Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens nya bakslag efter EU-toppmötet

Löfvens krav på ett permanent omfördelningssystem för flyktingar vann inget stöd den här gången heller.Foto: Kristofer Sandberg
Löfven på EU-toppmötet i Bryssel.Foto: Kristofer Sandberg

BRYSSEL. Stefan Löfvens krav på ett permanent system för att omfördela flyktingar inom Europa vann inget stöd på toppmötet i Bryssel – den här gången heller.

I dag tar regeringen emot oppositionen i Rosenbad för att diskutera flyktingkrisen och det faktum att ett tältläger sätts upp i Sverige nästa vecka.

Vid midnatt avslutades det fjärde toppmötet om flyktingkrisen mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel. Under kvällen höll Stefan Löfven – återigen – ett långt och engagerat tal om vikten av att EU:s medlemsländer kommer överens om en permanent omfördelningsmekanism för flyktingar.

Flera länder protesterade

Men en sådan överenskommelse är långt borta. Flera länder protesterade under mötet.

– Det viktiga nu är att vi fortsätter diskussionen, sa statsministern på en presskonferens i natt.

– Vi som driver det här tillsammans har fått en mening i slutsatserna om att diskussionerna om en permanent omfördelningsmekanism måste fortsätta.

Under toppmötet – det fjärde sedan årsskiftet om flyktingsituationen i Europa – kom beskedet om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, redan nästa vecka sätter upp det första tältlägret för flyktingar i Revingehed öster om Lund.

– Vi har ju tidigare gett länsstyrelsen i uppdrag att se över vad det finns för lokaler för att ge människor tak över huvudet. Men när det är slut så är detta alternativet som återstår, kommenterade Stefan Löfven.

Träffades förra månaden

Så sent som den 23 september träffades EU-ledarna på ett extrainkallat toppmöte i Bryssel.

Då kom man bland annat överens om att stärka bevakningen av EU:s yttre gräns och att också ge omfattande ekonomiskt stöd till länder utanför EU som tagit emot ett stort antal flyktingar.

Av det man kom överens om då har väldigt lite genomförts.

Hittills har det bara kommit in några miljoner euro till de olika fonder EU har upprättat. I Afrikafonden, som ska uppgå till 1,5 miljarder euro, finns till exempel bara nio miljoner euro i dag.

EU-ledarna enades också om att omfördela 160 000 flyktingar på det förra mötet – men hittills har bara sex länder meddelat hur många flyktingar de initiatlt kan ta emot. Sverige har som enda land tagit emot 19 flyktingar som flyttats från Italien.

Regeringen och oppositionens flyktingmöte

I dag tar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och arbetsmarknadminister Ylva Johansson emot oppositionens företrädare i regeringshögkvarteret Rosenbad. Stefan Löfven har stora förväntningar på mötet:

– Det är att vi ska få en bra start på diskussionen som rör både mottagandet och etableringen. Hur ska detta gå till på bästa möjliga sätt? Nu sköter de ansvariga statsråden det och jag ser fram emot konstruktiva diskussioner.

Kommer ni att lyckas nå en blocköverskridande lösning om flyktingarna?

– Regeringen ska göra sitt för att bjuda till, och jag tror också att den andra sidan kommer att bjuda till. Jag tror att de flesta ansvarsfulla ser att vi måste hitta en blocköverskridande överenskommelse, och det innebär att man får ge och ta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.