"Det är ju uppenbarligen dokumenterat i USA hur det gått till där", säger Stefan Löfven om Vladimir Putins påverkan i valet. Foto: / SVEN LINDWALL"Det är ju uppenbarligen dokumenterat i USA hur det gått till där", säger Stefan Löfven om Vladimir Putins påverkan i valet. Foto: / SVEN LINDWALL
"Det är ju uppenbarligen dokumenterat i USA hur det gått till där", säger Stefan Löfven om Vladimir Putins påverkan i valet. Foto: / SVEN LINDWALL
"Vi behöver höja kompetensen och bli varse vad som är sann information och inte sann information", säger Stefan Löfven. Foto: / SVEN LINDWALL"Vi behöver höja kompetensen och bli varse vad som är sann information och inte sann information", säger Stefan Löfven. Foto: / SVEN LINDWALL

"Vi behöver höja kompetensen och bli varse vad som är sann information och inte sann information", säger Stefan Löfven.

 Foto: / SVEN LINDWALL
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅNVladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

Löfvens nya varning för Vladimir Putin

Publicerad

SÄLEN. Stefan Löfvens nya varning för Rysslands president Vladimir Putin:

Det kan inte uteslutas att han försöker påverka den svenska valrörelsen 2018.

– Vi behöver höja kompetensen, säger statsministern.

Det var på en presskonferens under Folk och försvars rikskonferens i Sälen som Stefan Löfven under söndagseftermiddagen kom med en ny varning för Rysslands president.

Statsministern fick frågan om det finns en risk för att Ryssland försöker påverka den svenska valrörelsen, och han svarade:

– Vi kan i alla fall inte utesluta det. Det är ju uppenbarligen dokumenterat i USA hur det gått till där. Och vi har i år redan val i Frankrike, Tyskland och Italien. Jag tror att även de länderna funderar på hur man ska freda sig från intrång.

Stefan Löfven: "Jag kan inte gå i god för att det inte pågår"

Enligt statsministern arbetar regeringen nu febrilt med att motarbeta, försvåra och angripa ett sådant tänkbart scenario, och han nämner att det under 2017 är flera viktiga val i Europa; i Tyskland, Frankrike och Italien.

– Jag är helt säker på att alla sitter och funderar på hur man fredar sig.

Hur gör man det då?

– Det är dels en teknikfråga. Vi måste se till att ha den absolut bästa tekniken för att skydda oss, men det är också en medvetandefråga. Vi behöver höja kompetensen och bli varse vad som är sann information och inte sann information.

 

LÄS MER: Stefan Löfvens vädjan om svenska försvarspolitiken

 

Vladimir Putin.Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

På en fråga om det i dag pågår några påverkansförsök mot Sverige svarade Stefan Löfven:

– Jag kan inte gå i god för att det inte pågår.

"Fullständigt oacceptabelt"

Han hänvisade samtidigt till den nya säkerhetsstrategi som presenterats under dagen.

– Det kommer kräva teknikförbättringar och teknikutveckling, men också kunskap och kompetens.

Statsministern konstaterade också:

– En påverkan från vilket land som helst i ett lands demokratiska process är fullständigt oacceptabelt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag