Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens miljardförlust – ratar Frankrikes luftvärn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven och regeringen riktar in sig på att välja ett betydligt dyrare alternativ – amerikanska Patriot.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron har personligen försökt medla till Stefan Löfven gällande Eurosams erbjudande.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige satsar miljarder på nya luftvärnsvapen. 

Nu står det mellan två alternativ skriver Dagens Industri. 8,5 miljarder kronor för franska vapen eller 10-12 miljarder för ett mindre antal amerikanska som inte räcker för att skydda Sverige. 

Men regeringen ser ut att välja den dyra vägen.

Sveriges regering har tidigare gått ut med att de väljer amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Mångmiljardaffären blir ett av de dyraste planerade försvarsinköpen.

Något definitivt beslut ska inte ha tagits ännu och enligt Dagens Industri står det fortfarande mellan två alternativ. 

Alternativen det står mellan är franska vapen för 8,5 miljarder som räcker för att skydda Sverige eller 10-12 miljarder för en betydligt mindre andel amerikanska vapen som inte gör det. 

De nya uppgifterna säger att Sverige väljer den amerikanska vägen, skriver Dagens Industri. 

Framgår av hemliga dokument 

Ingen vet när det beslutas definitivt om en andra delanskaffning av Patriot eller hur stor kostnaden blir om Sverige verkligen gör slag i saken och går på det amerikanska alternativet. Kostnaden beräknas kunna stegra sig till 25 miljarder kronor, medan fransmännen redan har lämnat ett så kallat målpris på 8,5 miljarder. Det är något som framgår av hemliga dokument som Dagens Industri har tagit del av. 

Priserna är så hemliga att oppositionspartierna i riksdagen inte känner till siffrorna och frågan är hur många i regeringskansliet som gör det. 

I samma veva som regeringen beslutade om att begära ut en offert från USA hade FMW redan pressat fram ett bättre erbjudande från konkurrenten SAMP/T från Eurosam. Frankrike kunde även garantera att en leverans till 2019. De hemliga dokumenten visar på att Frankrike gång på gång de senaste åren justerat sitt erbjudande för att möta FMV:s och försvarets budget.

Källor till Dagens Industri uppger att Frankrikes president Emmanuel Macron har försökt bryta dödläget vid sina möten med Stefan Löfven.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN

Macron har försökt bryta dödläget

Vid mötet som ägde rum den 6 april då representanter från FMV och Försvarsmakten träffade Eurosams vd Michel Vigneras kunde FMV konstatera att SAMP/T uppfyllde Försvarsmaktens behov. Sverige fick även under förhandlingarna möjligheten att göra en mindre anskaffning av vapnen till ett bra erbjudande på 4 miljarder kronor. Samma delanskaffning uppskattas annars uppnå en kostad på omkring 10-12 miljarder kronor. Men när sista förhandlingsmötet ägde rum mellan FMV och Eurosam tvingades FMV meddela att de saknar mandat att förhandla.

Källor till Dagens Industri uppger att Frankrikes president Emmanuel Macron har försökt bryta dödläget vid sina möten med Stefan Löfven. Samtidigt, som det i torsdags stod klart att försvarsutskottet tvingar regeringen att förankra en anskaffning av Patriot i riksdagen innan beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.