men det är som det är. Alternativet är att det annars snart inte finns några äpplen alls kvar att bita i.

Ulf Boström, kommunfullmäktige i Göteborg för Demokraterna och integrationspolis, riktade kritik i P1:s ”Studio ett”. På ämnet om varför statsministern inte vill koppla samman migration och gängkriminalitet, svarade han: 

– Vi har våldsbejakande islamism i landet. Vi har grova kriminella gäng. Vi har en del som är kopplat till migrationen. Men Sveriges problem är att man inte kan sålla agnarna från vetet. Vi klarar inte av att motverka de som vill föra en icke-demokratisk verksamhet. 

Frida Nordlöf är gruppchef för polisen i Rinkeby, där gängkriget mellan de kriminella nätverken ”Dödspatrullen” och ”Shottaz” orsakat flera dödsskjutningar. Hon menar att en kombination av skola, rättsväsende, vårdnadshavare och integration har brustit.

– Det är klart att den påverkar. Det går inte att förneka att det är en del i det här, säger hon om migrationens roll.

Johan Forsell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, skriver på Twitter:

Löfven säger sig ha arbetat 'sedan dag 1' för att knäcka brottsligheten. Kanske läge att låta någon annan försöka med tanke på resultatet?

Hamid Zafar, tidigare rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg och som sommarpratade tidigare i år, kallar Stefan Löfvens kommentarer, om att utvecklingen inte gick att förutspå, för ”hårresande”. 

– Den här utvecklingen som vi har sett under ganska lång tid är ingen ny utveckling, den har varit pågående i flera års tid. Att man inte såg den komma reagerade jag allra starkast på. Det är ett ganska hårresande uttalande. 

Varför tror du att han inte vill koppla samman den faktorn? 

– För att det är känsligt. Det är en linje man har haft i flera års tid. Politikerna har gått ut och sagt att Sverige är ett rikt land som har förmågan och kapaciteten att hjälpa människor i nöd.

Löfvens svar: ”Man kan inte etnifiera”

Nu svarar Stefan Löfven på den breda kritiken, i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi har för stora klyftor, men det är klart att det finns många länder med betydligt större klyftor än vad vi har. Men … vad vi nu har gjort är att se till att ta ner migrationen. Det är betydligt färre människor som kommer till Sverige nu, det var helt nödvändigt. Nu har vi en hållbar migrationspolitik. Nu är det integration som gäller i första hand. Mycket snabbare integration. Vuxna människor ska in i arbete så fort det går, lära sig språket, barnen ska till skolan och så vidare. Det är det som gäller. I Januariavtalet har vi drygt 20 punkter som handlar om just hur vi får till en snabbare integration, säger statsministern till DN.

Han fortsätter:

– Det är just segregationen som är problemet. Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund. Det är inte det det beror på, utan det beror på förutsättningarna, de socioekonomiska förutsättningarna, och det är klart att får du för lite språkutbildning, möjlighet att lära sig språket och för få chanser att faktiskt ta dig in på arbetsmarknaden, ja då kommer det att slå på segregationen. Så i den meningen är det rätt.

– Men jag tycker att det är viktigt att särskilja på det, så att man inte etnifierar brottsligheten, utan den beror faktiskt på socioekonomiska förutsättningar. 

Intervjun med Stefan Löfven i SVT:s ”Agenda”

Statsminister Stefan Löfven (S) gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om dödsskjutningarna.
Expressens ledarskribent om kritiken mot statministern efter intervjun i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.