Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens markering – mot LO:s nya valfilm

Stefan Löfven i riksdagen på torsdagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

I kampanjmaterial för EU-valet använder LO just nu en mer eller mindre översatt version av den slogan som användes av brexitkampanjen i Storbritannien: ”Take back control”. 

Något som fått bland annat C-ledaren Annie Lööf att se rött – och Stefan Löfven att ta avstånd. 

– Det klingar falskt, sade Annie Lööf om filmen i riksdagen på torsdagen och syftade till att Stefan Löfven varit kritisk mot brexit. 

– Vad LO driver för kampanj och vad gäller brexit, det står för LO, svarade Stefan Löfven. 

”Nu tar vi tillbaka kontrollen!” 

Så låter huvudbudskapet i LO:s kampanj för att försöka lyfta fram Socialdemokraternas andranamn på EU-listan, Johan Danielsson, i valet. För detta budskap har LO fått motta kritik på sociala medier, eftersom budskapet kan ses som en direktöversättning av den slogan som användes under brexit-kampanjen i Storbritannien: ”Take back control”.  

På torsdagens statsministerutfrågning i riksdagen kom detta att bli en fråga som fick det att bränna till mellan Stefan Löfven och Annie Lööf, som sedan januari båda ingår i den politiska mittenuppgörelsen. 

Lööf: ”Det klingar falskt” 

Annie Lööf konstaterade att Stefan Löfven vid upprepade tillfällen uttryckt sin besvikelse över brexit och att han också markerat mot populism. 

– Både dessa saker är givetvis utmärkt, men det klingar falskt i ljuset av den märkliga kampanj som LO och ledande socialdemokrater startat inför EU-parlamentsvalet, sade Annie Lööf och fortsatte: 

– Statsministerns bild av populism och faran med brexit verkar inte alls delas av varken LO eller Socialdemokraternas andranamn på valsedeln i valet i maj. De har nämligen plankat brexit-kampanjens slogan rakt av och gjort den till sin egen i en valfilm där en mörk bild av att makten över vardagen har försvunnit till Bryssel. 

Löfven: ”Har inget med det att göra”

På frågan om Stefan Löfven står bakom ”det budskap som LO och ledande socialdemokrater sprider” svarade han: 

– Vad LO driver för kampanj och vad gäller brexit, det står för LO. Jag har inget med det att göra överhuvudtaget. 

Stefan Löfven och Annie Lööf i riksdagen på torsdagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Annie Lööf påtalade att kampanjfilmen lyfter fram andranamnet på Socialdemokraternas egen lista och att det alltså ett av statsministerns egna toppnamn som går till val på detta sätt blev svaren svarade han bland annat: 

– Socialdemokraterna har en kampanj som går ut på att vi vill se till att EU fokuserar på det som är viktigast. Det är i grunden ett positivt budskap. Vi tror på EU. Vi står upp för EU. Vi vill att EU ska utvecklas. Däremot är vi inte för att flytta fler beslut till EU.

Efter Annie Lööfs fråga till Stefan Löfven, som också föranledde till en diskussion om EU:s sociala pelare, skrev LO så här på Twitter: ”Till sist fick LO rätt - vi pekar exakt på det som står på spel. Löntagare behöver ta tillbaka kontrollen från högern!”

https://twitter.com/LOSverige/status/1106204904429883393

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!