Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens svar efter Björklunds utspel

Stefan Löfven (S). Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Jan Björklund (L). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Inför förhandlingarna om en ny skattereform säger Jan Björklund (L) blankt nej till förmögenhetsskatt.

Men Stefan Löfven (S) hoppas ändå att resultatet blir sänkt skatt för låginkomstagare – och bjuder nu in Moderaterna till förhandlingbordet.

– De som borde komma ifråga nu naturligtvis är de med betydligt lägre inkomster, säger statsministern till SvD.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger i Sveriges radios ”Ekot” att det är viktigt att snabbt komma igång med förhandlingarna kring den ”omfattande skattereform” som partierna enats om i regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L. Exakt vad reformen ska innehålla är oklart.

Men att återinföra förmögenhetsskatt, avsskatt eller fastighetsskatt är otänkbart – även om LO pressar S i frågan, säger L-ledaren Jan Björklund i programmet:

– Det är fel tänkt. Vi behöver sänka skatterna på jobb och företag. Sedan kan vi behöva finansiera det, och då menar jag att det får ske genom om att vi beskattar konsumtion, och miljöskatter, en grön skatteväxling, det är det centrala i så fall.

 

Stefan Löfven: Fokusera på låginkomsttagare

Nu svarar Stefan Löfven (S). I en intervju med SvD säger statsministern att man bör ha en ”rätt öppen attityd” inför skatteförhandlingarna i stället för att ”börja låsa fast sig vid vad man inte ska göra”.

Eftersom Socialdemokraterna har gått med på att skrota värnskatten bör man nu fokusera på låginkomsttagare, resonerar Löfven. 

– Nu när vi har gjort det här med värnskatten för dem med de högsta inkomsterna är det för mig som socialdemokrat naturligt att säga att de som nu ska komma ifråga för skattelättnader, eller vad det kan vara, är inte de med de högsta inkomster, säger statsministern till SvD.

Vill ha med Moderaterna i skatteförhandling

Finanssektorn ska bidra mer i skatteunderlaget, enligt Stefan Löfven som inte vill uttala sig närmare om konkreta skatter. Enligt honom bör även Moderaterna vara med i diskussionerna.

Statsministern har ännu inte diskuterat skatter med de andra partierna men förklarar att han har sin uppfattning ”som socialdemokrat”:

– Vi är överens om att de ekonomiska klyftorna ska minska och att skattereformen är en del av det. Då är det rimligt att tänka att de som borde komma ifråga nu naturligtvis är de med betydligt lägre inkomster.