Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens närmaste medarbetare avgår

Stefan Löfven.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Lennartsson, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Tidigare försvarsministern Mikael Odenberg skriver kritiskt på Facebook om agerandet kring IT-skandalen på Transportstyrelsen.
Foto: SVEN LINDWALL

Stefan Löfvens närmaste medarbetare, Emma Lennartsson, avgår, skriver Dagens Nyheter.  

Beskedet har sin bakgrund i hur hon hanterat it-skandalen på Transportstyrelsen. 

Statsministern uppger att han har förståelse för hennes beslut. 

"Affären har hela tiden haft ett drag av "cover up" över sig", skriver den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg, (M), på Facebook. 

Emma Lennartsson är statsekreterare och Stefan Löfvens närmaste medarbetare. På söndagskvällen rapporterar DN att hon avgår sedan nya uppgifter om it-skandalen på Transportstyrelsen kommit fram. 

Emma Lennartsson har tidigare uppgett att hon fick information om de säkerhetsrisker som uppstått i samband med outsourcingen av it-driften på Transportstyrelsen i december 2016. 

Det har även statsminister Löfven upprepat vid en presskonferens på Rosenbad 24 juli. Men det stämmer inte. 

Informerades på två möten

Information om säkerhetsriskerna med outsourcingen har nämligen tagits upp på möten – ett i februari 2016 och ett i augusti samma år – där Emma Lennartsson deltagit.

– Jag har närvarat vid minst två möten i justitiedepartementet där företrädare för Säkerhetspolisen nämnt att det pågår en tillsyn mot Transportstyrelsen. De har nämnt det i precis så övergripande ordalag, säger Emma Lennartsson till DN.

Hon säger vidare att hon inte minns att frågan har tagits upp. Samtidigt har hon haft tillfälle att ställa följdfrågor – vilket hon inte har gjort. 

Kring detta är Lennartsson är självkritisk.

– Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger Emma Lennartsson till tidningen. 

Emma Lennartsson avgår.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Insåg allvaret först i januari

Lennartsson säger vidare att ingen annan i stadsrådsberedningen har haft annan information än den hon haft. I övrigt är hon sparsam med uppgifter om vilka som deltagit i mötena. 

Den saken lär komma fram i samband med konstitutionsutskottets granskning. 

Enligt Emma Lennartsson var det först 9 januari hon fick information om att skyddsvärda identiteter kunde vara röjda – då insåg hon hur allvarliga konsekvenserna av haveriet var och informerade statsministern. 

Den information hon fick i slutet av december handlade om att en generaldirektör (Maria Ågren) eventuellt skulle delges misstanke om brott. 

Emma Lennartsson bekräftar vidare att informationsvägarna i regeringskansliet brustit – och säger till DN att hennes ansökan om avsked, som beviljades vid ett regeringssammanträde på söndagskvällen, inte handlar om att skydda statsministern. 

Löfven: "Önskar henne alla lycka framöver"

Statsministern kommenterar Emma Lennartssons avgång i ett mejl till TT: 

"Emma Lennartsson är en ytterst kompetent statssekreterare men har i dag redogjort för att hon gjort ett misstag. Hon har dragit slutsatsen att lämna sin tjänst och jag har förståelse för det. Jag önskar henne all lycka framöver".


Läs mer: 7 frågor och svar om IT-skandalen på Transportstyrelsen 


Wallmark: "Väldigt, väldigt ovanligt"

Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson säger att nyheten är överraskande och olyckbådande.

– Att sparka statsministerns närmare medarbetare en söndagskväll visar på att problemet är större och djupare än vad regeringen har velat ge sken av.

Hans Wallmark (M) med Anna Kinberg Batra.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han säger att det är "väldigt, väldigt" ovanligt tillvägagångssätt att tillkalla möte i slutet av helgen.

– Nu kommer hela säkerhetshaveriet med stormfart närmare statsministern själv. Med all den här kunskapen som funnits, hur kommer det sig att man aldrig aktiverade det säkerhetspolitiska rådet? 

Han säger att kvällens nyhet bara adderar till den "kappsäck med frågor" som finns sedan tidigare.

– Nu finns det skäl för regeringen att lägga korten på bordet.

"Skandalen allt närmare statsministern"

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister i Fredrik Reinfeldts första regering, kallar Lennartssons avgång för "uppseendeväckande". 

Odenberg kommenterar nyheten på Facebook:  

"Transportstyrelseskandalen kryper nu allt närmare statsministern. Affären har hela tiden haft ett drag av "cover up" över sig. Inte berätta för allmänheten, inte berätta för riksdagen. Man har kunnat misstänka att allt handlar om att försöka skydda statsministern".

Mikael Odenberg skriver vidare att han vill tro på att det Stefan Löfven har sagt om sin vetskap om skandalen är sant. 

"Men den utgångspunkten leder också till många följdfrågor, vars svar framstår som rätt obegripliga för oss som har arbetat i regeringskansliet. Möjligen blir de lite lättare att begripa, givet Lennartssons roll", skriver han vidare. 

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister i Fredrik Reinfeldts första regering.
Foto: SVEN LINDWALL

Tror mycket mer kommer fram hos KU

Enligt Mikael Odenberg kan mycket mer information komma fram i samband med granskningen i KU. Samtidigt ger han en känga till de borgerliga partierna – vars hot om att en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist ännu består.  

"Och i det här läget är KU-vägen faktiskt både bättre och mer seriös än misstroendeförklaringar som inte har någon annan grund än allmän antipati gentemot socialdemokratin".

"Sanningen kommer alltid ikapp!", avslutar den tidigare försvarsministern sitt inlägg på Facebook. 

Justitiedepartementet fick veta i september

Vid presskonferensen i Rosenbad 24 juli – där även ÖB, Säpo-chefen och Transportstyrelsens nuvarande generaldirektör deltog – sa Stefan Löfven att han "gärna hade informerats tidigare". 

Justitiedepartementet fick information om farhågor kring Transportstyrelsens outsourcing av it-driften i september 2015 – bland dem som briefades finns Ann Linde, (S), som då var statssekreterare och i dag är EU- och handelsminister.

Ministrar informerades tidigt 2016

Tidigare inrikesministern Anders Ygeman, (S), fick information i januari 2016, försvarsminister Peter Hultqvist, (S), i mars samma år. 

Under våren 2016 informeras även tidigare infrastrukturministern Anna Johanssons statssekreterare. 

Själv har Anna Johansson, (S), har uppgett att hon informerades först i januari i år. Det är också i januari i år som statsministern först får höra om haveriet.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.