Foto: Christine Olsson/TTFoto: Christine Olsson/TT
 Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TTFoto: Christine Olsson/TT
 Foto: Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TTFoto: Christine Olsson/TT
 Foto: Christine Olsson/TT

Löfvens sommartal: "Det är mycket oro"

Publicerad

Stefan Löfven tog i med hårdhandskarna när han pratade om den senaste tidens våld och brottslighet som skakat Sverige.

Han pratade om en oro och splittring i landet.

– Sommaren 2015 kommer många minnas som orons sommar. Samhället ska vara tryggt för dig och din familj. För detta viker vi inte en tum, säger statsministern.

Samtidigt släppte Löfven en nyhet som ska ge fler jobb: En satsning på två miljarder på yrkeshögskolan.

Stefan Löfvens sommartal i Vasaparken i Stockholm handlade mycket om den senaste tidens händelser som skakat Sverige.

Granatattackerna i Malmö, mordet på Lisa Holm i Blomberg, mordet på 21-åriga kvinnan som joggade i Upplands Väsby och morden på Ikea.

– Sommaren 2015 kommer många minnas som orons sommar. Samhället har präglats av fruktansvärda våldsdåd, säger Stefan Löfven.

– Trots att undersökningar visar att tryggheten har ökat och att brott mot enskilda har minskat de senaste 10 åren så hjälper inte det när människor ser den organiserade brottslighet som skrämmer familjer som vaknar mitt i natten av att det smäller, fortsätter Löfven.

"Viker inte en tum"

Han pratade specifikt om sommarens granatattacker i Malmö, och riktade ett särskilt meddelande till boende i staden:

– Det här ska inte tolereras i vårt Sverige. Samhället ska vara tryggt för dig och din familj. För detta viker vi inte en tum.

Stefan Löfven sa att det var dags att sätta hårt mot hårt och pekade på en rad åtgärder som regeringen redan tagit med förstärkta polisresurser och förändrad lagstiftning.

– Vapnen ska bort från Sveriges gator, inget annat duger, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven pratade också om en ökad polarisering i den offentliga debatten. Om människor som visar ovilja och hat mot varandra. Han uppmanade alla att stå upp mot hatiska kommentarer, under kafferasten eller på Facebook.

– Stå upp för det Sverige du tror på, stå inte stillatigande, säger Stefan Löfven.

Satsar på yrkeshögskolan

Samtidigt presenterade Stefan Löfven en nyhet i höstbudgeten som innebär en stor satsning på yrkeshögskolan.

Han pekade på stora matchningsproblem på arbetsmarknaden.

– Det är ingen brist på jobb, det är brist på rätt utbildning. Kan vi komma till rätta med detta problem att hitta rätt utbildad personal, så kan vi nå EU:s lägsta arbetslöshet, säger Stefan Löfven.

– Investeringar i yrkeshögskolan är lika med investeringar i jobb.

Platserna på yrkeshögskolan ska öka med 2 500 platser 2016, med 6 000 per år 2017-2019. Satsningen är planerad över fyra år och kommer att kosta 2 miljarder kronor.

– Sätt för sjutton i gång att utbilda, det skulle förra regeringen ha gjort men de valde att sänka skatterna i stället, säger Stefan Löfven.

– Det är barockt att vi har 400 000 som är arbetslösa, samtidigt som företag inte hittar rätt kompetent personal, fortsätter Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag