Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens nya varning – inför valrörelsen

Stefan Löfven varnar för påverkansoperationer i den svenska valrörelsen nästa år. Foto: NIKLAS SVENSSON
Foto: JENNY PETERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

TALLINN. Det finns en uppenbar risk för att Sverige drabbas av påverkansoperationer under valrörelsen nästa år. 

Det hävdar nu statsminister Stefan Löfven. 

– Här har EU en viktig roll att spela. 

Frågan om påverkansoperationer under valrörelser diskuterades av EU:s stats- och regeringschefer när de samlades till toppmöte om digitala säkerhetsutmaningar i Estlands huvudstad Tallinn under fredagen. 

Enligt Stefan Löfven är riskerna inför den svenska valrörelsen uppenbara. 

– Vi har kunnat se det i USA. Vi har hört talas om det i Tyskland och även i Frankrike. Så det är klart att risken är uppenbar. 

Regeringen har därför, enligt Löfven, "tagit tidig kontakt med Säpo".

– För att se hur vi kan skydda vår demokrati så långt det är möjligt, både vad gäller själva valmyndigheten men också partierna. Vi måste uppmärksamma de här problemen och bli mer alerta, säger statsministern till Expressen under en pressträff efter toppmötet på fredagseftermiddagen.

Löfven: Vi kan lära av varandra i EU

Kan och bör EU göra något gemensamt på det här området?

– Ja, jag tycker att vi kan lära av varandra. När det har blivit den här typen av attacker och angrepp så bör vi lära av varandra. Vad var det som hände? Vi kan säkert utväxla erfarenheter om teknik och metoder, så det är klart – här har EU en viktig roll att spela, ja. 

Är det problematiskt att de allra största sociala medierna har sin hemvist i USA och Kina om man tittar globalt?

– Det hade varit bra om vi hade europeiska plattformar också, men det är inte så att det är kört för Europa. Det är det inte. Vi har många starka företag här också. Men däremot behöver vi komma ikapp inte minst när det gäller investeringar i artificiell intelligens. 

I morse deklarerade statsministern att en annan fråga som EU-länderna bör hantera rör näthat.  

– Vi måste titta på alla möjligheter. Det här är en fara för demokratin.

Stefan Löfven anlände till Tallinn under torsdagen, och åkte då till minnesmonumentet "Bruten linje" för att hedra de 852 människor som dog i Estoniakatastrofen för exakt 23 år sedan.