Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens nya svar om gränskontrollerna

Stefan Löfven i kväll: "Gränskontroll återinförs klockan 12 i morgon." Foto: Anna-Karin Nilsson

VALLETTA, MALTA. Stefan Löfven sa klockan 16 i dag så här om gränskontroller:

– Vi ska göra det vid rätt tidpunkt och med rätt förutsättningar.

Stefan Löfven fyra timmar senare:

– Gränskontroll återinförs klockan 12 i morgon.

När statsministern i dag anlände till Malta för ett nytt toppmöte om flyktingkrisen, denna gång mellan EU:s och Afrikanska unionens stats- och regeringschefer, öppnade han för ett regeringsbeslut om skärpta gränskontroller – något som både Moderaterna och Kristdemokraterna krävt.

– Vi har aldrig uteslutit gränskontroller. Det är inget som är avfört från dagordningen, men vi ska göra det vid rätt tidpunkt och med rätt förutsättningar, hävdade Stefan Löfven.

Mindre än fyra timmar senare bekräftade källor för Expressen att regeringen fattar ett sådant beslut i morgon.

Stefan Löfven valde då att svara på samma frågor igen – och ge nya svar.

Expressen mötte honom vid 20-tiden i Mediterranean Conference Centre på Malta, där den stora kriskonferensen just nu pågår.

Vad innebär det här i praktiken, Stefan Löfven?

– Det innebär att polismyndigheten får avgöra var man ska ha den här gränskontrollen. Det kan vara olika vid olika tillfällen. Men nu har vi sagt till polismyndigheten att vi måste se till att det är myndighetens uppgift att se till att vi har ordning och reda vid våra gränser, och ordning i flyktingmottagandet. Och det är också så att det innebär att vi inför id-kontroll vid passagerarfärjorna för att säkerställa på ett helt annat sätt vilka som faktiskt kommer på färjorna.

 

Särskilt behov mot Danmark

Du höll en presskonferens för fyra timmar sen, då hade du inte den här informationen. Vad är det för dramatiskt som har inträffat?

– Det kan ju vara så ibland att det bereds, och det ska beredas i regeringskansliet under ordning och reda, och då är det så att de bereds tills vi har fattat beslut. Nu har vi sagt att regeringen kommer att fatta beslut om detta i morgon. Men det är klart att det pågår ett beredningsarbete, och när beredningsarbete pågår då får media anstå med informationen.

Hur kommer detta att påverka vårt grannland Danmark?

– Polismyndigheten avgör var gränskontrollen ska ske och var. Vad vi är tydliga med är att vi inte ser något behov gentemot Norge eller Finland.

Men Danmark?

– Polismyndigheten får avgöra var gränskontrollen ska ske, och det kan vara olika vid olika tidpunkter. Det är upp till myndigheterna att göra den bedömningen. Regeringens besked är att vi måste upprätthålla ordning och reda vid våra gränser, vi ska ha ordning och reda också vid våra gränser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!