Foto: Pelle T Nilsson
 Foto: Pelle T Nilsson

Löfvens nya attack på Sverigedemokraterna

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna.

"Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner", skriver Löfven på DN Debatt.

Spänningen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna blir allt hårdare.

Stefan Löfven skriver i DN Debatt att Socialdemokraterna i över hundra år stått upp för ett solidariskt samhälle där man hjälps åt att lösa problem.

Statsministern går han till hårt angrepp mot SD. "Jag kommer aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges institutioner", skriver Löfven i DN Debatt.

Samlat angrepp

Även finansminister Magdalena Andersson gick till hårt angrepp mot SD vid en pressträff i går efter ett möte med EU-nämnden i Riksdagen. Hon kallar dem också för ett nyfascistiskt parti och pratar om vikten av att understryka vad som hände i tisdags när SD fällde regeringens budget.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, sade Magdalena Andersson.

Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för SD, vill inte diskutera beteckningar, men slår tillbaka mot Anderssons och kallar det för ett utspel av skrämselpropaganda och ett försök att slippa debatten om sakfrågor.

– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet. Jag tycker att Magdalena Andersson borde be våra väljare om ursäkt, säger Karlsson till TT.

Stefan Löfven skriver vidare med hård ton om SD:s beslut att rösta ner regeringens budget.

"De säger att de kommer att fälla varje regering som inte anpassar sin politik efter dem. Det betyder att de bryter mot sina löften till väljarna, praxis i Sveriges riksdag och försöker tvinga till sig en makt som inte står i proportion till deras mandat".

Enda rakryggade

Han kritiserar även de borgerliga partierna för att inte hålla sitt löfte till väljarna om att inte ge SD ett avgörande inflytande och förklarar varför han låtit väljarna gå till valurnorna iden den 22 mars.

"Det var inget enkelt beslut att fatta. Men det var det enda rakryggade att göra i ett läge där de borgerliga partierna agerar så ansvarslöst att det saknar motstycke i Sveriges moderna politiska historia", skriver Löfven i DN Debatt.

Expressen var i natt i kontakt med Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg. Hon ville inte närmare kommentera statsministerns debattartikel.

– Vi avböjer att kommentera det nu, säger hon.

Expressen har även sökt Mattias Karlsson för en kommentar om Löfves debattartikel i DN Debatt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag