Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens möte med EU-nämnd skjuts upp

<p>Nu meddelar EU-nämnden att mötet med Löfven skjuts upp till på till klockan 13.00 på söndag, timmarna innan han ska till toppmötet i Bryssel.</p>
Foto: Anna-Karin Nilsson
<p>Margot Wallström försvarar Löfvens beslut att inte avbryta semestern: "Han förtjänar att ha lite ledigt också även om han aldrig kan vara helt ledig," säger Margot Wallström.</p>
Foto: Axel Öberg

Den ekonomiska krisen rasar i Grekland. Samtidigt är Stefan Löfven hemma i det somriga Örnsköldsvik.

Nu skjuts EU-nämndens samråd med Löfven upp till på söndag.

Först var beskedet att EU-nämndens samråd med Stefan Löfven skulle ske på fredagen för en genomgång inför toppmötet på söndag om den pågående eurokrisen. Då med statsministern via telefonlänk.

Enligt Hela Hälsingland blir han nämligen kvar i Örnsköldsvik.

Nu meddelar EU-nämnden att mötet med Löfven skjuts upp till på till klockan 13.00 på söndag, timmarna innan han ska till toppmötet i Bryssel. På kvällen ska sedan EU:s samtliga medlemsländer träffas för ett möte om den pågående krisen.

Den nya tiden är mycket bättre, menar EU-nämndens ordförande Carl Schlyter, MP. Det för att de hinner ta del av resultatet från ett möte inom Eurogruppen på lördagen.

– Det finns inget färdigt förslag att ta ställning till än, så just därför är det bra att ha det på söndag. Hade vi haft det i morgon (fredag) hade vi inte haft samma underlag, säger han.

"Han förtjänar att ha lite ledigt"

Han konstaterar samtidigt att mycket sker på kort tid just nu, men om det fattas beslut inom Eurogruppen på lördagen kan Stefan Löfven komma till Bryssel med bättre underlag.

Riksdagsledamoten Ulrika Karlsson, (M), var i en intervju med Hela Hälsingland kritisk till det tidigare beskedet att statsministern deltar via telefon och krävde att han avbryter semestern.

Löfvens kolleger försvarar dock beslutet.

– Han förtjänar att ha lite ledigt också även om han aldrig kan vara helt ledig. Han är ständigt i informationsflödet och i kontakt med folk. Han är säkert beredd att resa dit han behöver, säger Margot Wallström.

"Alla måste försöka kompromissa"

Inte heller Gustav Fridolin oroas över att statsministern är många mil bort.

– Stefan leder Sveriges regering och Sverige i det här arbetet. Det gör man också när man är i Örnsköldsvik som statsminister.

Margot Wallström vill inte måla upp några scenarion gällande Greklands eventuella utträde ur Eurosamarbetet.

– Det är ingenting vi önskar eller ser framför oss. Vi hoppas förstås kunna lösa krisen på ett sätt så att de kan stanna i Eurosamarbetet.

Hur tycker du att Grekland har hanterat krisen?

– Jag tror inte att det hjälper att man pekar finger åt varandra i det här läget. Nu måste alla försöka kompromissa, vara konstruktiva och se framåt. Vi kan bara hoppas att grekerna kommer väl förberedda med ett förslag att diskutera.

På fredagen sammanträder EU-nämnden som vanligt, där finansminister Magdalena Andersson, S, och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, närvarar.

– Det finns ett par eurofrågor med där också, men ganska korta. Magdalena Andersson kommer att dra Greklandssituationen rent faktamässigt för oss på fredagen, säger Carl Schlyter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.