Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens svar – efter avgångskraven: ”Alternativet hade varit en katastrof”

Expressens Tomas Nordenskiöld om hur stödet för Stefan Löfven börjat vackla.
Stefan Löfven (S).Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Januariavtalet är ett stort misstag och att ”allt måste upp på bordet” – även frågan om Löfvens framtid som partiledare. 

Det sade Johan Lindholm, som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse och är ordförande för LO-förbundet Byggnads, till Expressen på tisdagen. 

Nu svarar Stefan Löfven på den hårda kritiken. 

– Jag tycker man ska backa tillbaks till när Sverige var inne i en lång period utan regering, säger han till Expressen. 

På tisdagen sade Byggnads ordförande Johan Lindholm, som också sitter i Socialdemokraternas partistyrelse, att frågan om Löfvens fortsatta partiledarskap behöver prövas om partiet menar allvar vad gäller att lösa den kris som S just nu befinner sig i, inte minst opinionsmässigt. 

– Någonting måste till. Och om man nu menar allvar med att ta tag i det här – och måla ut en nystakad väg till förändring – då måste allt upp på bordet. Och då inkluderar det alla som är inblandade, även Löfven, sa han till Expressen. 

Stefan Löfven: ”Hade kunnat hålla på hur länge som helst”

På onsdagen valde Stefan Löfven, som också sade att han känner ett starkt stöd för att sitta kvar som partiledare, att svara på den hårda kritik som Johan Lindholm riktat mot honom. 

– Jag tycker man ska backa tillbaks till när Sverige var inne i en lång period utan regering. Det tog fyra månader att bilda regering, då är landet inte särskilt handlingskraftigt. Vi såg till att få till ett samarbete i mitten av svensk politik adresserade de frågor vi måste ta hand om: klimatomställningen, integrationen, välfärden och jobben, sade Stefan Löfven till Expressen och fortsatte: 

– Vi hade kunnat hålla på hur länge som helst. Det var den tredje statsministeromröstningen som gick igenom. Hade det blivit fyra som misslyckats hade det blivit extra val. 

Svaret till löntagarna: Alternativet hade varit en katastrof

Johan Lindholm krävde också att Socialdemokraterna skulle bryta de delar i januariavtalet som gäller arbetsrätten. Detta eftersom det annars riskerar att bli ”förödande konsekvenser”, både för löntagarna och för Socialdemokraterna. 

– Hela avtalet är ju skrivet utifrån en kompromiss som inte håller ute på våra arbetsplatser. Och det ser vi nu. I LO-leden går ju folk till SD eller V. Det är glasklart. Och då skulle jag i alla fall dra öronen åt mig. 

Men Stefan Löfven avfärdade även den kritiken.

– Hade en högermajoritet, som röstade bort mig som statsminister, också fått genomföra förslag på förändringar inom lagen om anställningsskydd. Då hade löntagarna haft en mycket, mycket mörk framtid. Vi får alltid göra kompromisser i avtal men alternativet hade varit en katastrof för svenska löntagare, sa han. 

Upplever du att stödet för januariavtalet är försvagat inom Socialdemokraterna? 

– Nej. 

Stefan Löfven sade också att det inte är något konstigt att partiledare, oavsett hur stort partiet är, har människor med en annorlunda uppfattning i partiledarfrågan. Dessutom menar han att det är ”fullt normalt” att missnöjet med de problem som Sverige har – exempelvis vad gäller skjutningar, gängbrottslighet och sprängningar – riktas mot sittande regering och regeringschef. 

Löfvens besked om att sitta kvar över valet

Efter att Stefan Löfven meddelat att han ställer upp för omval som partiordförande har röster höjts med krav på hans avgång. Nu svarar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.