Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens skarpa kritik – mot Sjöstedt: ”Märkligt”

Löfvens skarpa kritik – mot Sjöstedt: ”Attackerar regeringen”.
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter den senaste tidens tumult kring Arbetsförmedlingen riktar nu Löfven skarp kritik mot Vänsterpartiets agerande i att man ställt sig bredvid högeroppositionen i frågan. 

– Det ställer sig Vänsterpartiet bredvid nu och attackerar regeringen, säger han i ”Mats Möter” i SVT

Svaret från Jonas Sjöstedt kom snabbt: 

”Grovt av Löfven”, svarar han på Twitter.

Januariavtalets uppgörelse om Arbetsförmedlingen fick se sig slagen i riksdagen när V, KD, SD och M gick ihop för att protestera. Med ett hot om misstroende för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark drog januaripartierna tillbaka sina planer och meddelade att man skjuter upp reformeringen av myndigheten ett år. 

I en intervju med SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger Stefan Löfven, S, att det innebär en helt ny situation i det politiska landskapet. Och på frågan om Centerpartiet, som varit drivande i planerna för Arbetsförmedlingen, fått för mycket makt i förhandlingarna vänder sig Löfven i stället mot Vänsterpartiet: 

– Vi måste alla stå upp för ett avtal. Det märkliga i den här situationen är nu att Vänsterpartiet ställer sig bredvid de partier som vill privatisera arbetsförmedlingen och dra ner på den ännu mer. Det ställer sig Vänsterpartiet bredvid nu – och attackerar regeringen. 


”Det är konstigt”

Statsministern säger att det är uppenbart att det formats ett högerkonservativt block med M, SD och KD – och att Vänsterpartiets använt partierna i ett opportunistiskt syfte.

– Det som är förunderligt är att det verkar som om Vänsterpartiet i ett opportunistiskt syfte vill använda de tre högerkonservativa partierna som något slags verktyg mot regeringen. Det är konstigt, säger Stefan Löfven.

V-ledaren Jonas Sjöstedt var snabb med att svara på utspelet från Löfven. På Twitter slår han ifrån sig anklagelserna om att man agerat opportunistiskt: 

”Grovt av Löfven. I en tid då många har anpassat retorik och politik till SD har vänstern inte gjort det”, skriver han och fortsätter: 

”Kanske är det svårt att försvara Socialdemokraternas privatiseringar, frontalangrepp på anställningstryggheten och marknadshyror.”

https://twitter.com/jsjostedt/status/1205894824647417863

Stefan Löfven om Vänsterpartiet: ”Huvudlöst”

De fyra januaripartierna fick ha förhandlingar efter misstroendehotet från oppositionen. Så här sa Löfven om läget då:

Sjöstedt: Kan samarbeta med högerpartierna igen 

Jonas Sjöstedts passning till Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.