Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens sommartal: "Det är mycket oro"

Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT

Stefan Löfven tog i med hårdhandskarna när han pratade om den senaste tidens våld och brottslighet som skakat Sverige.

Han pratade om en oro och splittring i landet.

– Sommaren 2015 kommer många minnas som orons sommar. Samhället ska vara tryggt för dig och din familj. För detta viker vi inte en tum, säger statsministern.

Samtidigt släppte Löfven en nyhet som ska ge fler jobb: En satsning på två miljarder på yrkeshögskolan.

Socialdemokraternas nya satsning

– Socialdemokraterna vill satsa 2 miljarder kronor på yrkeshögskolan. Satsningen innebär att platserna på yrkeshögskolan ska öka med 2 500 platser 2016, med 6 000 per år 2017-2019.

– Brister som regeringen vill åtgärda inom yrkeshögskolan är att det finns för få utbildningsplatser, att det inte är möjligt att läsa fristående kurser, att vissa studerande inte får tillgäng till LIA, lärande i arbete, och att utbildningar begränsas till maximalt två antagningsomgångar.

– Socialdemokraterna föreslår att flexibiliteten ska bli större, att det ska bli möjligt att läsa fler fristående kurser. All yrkesutbildning ska erbjuda LIA på kvalificerade yrkeshögskoleutbildningar, behörighetsreglerna ska bli enklare och enhetliga och utbildning ska kunna ges under längre tid, upp till fem antagningsomgångar.

Stefan Löfvens sommartal i Vasaparken i Stockholm handlade mycket om den senaste tidens händelser som skakat Sverige.

Granatattackerna i Malmö, mordet på Lisa Holm i Blomberg, mordet på 21-åriga kvinnan som joggade i Upplands Väsby och morden på Ikea.

– Sommaren 2015 kommer många minnas som orons sommar. Samhället har präglats av fruktansvärda våldsdåd, säger Stefan Löfven.

– Trots att undersökningar visar att tryggheten har ökat och att brott mot enskilda har minskat de senaste 10 åren så hjälper inte det när människor ser den organiserade brottslighet som skrämmer familjer som vaknar mitt i natten av att det smäller, fortsätter Löfven.

"Viker inte en tum"

Han pratade specifikt om sommarens granatattacker i Malmö, och riktade ett särskilt meddelande till boende i staden:

– Det här ska inte tolereras i vårt Sverige. Samhället ska vara tryggt för dig och din familj. För detta viker vi inte en tum.

Stefan Löfven sa att det var dags att sätta hårt mot hårt och pekade på en rad åtgärder som regeringen redan tagit med förstärkta polisresurser och förändrad lagstiftning.

– Vapnen ska bort från Sveriges gator, inget annat duger, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven pratade också om en ökad polarisering i den offentliga debatten. Om människor som visar ovilja och hat mot varandra. Han uppmanade alla att stå upp mot hatiska kommentarer, under kafferasten eller på Facebook.

– Stå upp för det Sverige du tror på, stå inte stillatigande, säger Stefan Löfven.

Satsar på yrkeshögskolan

Samtidigt presenterade Stefan Löfven en nyhet i höstbudgeten som innebär en stor satsning på yrkeshögskolan.

Han pekade på stora matchningsproblem på arbetsmarknaden.

– Det är ingen brist på jobb, det är brist på rätt utbildning. Kan vi komma till rätta med detta problem att hitta rätt utbildad personal, så kan vi nå EU:s lägsta arbetslöshet, säger Stefan Löfven.

– Investeringar i yrkeshögskolan är lika med investeringar i jobb.

Platserna på yrkeshögskolan ska öka med 2 500 platser 2016, med 6 000 per år 2017-2019. Satsningen är planerad över fyra år och kommer att kosta 2 miljarder kronor.

– Sätt för sjutton i gång att utbilda, det skulle förra regeringen ha gjort men de valde att sänka skatterna i stället, säger Stefan Löfven.

– Det är barockt att vi har 400 000 som är arbetslösa, samtidigt som företag inte hittar rätt kompetent personal, fortsätter Löfven.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!