Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens övertag i statsministerkampen

Riksdagen ställde sig med tydlig majoritet bakom yrkandet om en misstroendeförklaring mot statsministern. Trots att Stefan Löfven (S) har fällts i kammaren är fortroendet för honom störst bland väljarna, det visar en ny mätning.
Stefan Löfven (S) har övertaget i statsministerkampen, enligt Expressen/Sifo.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M) är favorit bland män, medan kvinnor föredrar Löfven.
Foto: OLLE SPORRONG

Stefan Löfven har ett knappt övertag mot Ulf Kristersson när svenskarna får välja vem de har störst förtroende för som statsminister. Det visar en ny mätning från Expressen/Sifo.

En majoritet av centerpartisterna föredrar Löfven – men var tredje C-väljare är tveksam till något av alternativen.

– Det finns en genuin osäkerhet i vem man föredrar som statsminister, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Det har varit en dramatisk vecka i svensk politik, som inleddes med att Stefan Löfven fälldes i en misstroendeomröstning. Statsministern måste nu välja mellan att avgå och lämna processen till riksdagens talman eller att utlysa extraval.

Mandatfördelningen i riksdagen innebär alltjämt ett låst läge, och flera opinionsmätningar har den senaste tiden indikerat att låsningarna riskerar att kvarstå även efter en ny valrörelse. Förra veckans mätning i SvD/Sifo visade på mycket små marginaler mellan blocken, med en knapp majoritet för Ulf Kristerssons regeringsalternativ. 

Frågar man väljarna vem av Stefan Löfven och Ulf Kristersson som de har störst förtroende för som statsminister hamnar fördelen i stället hos S-ledaren, visar en färsk Sifo-mätning som Expressen har låtit göra efter måndagens omröstning.

”Signifikant försprång”

44 procent uppger att de föredrar Löfven, medan motsvarande siffra för Kristersson är 38 procent. Nästan en femtedel, 18 procent, uppger att de är tveksamma till något av alternativen. 

Sifos opinionschef Toivo Sjörén betonar att mätningen endast avser statsministerförtroende och inte vilket parti man har för avsikt att rösta på. 

– Totalt sett har Stefan Löfven ett signifikant försprång. Han har naturligtvis en fördel i att ha varit statsminister under pandemin, där vi kunde se att förtroendet för honom ökade. Ulf Kristersson är ännu oprövad som statsminister, säger Toivo Sjörén.

– Man ska inte tolka det här som ett opinionsstöd för det ena lägret, men det är självklart alltid positivt att ha ett högt förtroende bland väljarna. 

Centerpartister sticker ut

Det är den första mätningen i sitt slag som Sifo gör, och det saknas därför siffror att jämföra med. Däremot har Expressen/Sifos förtroendemätning för samtliga partiledare också visat på ett dött lopp mellan Löfven och Kristersson i toppen av förtroendeligan, vilket även återspeglas i opinionsmätningarna över regeringsalternativen.

Precis som i opinionsmätningarna råder också stora könsskillnader i förtroendet för statsministerkandidaterna. Män föredrar Ulf Kristersson i större utsträckning, medan kvinnor premierar Stefan Löfven, visar den nya Sifo-mätningen.

Ser man i stället till partitillhörighet så sticker Centerpartiet ut, eftersom C-väljarna har högst andel som uppger att de är tveksamma inför något av alternativen. En tredjedel, 34 procent, vill inte välja mellan Löfven och Kristersson. 

Går ifrån partitillhörighet

S-ledaren är ändå favorit bland en knapp majoritet av centerpartisterna, 51 procent, medan endast 14 procent har störst förtroende M-ledaren.

– Förmodligen finns osäkerheten också bland L-väljare, där är 31 procent för Löfven och 43 procent för Kristersson, men gruppen är så liten att det blir väldigt stora felmarginaler, säger Toivo Sjörén.

Nästan nio av tio MP-väljare har störst förtroende Stefan Löfven, och bland vänsterpartister kommer han upp i 77 procent. Samma siffra ger SD-väljare till Ulf Kristersson, medan kristdemokrater är något mer skeptiska. Bland KD-väljare svarar sju av tio att de föredrar M-ledaren, medan 13 procent tycker bättre om Löfven. 

– Det finns vissa tendenser på att man går ifrån sin partitillhörighet i frågan om förtroendet för statsministerkandidaterna, men det innebär inte att man planerar att rösta på det parti som de företräder, säger Toivo Sjörén.

Statsministerförtroende

Totalt:

Stefan Löfven: 44 procent

Ulf Kristersson: 38 procent

Tveksam, vet ej: 18 procent


Män:

Stefan Löfven: 37 procent

Ulf Kristersson: 47 procent

Tveksam, vet ej: 16 procent


Kvinnor:

Stefan Löfven: 51 procent

Ulf Kristersson: 29 procent

Tveksam, vet ej: 20 procent


M-väljare:

Stefan Löfven: 1 procent

Ulf Kristersson: 88 procent

Tveksam, vet ej: 12 procent


S-väljare:

Stefan Löfven: 94 procent

Ulf Kristersson: -

Tveksam, vet ej: 6 procent


SD-väljare:

Stefan Löfven: 8 procent

Ulf Kristersson: 77 procent

Tveksam, vet ej: 15 procent


C-väljare:

Stefan Löfven: 51 procent

Ulf Kristersson: 14 procent

Tveksam, vet ej: 34 procent


V-väljare:

Stefan Löfven: 77 procent

Ulf Kristersson: 2 procent

Tveksam, vet ej: 21 procent


KD-väljare:

Stefan Löfven: 13 procent

Ulf Kristersson: 70 procent

Tveksam, vet ej: 18 procent


L-väljare (få tal, därav stora felmarginaler):

Stefan Löfven: 31 procent

Ulf Kristersson: 43 procent

Tveksam, vet ej: 26 procent


MP-väljare:

Stefan Löfven: 87 procent

Ulf Kristersson: 2 procent

Tveksam, vet ej: 11 procent

SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Vem av Stefan Löfven och Ulf Kristersson har du störst förtroende för som statsminister?

Svarsalternativ: Stefan Löfven, Ulf Kristersson, tveksam/vet ej.

Undersökningsperiod: 21 till 23 juni 2021.

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1004

Beställare: Expressen.

Daniel Ingmo reder ut vad som sker i det svåra politiska läget just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.