Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens stora ras:
370 000 färre väljare

Löfven har en ny huvudvärk. Under 2015 har fler än 370 000 väljare lämnat partiet, visar senaste mätningen från Demoskop/Expressen. Foto: Pelle T Nilsson
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin: "Vi är självklart inte nöjda" Foto: Sven Lindwall

Här är Stefan Löfvens nya katastrofsiffror:

Under 2015 har fler än 370 000 väljare lämnat Socialdemokraterna visar Expressens och Demoskops nya väljarbarometer för december.

– Vi är självklart inte nöjda, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Så har vi räknat

Expressen har i samråd med Demoskop utgått från antalet registrerade giltiga röster i riksdagsvalet 2014 då väljartappet för Socialdemokraterna under 2015 räknats fram. Totalt lämnades det i valet in 6 231 573 godkända röster, varav Socialdemokraterna fick 1 932 711 (motsvarande 31,01 procent).

Partierna kommenterar resultatet

Socialdemokraterna

'' Opinionen står still, trots att vi nu ser att arbetslösheten går ner och att den svenska ekonomins tillväxt ökar under Stefan Löfvens ledning av landet. Vi måste nu jobba med att få ut den positiva bilden av saker som också händer i Sverige. Emellanåt har vi fokuserat väldigt mycket på de kriser som landet står inför, men det gäller att vi också berättar om andra saker vi fokuserar på.

Carin Jämtin, partisekreterare

Vänsterpartiet

'' Nu behövs bostäder, lärare och en långsiktigt hållbar finansiering av välfärden. Det är bara Vänsterpartiet som har en rimlig idé om hur Sverige ska kunna ta emot flyktingarna på ett bra sätt. Det är vår plan och därför är det troligt att vi kommer fortsätta växa.

Aron Etzler, partisekreterare

Miljöpartiet

'' Den här mätningen visar inga statistiskt säkerställda förändringar för något parti. Opinionsläget håller i sig. Miljöpartiet ligger strax under vårt valresultat. MP i regeringen fokuserar på att världens länder nu gemensamt ska ta större krafttag mot klimatförändringarna, samt på att bygga Sverige rustat för att kunna ta emot framtidens flyktingar. Jag välkomnar C:s, L:s och V:s bidrag i det arbetet.

Anders Wallner, partisekreterare

Moderaterna

'' Vi ser inga stora förändringar men Sverige är på väg åt fel håll. Sverige behöver hantera flyktingkrisen och skapa en tillfällig flyktingpaus. Vi behöver också ledarskap för att klara integration och trygghet i oroliga tider. Vi kommer tydliggöra att Sverige behöver ett ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Det finns bra möjligheter för Moderaterna framåt.

Tomas Tobé, partisekreterare

Liberalerna

'' Vi har bara påbörjat vårt förnyelsearbete efter valförlust med historiskt låga siffror. Vi har lagt flera förslag för ny bostads-, skatte-politik-, jämställdhet- och funktionsnedsättningspolitik. Men fram till valdagen ska vi fortsätta vårt förnyelsearbete för att stärka förtroendet bland väljarna.

Maria Arnholm, partisekreterare

Kristdemokraterna

'' Vi har en lång resa att göra för att förbättra vårt väljarstöd. Men långt viktigare än opinionsundersökningar är att forma förslag som svarar mot de utmaningar vi har. Integration och jobb är viktiga frågor framåt för oss.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare

Centerpartiet

'' Centerpartiet fortsätter ha ett klart högre stöd än i valet 2014. Vi får mycket positivt gensvar för vår ansvarsfulla och humanistiska flyktingpolitik. Vi fortsätter utveckla nya förslag för fler jobb, bättre integration och minskade klimat-utsläpp. Den 8 december kommer Annie Lööf att hålla sitt årliga jultal, och beskriva viktiga kommande utmaningar för Sverige.

Michael Arthursson, partisekreterare

Sverigedemokraterna

'' Undersökningen visar att vi har stabiliserat oss på en nivå långt över resultatet i riksdagsvalet 2014, vilket naturligtvis är oerhört glädjande. Om vi ligger kvar på dessa nivåer inför nästa riksdagsval, är jag övertygad om att Sverigedemokraterna kommer att göra ett riktigt bra val 2018. Det viktiga nu är att fortsätta med att bredda och fördjupa vår politik för att säkerställa att väljarna stannar hos oss.

Richard Jomshof, partisekreterare

I januari i år såg det riktigt bra ut för statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna fick 32,3 procent i Demoskops väljarbarometer och partisekreteraren Carin Jämtin konstaterade:

– Det är givetvis glädjande att vårt väljarstöd ökar. Väljarna uppskattar det ansvar Stefan Löfven tagit för Sverige i och med decemberöverenskommelsen.

Men glädjen blev kortvarig.

I Demoskops decembermätning är Socialdemokraterna nere på 26,3 procent. Bara under 2015 har Stefan Löfven förlorat 373 895 väljare.

– Att regera brukar visserligen kosta en del väljarstöd, men Socialdemokraterna har tappat en hel del under året och är nere på historiskt väldigt låga nivåer. Precis som Moderaterna har de förlorat många väljare till SD, konstaterar Demoskops opinionschef Peter Santesson.

Backar i medelklassen

– Ett särskilt bekymmer för S är att de backar så pass mycket bland de förvärvsarbetande mitt i livet, den stora medelklassen i livspusselåldern. S gamla styrkerecept har varit att ge lösningar som även lockade medelklassväljare, men här lyckas de sämre nu.

Det senaste halvåret har partiet legat stadigt mellan 25 och 27 procent i Demoskops mätningar. Det kan jämföras med den förra S-ledaren Håkan Juholts sämsta opinionssiffra, 23,9 procent i januari 2012, eller med katastrofsiffran som tvingade bort Mona Sahlin i valet 2010, 30,7 procent.

Partisekreteraren Carin Jämtin kommenterar det faktum att S tappat motsvarande sex procentenheter på bara ett år:

– Man kan ta olika utgångspunkter vid olika datum. Vi är självklart inte nöjda, jag är inte nöjd med de här nivåerna. Vi måste arbeta för att få ett starkare stöd bland väljarna.

Men hon är ändå inte orolig.

– Vi kommer inte att stirra oss blinda på opinionslägen vid enskilda månader, utan vi tittar på vilka utmaningar Sverige står inför. Det handlar om att skapa fler jobb, få ner arbetslösheten, stärka skolan och sjukvården. Det är det vi jobbar på och det är det som i slutändan kommer att räknas vid valet 2018.

 

LÄS ÄVEN K-G Bergström: Löfven framstår inte som en statsman

Ingen rolig läsning för M

Dagens Demoskopmätning är inte heller någon rolig läsning för Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Trots kraftfulla och omdiskuterade förslag för att möta flykting- krisen tappar partiet ytterligare och får 21,9 procent, den sämsta siffran sedan riksdagsvalet i september förra året.

Väljarna straffar även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson, som är satta under hård press internt efter regeringens totalomvändning i asylpolitiken. Miljöpartiet tappar i december 0,8 procent- enheter till 6,4 procent.

Sverigedemokraterna backar 0,4 procentenheter till 18,5 procent.

– Att Sverigedemokraternas tillväxt åtminstone tillfälligt har planat ut trots migrationskrisen kan tolkas som att den skärpta politiken har tagits väl emot. Men för partierna som tappat stort till SD är förstås frågan vad som egentligen krävs för att förlorade väljare även ska börja vända åter. Att ingenting händer är inte minst oroväckande för Moderaterna, konstaterar Peter Santesson på Demoskop.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!