Löfvens nya attack på Sverigedemokraterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Pelle T Nilsson

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna.

"Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner", skriver Löfven på DN Debatt.

Spänningen mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna blir allt hårdare.

Stefan Löfven skriver i DN Debatt att Socialdemokraterna i över hundra år stått upp för ett solidariskt samhälle där man hjälps åt att lösa problem.

Statsministern går han till hårt angrepp mot SD. "Jag kommer aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges institutioner", skriver Löfven i DN Debatt.

Samlat angrepp

Även finansminister Magdalena Andersson gick till hårt angrepp mot SD vid en pressträff i går efter ett möte med EU-nämnden i Riksdagen. Hon kallar dem också för ett nyfascistiskt parti och pratar om vikten av att understryka vad som hände i tisdags när SD fällde regeringens budget.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, sade Magdalena Andersson.

Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för SD, vill inte diskutera beteckningar, men slår tillbaka mot Anderssons och kallar det för ett utspel av skrämselpropaganda och ett försök att slippa debatten om sakfrågor.

– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet. Jag tycker att Magdalena Andersson borde be våra väljare om ursäkt, säger Karlsson till TT.

Stefan Löfven skriver vidare med hård ton om SD:s beslut att rösta ner regeringens budget.

"De säger att de kommer att fälla varje regering som inte anpassar sin politik efter dem. Det betyder att de bryter mot sina löften till väljarna, praxis i Sveriges riksdag och försöker tvinga till sig en makt som inte står i proportion till deras mandat".

Enda rakryggade

Han kritiserar även de borgerliga partierna för att inte hålla sitt löfte till väljarna om att inte ge SD ett avgörande inflytande och förklarar varför han låtit väljarna gå till valurnorna iden den 22 mars.

"Det var inget enkelt beslut att fatta. Men det var det enda rakryggade att göra i ett läge där de borgerliga partierna agerar så ansvarslöst att det saknar motstycke i Sveriges moderna politiska historia", skriver Löfven i DN Debatt.

Expressen var i natt i kontakt med Stefan Löfvens pressekreterare Anne Ekberg. Hon ville inte närmare kommentera statsministerns debattartikel.

– Vi avböjer att kommentera det nu, säger hon.

Expressen har även sökt Mattias Karlsson för en kommentar om Löfves debattartikel i DN Debatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.