Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens nya huvudvärk – LO-striden om partiet

LO-basens okända möten med V bäddade för Löfven – hemliga överenskommelsen vid regeringsbildningen.
Statsminister Stefan Löfven, S.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt som konflikten inom LO tilltar i styrka ifrågasätter allt fler de nära banden mellan LO och Socialdemokraterna.

Och nu säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som fått utstå hård intern kritik de senaste dagarna, att de mycket nära banden mellan LO och S blir allt svårare att försvara. 

På LO-kongressen i juni väntas en stor debatt om relationen till partiet. 

Expressen har de senaste dagarna rapporterat om den interna maktkamp som just nu skakar LO, och vars utgång kan få stor betydelse även för regeringen Löfven.

En rad LO-förbund mobiliserar nu nämligen mot en av januariavtalets mest laddade frågor, den utlovade reformeringen av arbetsrätten.

Samtidigt har Expressen kunnat rapportera om en intern kritik som riktas mot LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Han beskylls av vissa för att ha satt partiets bästa framför medlemmarnas intressen – inte minst kopplat till januariavtalet. 

Expressens granskning av LO

I två tidigare publiceringar har Expressen granskat LO och vad som ser ut att bli en av årets mest avgörande politiska konflikter: Den interna striden inom LO om hur fackföreningsrörelsen ska förhålla sig till januariavtalet och de hittills mycket täta banden till det socialdemokratiska partiet. 

• Trots hård LO-kritik mot januariavtalet, som ingicks mellan S, C, L och MP för ett drygt år sedan, har Expressen kunnat rapportera att LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson själv spelade en aktiv roll i att få januariavtalet på plats. Thorwaldsson slöt en hemlig avsiktsförklaring med Vänsterledaren Jonas Sjöstedt inför den avgörande statsministeromröstningen, då V tillslut släppte fram Löfven. 

• Samtidigt anklagas Thorwaldsson för att ha spridit felaktig information om att LO-styrelsen ställt sig bakom januariavtalet. 

Och Kommunal, som är det i särklass största LO-förbundet, har nu också blåst till strid inför LO-kongressen i juni. Konflikten handlar bland om den utlovade reformeringen av LAS. Kommunals ordförande Tobias Baudin anser att LO-ledningen fört Kommunal och andra LO-förbund bakom ljuset, och han gör sig nu redo att tvinga LO att ta ett rejält kliv tillbaka i LAS-förhandlingarna.

”Vi har varit skoningslösa”

Karl-Petter Thorwaldsson, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott, försvarar dock sitt agerande, och anser att kritiken är fel. 

– Alla som följt debatten det senaste året vet att vi har varit skoningslösa i vår kritik mot det som inte är bra för våra medlemmar. Så vi har fortsatt med en väldigt självständig linje, säger han.

Samtidigt medger Thorwaldsson att det är en svår balansgång med de dubbla rollerna, både som ordförande för LO och som en del i Socialdemokraternas högsta ledning. 

– Det är en av de svåraste uppgifterna som en LO-ordförande har. Det blir väldigt konfliktfyllt, säger han. 

Frågan om de nära banden mellan LO och S har varit föremål för debatt under lång tid, men från LO-håll har tanken på att bryta samverkan med partiet alltid avfärdats bestämt. 

”Alla som följt debatten det senaste året vet att vi har varit skoningslösa i vår kritik mot det som inte är bra för våra medlemmar.”, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mycket på spel för S

Och det är mycket som står på spel, både i form av det stora ekonomiska stöd LO ger till S varje år, och den politiska uppbackningen man ger partiet i valrörelserna genom LO:s mycket omfattande kampanjer. 

Men en som på allvar rest frågan om relationen till partiet och argumenterat för en förändring, är Kommunals ordförande Tobias Baudin. 

Han har inte gått så långt som att banden ska klippas helt, men i fjol beslutade Kommunal att dra in förbundets miljonstöd till S, och dessutom har Baudin gjort en poäng av att han tackat nej till att sitta i Socialdemokraternas partistyrelse.

– Det får aldrig råda något tvivel om att vi alltid sätter medlemmarna främst, inte det socialdemokratiska partiet. Det måste vara stentydligt, och är det inte det måste vi se till att få ett LO där det verkligen uppfattas som det, säger Tobias Baudin till Expressen.

Kommunals ordförande Tobias Baudin om relationen till Socialdemokraterna.

”Förutsätter en stor debatt”

Och på LO-kongressen i juni väntas det också bli en stor debatt i frågan. Den bedömningen gör Karl-Petter Thorwaldsson själv.

– Vi tycker att fackligpolitisk samverkan ger utdelning till våra medlemmar, men jag förutsätter att det blir en stor debatt i juni om hur vi ska se på det i framtiden, säger han.

Att Socialdemokraterna tappat kraftigt i stöd bland LO-medlemmar har också gjort det svårare att försvara de nära banden till S, menar Thorwaldsson. 

I valet 2018 röstade bara 41 procent av LO:s medlemmar på S, enligt SVT:s stora vallokalsundersökning. Och det var en nedgång med hela 12 procentenheter sedan 2014 och klart under den nivå man tidigare beskrev som helig: Att minst hälften av LO-medlemmarna måste rösta på S. 

Allt avgörs av stödet för S

Och sedan dess har S fortsatt att tappa kraftigt i stöd bland LO-medlemmarna, och framför allt har SD stuckit upp rejält. Enligt en Sifo-mätning som Expressen lät göra i oktober, var SD upp i 31 procent medan S till och med var marginellt mindre bland LO:s medlemmar, med ett stöd på 30,6 procent. 

Och det fallande stödet är ett direkt hot mot samverkan S, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är klart att det gör det mycket svårare med fackligpolitisk samverkan, säger han, och fortsätter:

– På långs sikt avgörs den fackligpolitiska samverkan av hur starkt stöd Socialdemokraterna får bland LO:s medlemmar.

Sverigedemokraterna största parti bland LO-män:

En tredjedel av LO:s manliga medlemmar skulle rösta på Jimmie Åkesson, enligt en undersökning i december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.