Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens nya plan för att stoppa SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pelle T Nilsson
Foto: Anna-Karin Nilsson

HARPSUND. Stefan Löfven och regeringen är beredd att diskutera en uppgörelse med Moderaterna om invandringpolitiken - med syftet att stoppa Sverigedemokraterna.

- Jag tycker att det är ett intressant förslag, säger finansminister Magdalena Andersson.

Detta samtidigt som Sifos nya väljarbarometer, som publiceras i SvD och GP, visar rekordsiffror för SD.

Under fredagseftermiddagen anlände karavanen med Säkerhetspolisens statsrådsbilar till statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland.

Traditionsenligt återsamlades då ministrarna efter semestern för budgetöverläggningar, kräftskiva och bastubad.

Och statsministern lämnade ett klart besked efter den senaste tidens spekulationer om en kommande regeringsombildning.

Expressen frågade Stefan Löfven på Harpsundtrappan när det var dags för den traditionsenliga fotograferingen: Kommer alla ministrar som nu står på trappan att finnas i din regering i höst?

- Ja, svarade statsministern, och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson konstaterade med ett skratt:

- Ett klart och tydligt besked.

Beskedet överskuggades

Finansministerns positiva besked om att konjunkturläget förbättras och arbetslösheten sjunker, överskuggades under gårdagen på Harpsund av framgångarna för SD. I nästan samtliga opinionsmätningar det senaste halvåret har partiet vuxit och enligt en ifrågasatt undersökning från Yougov, som tidningen Metro publicerade i veckan, skulle partiet i dag vara landets största.

Det var en lätt irriterad statsminister som på trappan till Harpsund konstaterade:

- Det viktiga för mig är inte framgångarna för Sverigedemokraterna eller opinionsundersökningar. Det viktigaste för oss är att kunna kombinera ett solidariskt mottagande av människor som behöver det med ordning och reda.

"Ett intressant förslag"

I veckan föreslog fackförbundet LO, vars ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, att regeringen borde göra upp med M om invandringspolitiken. Syftet: stoppa Sverigedemokraterna.

- Jag tycker att det är ett intressant förslag som vi naturligtvis kan diskutera och fundera på. I går lät det ju också på Moderaterna som att de var intresserade, och då får man naturligtvis se vart man kan ta det, säger i dag finansminister Magdalena Andersson.

Är även MP med på det tåget?

- Det får vi naturligtvis diskutera tillsammans.

Expressen talade i går med tidigare statsministern Göran Persson. Han ville inte kommentera LO:s förslag, men konstaterade apropå opinionsmätningarna som visar att SD växer snabbt:

- Man ska ta de mätningarna med en nypa salt.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson sa i torsdags i SVT:s "Aktuellt" att "integration och migration tillhör Sveriges i särklass största problem just nu", och fortsatte:

- Det diskuterar vi gärna.

"Samarbeta kan vara bra"

Till Expressen säger han i dag:

- Moderaterna har presenterat flera förslag för en förnyad migrations- och integrationspolitik, till exempel tillfälliga uppehållstillstånd och ökad kostnadskontroll. Regeringen däremot, förblir passiv. Frågan är vad regeringen vill?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor:

- Samtliga partier behöver en integrationspolitik. Vi har presenterat våra förslag för både migrationspolitiken och integrationen och vi tänker fortsätta. Samarbeta kan vara bra, men det måste leda till reella förändringar.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof sa häromdagen till nyhetsbyrån TT att han hoppas att "fotfolket", inte minst i Moderaterna, ska pressa sin partiledning till att samarbeta med SD.

SD:s presschef Henrik Vinge meddelade i går kväll att varken partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson eller Richard Jomshof var tillgängliga för kommentarer.

FAKTA

REAKTIONER På SIFO-UNDERsöKNINGEN

Carin Jämtin, partisekreterare (S)

Till skillnad från siffrorna i andra mätningar de senaste dagarna så tror jag att det här visar på mer väntade nivåer. Vi är inte nöjda utan målet är att vi ska öka. Vi kommer prioritera fler jobb och en bättre skola eftersom det i grunden är de frågor som gör Sverige starkare. Samtidigt genomför vi också vår politik på fler politikområden eftersom vi är ett parti som tar oss an de utmaningar vi ser i verkligheten.

Richard Jomshof, partisekreterare (SD).

En hel del mätningar den senaste tiden visar att det går åt rätt håll för oss. Det är oerhört glädjande. Det är också väntat att det går uppåt för oss eftersom jag hör en hel del missnöje när jag talar med väljare, inte minst från S och M. Människor som länge varit trogna socialdemokrater har börjat visa sympatier åt vårt håll. Det är den bilden jag får när jag träffar väljare.

Fotnot: Expressen har utan framgång sökt M:s

partisekreterare Tomas Tobé.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.