Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens maktspel efter it-läckorna

Stefan Löfven har inga planer på att avskeda någon av ministrarna. Än.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Anders Ygeman hördes under tisdagen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Infrastrukturminister Anna Johansson efter ett tidigare möte på riksdagen med anleding av läckorna inom Transportstyrelsen.
Foto: ARI LUOSTARINEN / TT NYHETSBYRÅN

I regeringshögkvarteret Rosenbad diskuteras nu statsminister Stefan Löfvens nästa steg i maktspelet efter it-skandalen. 

Enligt uppgifter till Expressen är hans maktspel att hota med extraval om allianspartierna fortsätter driva frågan om misstroendeförklaring mot flera ministrar. 

I regeringshögkvarteret Rosenbad rådde totalt kaos inför gårdagens presskonferens med Stefan Löfven, där han bland annat berättade att han fått information om skandalen på Transportstyrelsen först i januari i år. 

Enligt uppgifter till Expressen har Stefan Löfven valt att skydda infrastrukturminister Anna Johansson, som har en stark ställning i delar av partiet. Statsministern har i nuläget inte råd att få det mäktiga Göteborgsdistriktet emot sig.

Men i Rosenbad är tjänstemännen övertygade om att minst ett statsråd kommer att tvingas lämna. 

– Frågan är bara vem av de tre statsråden som slutligen avskedas, säger en källa. 


LÄS OCKSÅ: Transportstyrelsen riskerar fler läckor


Statsministern har i nuläget inga planer på att avskeda vare sig Anders Ygeman, Peter Hultqvist eller Anna Johansson.

Men läget kan förändras snabbt.

Uppgifter: Löfven kommer hota med extraval

Löfven kommer inte låta det gå till en misstroendeförklaring mot flera ministrar, enligt Expressens uppgifter. 

Börjar oppositionen jaga alla tre statsråden för att misstroendeförklara dem kollektivt så kommer Löfven hota med att utlysa extraval, enligt uppgifter till Expressen. 


LÄS OCKSÅ: Regeringen kan avgå efter krisen 


Klockan 16 i dag tog Stefan Löfven emot samtliga riksdagspartiers partiledare i regeringshögkvarteret Rosenbad för att informera och diskutera IT-läckan.

Efter mötet lämnade alla partier kommentarer och partiledarna för oppositionen är inte nöjda med hur regeringen hanterat läckan.

– Det är ett informationshaveri inom regeringskansliet. Alla fyra partiledare i alliansen har sagt att vi inte utesluter misstroendeförklaring, sa Centerledaren Annie Lööf efter mötet.

Sverigedemokraterna är dock säkra på sin sak – de kommer att gå vidare med en misstroendeförklaring om Löfven inte sparkar en eller flera ministrar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.