Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens nej splittrar de egna leden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
ORO INOM PARTIET. S-ledaren Stefan Löfven har gett ett klart besked om nej till vinsttak inom välfärden. Nu får han kritik inifrån det egna partiet.
Foto: Cornelia Nordström

Stefan Löfven har satt ner foten:

Det blir inget vinsttak i välfärden.

Nu riskerar S-ledaren splittring i de egna leden. Partikamrater, facket och samarbetspartnern Vänsterpartiet är alla kritiska.

- Linjen som både LO och Vänsterpartiet driver har ett massivt stöd ute i landet, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven går emot delar av sitt eget parti och avfärdar vinsttak i väl­färden.

I stället tror han att övervinster kan stoppas genom att tvinga de privata vård- och skolföretagen att redovisa sin bokföring öppet.

- Det ska tydligt gå att se hur skattebetalarnas pengar används, säger han in en intervju med DN.

Avfärdas av LO och V

Förslaget avfärdas nu av både LO och den tidigare samarbetspartnern Vänsterpartiet - som kan komma att spela en av­görande roll i en framtida rödgrön regeringsbildning.

- Att redovisa vinsterna mer i detalj gör mig lite förbryllad. Det hindrar inte vinstslöseriet i välfärden, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill precis som LO ha stenhårda begränsningar av vinstuttag i välfärdssektorn.

- Det är bra att man vill gå in och reglera välfärds­sektorn hårdare. Men det räcker inte om vinstfrågan som det ser ut nu, vi vill att man begränsar, säger Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO och den som leder organisationens välfärdsutredning.

- Jag tror och förväntar mig att det kommer att finnas mer i ett slutgiltigt förslag.

LO-linjen backas upp

LO-linjen har starkt stöd inte bara från Vänsterpartiet - utan också från stora delar av Löfvens eget parti.

Det bekräftas av Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö - ett av de distrikt och S-föreningar som driver kravet på vinstförbud.

- Det är ingen hemlighet vad vår motion står för och det är en "non profit"-princip. Det är väldigt likt det beslut som fattades på LO:s kongress och väldigt likt de motioner som har kommit in från stora delar av landet, säger han.

Regeringen på Löfvens sida

Stefan Löfven står dock inte utan stöd - även om det kanske kommer från ett oväntat håll.

Alliansregeringen är näm­ligen övervägande positiva till S-utspelet.

- Det går inte att misstolka signalen om att den nya partiledningen inte vill låta partiets vänsterflygel låsa fast partiet i en omöjlig situation, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

- Jag tror att det skulle vara välgörande för välfärdsområdet om vi ägnade oss åt att arbeta med kvalitetsfrågorna och inte i första hand att göra olika S-falanger på gott humör.

Även i den skandalomsusade privata välfärdssektorn välkomnar man s-ledarens förslag.

- Det är bra att Löfven visar ledarskap och säger tydligt nej till LO:s krav på vinstförbud och vinsttak, säger Stefan Stern, före detta socialdemokratisk statssekreterare och numera vice vd för äldrevårdsföretaget Silverlife.

DE STÖDJER LÖFVENS LINJE

Socialdemokraterna i Stockholms län. Partiets kanske tydligaste högerfalang. Leds av Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen och VU-ledamot.

Regeringen. KD-ledaren Göran Hägglund, socialminister, välkomnar Löfvens nej till vinsttak.

Välfärdsföretagen. De största vinnarna på uteblivna vinsttak. Vill att hårdare kvalitetskrav även ska gälla offentligt driven verksamhet.


DE ÄR KRITISKA TILL LÖFVENS LINJE

Socialdemokraterna i Skåne. Traditionellt sett en av de starkaste vänsterfalangerna i partiet. Leds av Heléne Fritzon, kommunalråd i Kristianstad och VU-ledamot.

Facket. LO-kongressen har fattat ett tydligt beslut om att sätta stopp för vinsterna i välfärden.

Vänsterpartiet. Samarbetspartnern kommer att göra välfärdsvinster till en stridsfråga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.