Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens markering mot Putin om Aleksej Navalnyj

Stefan Löfven höll sitt tal i FN:s generalförsamling. Där han bland annat riktar en uppmaning till Ryssland att utreda mordförsöket på Aleksej Navalnyj.
Stefan LöfvenFoto: ANNA-KARIN NILSSON
Rysslands president Vladimir Putin.Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Alexej Navalnyj uppges ha chanser att överleva efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok.Foto: INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES / STELLA PICTURES INSTAGRAM

I sitt tal till FN:s generalförsamling på lördagskvällen kräver Stefan Löfven att Ryssland tar ansvar efter förgiftningen av Putinkritikern Alexej Navalnyj.

– Rysslands regering måste utreda mordförsöket grundligt och transparent. De skyldiga måste ställas inför rätta, säger statsministern.

Årets allmänna debatt i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling hålls på distans på grund av coronapandemin.

Och pandemin är det första ämnet som Sveriges statsminister Stefan Löfven tar upp i sitt tal som sänds i FN-skrapan i New York.

Tillsammans med ledarna för flera andra länder, däribland Kanada, Sydkorea, Sydafrika och Spanien, har Löfven tagit ställning för att ett framtida vaccin mot coronaviruset ska fördelas rättvist mellan världens länder.

– Ingen är säker förrän alla är säkra. Att säkra tillgång till vaccin är en global utmaning som kräver internationellt samarbete, säger han i talet.

Löfven: Ställ de skyldiga inför rätta

Statsministern kopplar också coronakrisen till en rad andra frågor, som arbetsmarknad, handel, internationella konflikter, jämlikhetsfrågor och mänskliga rättigheter.

– Allt för många ledare och regeringar använder den som en ursäkt för att tysta opposition, civilsamhälle och försvarare av mänskliga rättigheter.

Statsministern uttalar sig också om flera pågående konflikter och aktuella händelser i världen. Störst utrymme får Ryssland, vars annektering av Krim och aggression i östra Ukraina ”utgör brott mot internationell lag, utmanar internationell rätt och orsakar mänskligt lidande”, enligt Stefan Löfven. 

Han tar också upp förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som han fördömer ”i starkast möjliga ordalag”.

– Rysslands regering måste utreda mordförsöket grundligt och transparent. De skyldiga måste ställas inför rätta.

Hör hela Stefan Löfvens tal

Sveriges statsminister Stefan Löfven höll sitt tal i FN:s generalförsamling på lördagen. Talet var ett förinspelat tal.

Navalnyjs bostad har beslagtagits

Det hela är kopplat till ett korruptionsfall som Navalnyj har undersökt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.