Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens svar efter kravlistan

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER WALLBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
1 / 7

Annie Lööfs kravlista till Stefan Löfven är en krigsförklaring mot LO. 

– Går vi med på detta blir det inbördeskrig i arbetarrörelsen, säger en S-profil med insyn.

Statsminister Stefan Löfven: 

– Jag behöver se mer innan jag kan ta ställning till detta. 

Samtidigt säger ex-ministern Thomas Bodström till Expressen: 

– Inga omöjliga krav för att nå en överenskommelse. 

Förändrade turordningsregler och arbetsrätt, kraftigt sänkta marginalskatter och en friare hyressättning.

Det är några av "de omöjliga" kraven i den lista som Annie Lööf nu skickar över till Stefan Löfven och Socialdemokraterna, enligt Dagens Nyheter – samtliga är röda skynken för LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Men i en intervju med Svenska Dagbladet säger han trots det att han är positivt inställd till Lööfs agerande:

– Det intressanta som jag ser på det, om jag förstår saken rätt, är att de öppnar för en förhandling om ett regeringsunderlag och det tycker jag är väldigt bra. Sedan är det saker som arbetsrätt och lönebildning som jag är orolig över, men det hindrar inte att de så klart ska förhandla och göra så mycket de kan.

Annie Lööf menar att det inte finns tid till att förhandla om kraven innan statsministeromröstningen äger rum. Samtidigt betonar hon att hon inte vill sitta i en S-ledd regering. 

– Nu är det dags för Socialdemokraterna att bekänna färg. Kan man acceptera de krav som Centerpartiet ställer är vi redo att överväga att släppa fram honom som statsminister, säger C-ledaren till Expressen. 

Stefan Löfven har fem dagar på sig att ta ställning 

Hennes allianskollega Ulf Kristersson (M) nöjde sig med att konstatera att varje partis beslut måste ”fattas i lugn och ro”. Enligt TT har han konstaterat att kraven innehåller en hel del allianspolitik.

Under dagen har både Jan Björklund och Ebba Busch Thor avböjt att lämna en kommentar om Annie Lööfs kravlista. Aftonbladet rapporterar att Jan Björklund vid 16-tiden på tisdagen höll ett möte med riksdagsgruppen i en hemlig lokal. 

Expressen har tidigare under tisdagen berättat att Jan Björklund är beredd att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – men han har bara halva partiet med sig. En källa uppger för Aftonbladet att L-ledaren kapitulera i frågan efter motstånd i riksdagsgruppen under ett av helgens två långa möten. 

Redan förra månaden öppnade Stefan Löfven för stora förändringar av arbetsrätten för att locka C och L i en intervju med Dagens industri.

– Han talade om arbetsrätten på ett sätt som lät misstänkt likt den lösning som Centerpartiet står för, sa Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot, då.

I september uppgav flera S-källor för Di att partiet även var redo att släppa vallöftet om vinsttak i välfärden, förhandla om slopad värnskatt och kompromissa om skrotade byggsubventioner.

ANNIE LÖÖFS KRAVLISTA TILL LÖFVEN

  Sänkta skatter på jobb och företag.

  Liberalisera bostads- och arbetsmarknaden.

  Säkra valfriheten i välfärden.

  Frihets- och äganderättsreformer för landsbygden.

  Sänkta marginalskatter.

  Reformerade turordningsregler.

  Friare hyressättning.

  Lägre ingångslön för nyanländas jobb.

  Sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag.

 

Källa: Annie Lööf/DN


Stefan Löfven har nu fem dagar på sig att ta ställning till kraven innan han på måndag meddelar talmannen vilka partier han vill ska ingå i nästa regering. 

På onsdag nästa vecka kan det bli en statsministeromröstning i kammaren – om Stefan Löfven inte begär förlängd tid. 

Klockan 16 i dag mötte statsministern sin riksdagsgrupp på det ordinarie gruppmötet i riksdagshuset. I samband med det lämnade han också en kommentar. 

– Det är absolut bra. Detta för processen framåt och nu har vi möjlighet att titta på det. Men jag behöver se mer innan jag kan ta ställning. 

– Jag har läst i tidningen om detta, men det krävs någon form av samtal. Jag har läst om den så kallade kravlistan, men vi måste analysera vad den innebär och därefter kan vi ta ställning. 

Vad säger du om de områden som hon kräver att ni ska gå med på, arbetsrätten till exempel?

– En del av de områdena är ingen överraskning. Det är som Annie Lööf själv säger, det är områden där Centerpartiet har drivit sin politik. Men det återstår ännu att analysera. 

Hur väl förberedd är du på de områden som Annie Lööf pekar ut?

– Jag har sagt det förut, jag är förberedd och partiet är förberett. Nu hoppas jag att processen går framåt. 

Stefan Löfven kunde inte svara på om detta innebär att han tänker kräva mer tid av talmannen.  

– Det återstår att se, det är för tidigt. Det är ändå bara tisdag i dag. 

Civilminister Ardalan Shekarabi ville inte svara på några frågor om kravlistan när han var på väg in till gruppmötet. 

– Vi får se, vi får se, upprepade han. 

Försvarsminister Peter Hultqvist ville inte heller svara på frågan hur han ser på Annie Lööfs kravlista: 

– Det får ni fundera på, konstaterade han på väg in till andrakammarsalen i riksdagshuset. 

Tidigare justitieministern Thomas Bodström menar dock att kravlistan inte är orimlig. 

– Det är i alla fall det närmaste vi har varit en regering sedan valet. Inga omöjliga krav i sig för att nå en överenskommelse, säger han till Expressen på tisdagseftermiddagen. 

Gruppledaren Anders Ygeman välkomnade dock beskedet från Lööf om att hon öppnar för Stefan Löfven som statsminister. 

 

S-debattören Daniel Suhonen, chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, kallar Annie Lööfs kravlista "oseriös".

– Det är inte en utsträckt hand till en mittenregering. Det är ett krokben, hävdar han. 

S-statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger samtidigt: 

– Annie Lööf vill antingen sätta sitt pris för Löfven – eller få ett paket att gå till extravalet med. 

En källa inom Socialdemokraterna, med god insyn i partiets inre liv, säger att Stefan Löfven under inga omständigheter kan gå med på Annie Lööfs krav. 

– Då kommer partiet splittras mitt itu. Det innebär i praktiken att arbetsrätten avvecklas på arbetsplatserna och att marknadshyror införs, även att vinster ökar i välfärden och att skattesänkningarna blir i klass med det som skedde under Reinfeldt-åren. Det skulle leda till uppror och krav på ledarbyten. 

En annan uppgiftslämnare som står Stefan Löfven nära utesluter inte att det i stället blir ett extra val någon gång i början av nästa år. 

– Centerpartiet har ju inte så mycket risk vid ett nyval och en starkare ställning för partiledaren än vad Liberalerna har. 

Kommer att krävas mycket för att C och L ska ge upp 60 års motstånd 

Expressen har varit i kontakt med tidigare statsministern Carl Bildt som hänvisar till sin tidigare tweet. 

”Tanken att en socialdemokratisk regering skulle genomföra en möjlig alliansregerings politik förefaller mig, milt sagt, något långsökt”, skriver han. 

https://twitter.com/cbildt/status/1067414842707980288?s=21

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors konstaterar att det krävs mycket för att Centerpartiet och Liberalerna ska ge upp 60 års motstånd mot Socialdemokraterna. 

– Både väljare och medlemmar har fostrats i att betrakta Socialdemokraterna som huvudmotståndare - och det bygger på ideologiska skillnader. För att klara en sådan förändring behöver C- och L-ledningarna sannolikt utverka långtgående politiska eftergifter från S. 

– Samtidigt blir det viktigt att då fortsatt fylla på med argument om hur ideologiskt omöjligt Sverigedemokraterna är. Stödjer Centerpartiet och Liberalerna Socialdemokraterna är ju alliansen slutligen död. Redan nu är den i praktiken omöjlig. 

Enligt Jonas Hinnfors byggde alliansen på att väljarna fördelade partierna i två hyfsat sammanhållna block. 

– Med en utmanare till höger om M/KD aktiveras genast de ideologiska spänningar som alltid funnits i alliansen men som det förut varit strategiskt fördelaktigt att överbrygga.  Hur än C- och L-ledningarna gör i relation till S lär svekdebatter följa. Då hänger det mycket på med vilken pondus partiledarna kan styra sina partier. Lööf har åtminstone i dagsläget en betydligt stabilare position i sitt parti än vad Björklund har. 

"Faller Löven är enda återstående möjligheten Annie"

L-profilen Olle Wästberg tror fortfarande att regeringsbildningsprocessen kan sluta med att Annie Lööf släpps fram som statsminister – av Socialdemokraterna.

– Om Löfven faller så är enda återstående möjligheten att Annie får pröva. Det förutsätter att S är beredda att lägga ner rösten, vilket de ju kan finna motiverat eftersom alliansen då är krossad, sa han under tisdagseftermiddagen till Expressen. 

 

Varken vänsterledaren Jonas Sjöstedt eller Liberalernas partiledare Jan Björklund ville på tisdagseftermiddagen kommentera Annie Lööfs kravlista. 

Expressen har sökt LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.