Foto: Pelle T NilssonFoto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Anna-Karin NilssonFoto: Anna-Karin Nilsson
 Foto: Anna-Karin Nilsson

Löfvens nya plan för att stoppa SD

Publicerad

HARPSUND. Stefan Löfven och regeringen är beredd att diskutera en uppgörelse med Moderaterna om invandringpolitiken - med syftet att stoppa Sverigedemokraterna.

- Jag tycker att det är ett intressant förslag, säger finansminister Magdalena Andersson.

Detta samtidigt som Sifos nya väljarbarometer, som publiceras i SvD och GP, visar rekordsiffror för SD.

Under fredagseftermiddagen anlände karavanen med Säkerhetspolisens statsrådsbilar till statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland.

Traditionsenligt återsamlades då ministrarna efter semestern för budgetöverläggningar, kräftskiva och bastubad.

Och statsministern lämnade ett klart besked efter den senaste tidens spekulationer om en kommande regeringsombildning.

Expressen frågade Stefan Löfven på Harpsundtrappan när det var dags för den traditionsenliga fotograferingen: Kommer alla ministrar som nu står på trappan att finnas i din regering i höst?

- Ja, svarade statsministern, och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson konstaterade med ett skratt:

- Ett klart och tydligt besked.

Beskedet överskuggades

Finansministerns positiva besked om att konjunkturläget förbättras och arbetslösheten sjunker, överskuggades under gårdagen på Harpsund av framgångarna för SD. I nästan samtliga opinionsmätningar det senaste halvåret har partiet vuxit och enligt en ifrågasatt undersökning från Yougov, som tidningen Metro publicerade i veckan, skulle partiet i dag vara landets största.

Det var en lätt irriterad statsminister som på trappan till Harpsund konstaterade:

- Det viktiga för mig är inte framgångarna för Sverigedemokraterna eller opinionsundersökningar. Det viktigaste för oss är att kunna kombinera ett solidariskt mottagande av människor som behöver det med ordning och reda.

"Ett intressant förslag"

I veckan föreslog fackförbundet LO, vars ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, att regeringen borde göra upp med M om invandringspolitiken. Syftet: stoppa Sverigedemokraterna.

- Jag tycker att det är ett intressant förslag som vi naturligtvis kan diskutera och fundera på. I går lät det ju också på Moderaterna som att de var intresserade, och då får man naturligtvis se vart man kan ta det, säger i dag finansminister Magdalena Andersson.

Är även MP med på det tåget?

- Det får vi naturligtvis diskutera tillsammans.

Expressen talade i går med tidigare statsministern Göran Persson. Han ville inte kommentera LO:s förslag, men konstaterade apropå opinionsmätningarna som visar att SD växer snabbt:

- Man ska ta de mätningarna med en nypa salt.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson sa i torsdags i SVT:s "Aktuellt" att "integration och migration tillhör Sveriges i särklass största problem just nu", och fortsatte:

- Det diskuterar vi gärna.

"Samarbeta kan vara bra"

Till Expressen säger han i dag:

- Moderaterna har presenterat flera förslag för en förnyad migrations- och integrationspolitik, till exempel tillfälliga uppehållstillstånd och ökad kostnadskontroll. Regeringen däremot, förblir passiv. Frågan är vad regeringen vill?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor:

- Samtliga partier behöver en integrationspolitik. Vi har presenterat våra förslag för både migrationspolitiken och integrationen och vi tänker fortsätta. Samarbeta kan vara bra, men det måste leda till reella förändringar.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof sa häromdagen till nyhetsbyrån TT att han hoppas att "fotfolket", inte minst i Moderaterna, ska pressa sin partiledning till att samarbeta med SD.

SD:s presschef Henrik Vinge meddelade i går kväll att varken partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson eller Richard Jomshof var tillgängliga för kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag