Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNJimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Löfvens svar – efter Åkessons nya krav

Publicerad

"Det går bra för Sverige. Så håll dig du till den här statsministern", replikerade Stefan Löfven på Jimmie Åkessons starka ord att han ska göra allt för att avsätta Löfven från den högsta posten.

Men det var inte en vädjan till SD-ledaren inför en eventuell framtida statsministeromröstning.

– Nej, säger Stefan Löfven.

Det blev stundtals hårda tag under onsdagens partiledardebatt i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) konstaterade att Stefan Löfven misslyckats med allt och att han måste bort som statsminister.

– Vi vill avsätta honom, vi vill ha en annan regering och det är av högsta prioritet, säger Jimmie Åkesson när han efter debatten förklarade sitt uttalande till Expressen.

Det var kraftfulla ord när du talade om att du skulle ha bort Stefan Löfven som statsminister, du skulle göra allt för att se till att det blir så, vad låg bakom den kraftansamlingen?

– Vi har gett borgerligheten i riksdagen tror jag åtta chanser under den här mandatperioden hittills att rösta bort Stefan Löfven och avsätta den här regeringen. Man har inte tagit de chanserna, därför blir det viktigt för mig att betona det, säger Jimmie Åkesson.

I debatten ställde statsministern Åkesson mot väggen och menade att Sverigedemokraternas ledare inte förstod vad det var för nedskärningar han röstat för genom att stödja Moderaternas politik.

Åkesson: Moderaternas politik mindre skadlig

Men också detta att man har valt att gå på Moderaternas linje ska enligt Jimmie Åkesson ses som ett sätt att få bort statsministern.

– Vi har bedömt Moderaternas politik som mindre skadlig men det är också framför allt ett sätt att markera mot Stefan Löfven.

Statsministern bemötte de starka orden i kammaren genom att uppmana Jimmie Åkesson att inte vara så snabb att ropa efter en ny statsminister utan "hålla sig till den som är".

Efter debatten förklarade Löfven sitt uttalande.

– Han påstod att vi har bara tur. Nu har vi haft åtta år med borglig regering där arbetslösheten steg i höjden, ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten. Nu går det rätt med vår regering, då ska man prata om "tur".

– Men det är bättre att ha någon som har tur än otur.

Inte så att du vädjade till Åkesson inför en framtida statsministeromröstning?

– Nej.

– Jag tycker att vi tydliggjorde skillnaderna i svensk politik precis så som de är med den här debatten. Vi har en borglig opposition som vill tillbaka till sin gamla politik som skapade hög arbetslöshet, och det är inget bra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag