Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens stöd rasar när Kristersson knappar in

Moderaterna får 21,9 procent. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och hans Socialdemokraterna får 28,2 procent i mätningen från Expressen/Demoskop. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Moderaterna når 21,9 procent – samtidigt faller Socialdemokraterna till 28,2 procent, enligt Expressen/Demoskops mätning.

– Det är förstås roligt att vi har fått en bra start, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Nyvalde M-ledaren Ulf Kristerssons parti får 21,9 procent och ökar 4,7 procentenheter enligt Expressen/Demoskop – på en månad.

Enligt Demoskop är det dock svårt att uttala sig om statistiskt säkerställda skillnader.

– Vi har den senaste tiden lyft fram viktiga politiska frågor och satt en konstruktiv ton. Det verkar många människor uppskatta, säger Gunnar Strömmer.

Moderaterna går framåt

M har den senaste månaden sagt ja till ett nationellt tiggeriförbud och har skärpt sin migrationspolitik.

– Vi har anpassat politiken till en ny verklighet. Verkligheten har förändrats efter de stora migrationsströmmarna 2015 som vi som land inte upplevt tidigare. Det är naturligt att M och andra partier svarar mot de förändringarna, säger Gunnar Strömmer.

Kristersson har även vunnit tittarnas röster i de två partiledardebatter han deltagit i som nyvald M-ledare, enligt Expressen/Demoskop.

S: "En positiv trend"

S backar enligt mätningen med 3,9 procentenheter från förra månaden till 28,2 procent. 

– Demoskop har bytt mätmetod sedan oktober och säger att man bör avstå från att dra slutsatser om skillnader mellan mätningarna. Sett över tid har vi dock haft en positiv trend sedan 2016. M låg på mycket låga siffror med Anna Kinberg Batra och nu får de främst tillbaka väljare som de tidigare förlorat till C och SD, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad, (S).

SD ökar 

M och KD vill inte förhandla med SD men är beredda att bilda en alliansregering som kan bli beroende av SD:s stöd i riksdagen. C och L vill då i stället förhandla med S. SD får i mätningen 18,1 procent, mot 15,3 för en månad sedan. 

– Det är glädjande. Men opinionsläget är väldigt osäkert, olika opinionsinstitut pekar åt olika riktningar, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

Enligt honom är M otydliga kring sin skärpta migrationspolitik eftersom delar av den inte stöds av C och L.

– Man måste visa att det finns substans bakom orden. Man är inte beredd att tala med oss, det är ganska märkligt om man menar allvar med att man gjort en omprövning av migrationspolitiken. 

"Kommer inte sätta oss i knäet"

Kommer SD stoppa en alliansregering i en framtida omröstning om statsminister eller budget?

– Vi kommer ställa oss till olika regeringskonstellationer. Det återstår att se. Men ingen regering som inte för en ansvarsfull migrationspolitik, som inte ser till att komma till rätta med lag och ordning och med problemen inom vården och omsorgen kan räkna med vårt stöd, vare sig aktivt eller passivt. 

Kommer SD i något läge medverka till att S fortsätter som regeringsparti?

– Vi kommer inte sätta oss i knäet på vare sig det ena eller det andra blocket. Hur vi bäst ska få genomslag för den politiken får vi se när vi har ett klart läge framför oss. 

 

Väljarbarometern

Mätningen för en månad sedan inom parantes.

Socialdemokraterna: 28,2 (32,1)

Vänsterpartiet: 7,5 (7,9)

Miljöpartiet: 4,4 (4,4)

Moderaterna: 21,9 (17,2)

Liberalerna: 4,9 (4,5)

Kristdemokraterna: 2,8 (3,7)

Centerpartiet: 9,1 (12,6)

Sverigedemokraterna: 18,1 (15,3)

Feministiskt Initiativ: 2,2 (1,6)

Osäkra: 10,7 (12)

Övriga: 0,9 (0,6)

S, V, MP: 40,01 (44,5)

M, L, KD, C: 38,8 (38,1)

Källa: Expressen/Demoskop

 

 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna:  Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 25 oktober – 1 november 2017.

Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer bland slumpmässigt tillfrågade besökare på ett stort antal webbplatser.

Antal genomförda intervjuer: 1 625 intervjuer varav 1004 per telefon och 621 via webb för Expressen.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Statistisk säkerhet: I novembermätningen har Demoskop introducerat en ny mätmetod med ett inslag av webbintervjuer. Eftersom inte oktober och november mätts med identisk metod är det svårt att uttala sig om statistiskt säkerställda skillnader mellan oktober och november.

Källa: Expressen/Demoskop

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!