Löfvens löfte: Ut med de papperslösa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven vill ta krafttag mot papperslösa.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I en intervju med Dagens Nyheter berättar Stefan Löfven om sin syn på terrorattacken på Drottninggatan för ett år sedan.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Statsminister Stefan Löfven vill ta krafttag för att få ut papperslösa ur Sverige.

Det berättar han i en intervju med Dagens Nyheter.

– De som har fått nej måste lämna landet. Annars har vi ingen trovärdighet i flyktingmottagandet, säger Stefan Löfven till DN.  

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Stefan Löfven om sin syn på terrorattacken på Drottninggatan för ett år sedan, då fem personer dödades.

Gärningsmannen Rakhmat Akilov hade fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket, men ändå lyckats stanna kvar i Sverige, och i ljuset av attacken vill statsministern nu ta hårdare tag mot papperslösa.

– De som har fått ja ska in i samhället så snabbt som möjligt men de som har fått nej måste lämna landet. Annars har vi ingen trovärdighet i flyktingmottagandet, säger Stefan Löfven i intervjun.

Han menar att alldeles för många – likt Rakhmat Akilov – väljer att gå under jorden efter att de fått ett utvisningsbeslut.


LÄS ÄVEN: Så nära döden är Svenska Akademien


”Bättre koll”

Efter att Migrationsverket har fattat ett beslut om utvisning har den som sökt uppehållstillstånd möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, och sedan till kammarrätten. Om beslutet står fast, eller om det inte överklagas till att börja med, har den sökande i regel fyra veckor på sig att lämna landet.

Därefter efterlyses man, men i nuläget görs inte mycket för att verkställa utvisningar av dem som väljer att avvika. Det här ska det bli ändring på, menar Stefan Löfven:

– Vi har precis tagit emot en utredning som föreslår avresecentrum, att fler ska hänvisas till en begränsad geografisk yta där de ska vara om de har fått nej. Att vi har bättre koll helt enkelt. Förvarsplatserna har vi redan byggt ut, men vi kan komma att behöva fler, säger han till DN.

Exakt hur lösningen ska fungera rent praktiskt kan statsministern inte svara på ännu.

– Det är inte säkert att man måste låsa in människor varje natt men i alla fall att man har en begränsad geografisk yta eller en anmälningsplikt. Vi måste flytta fram positionerna så att vi är säkra på att de som har fått ett nej lämnar landet, säger Stefan Löfven.


LÄS ÄVEN: Tunga avhopp från Akademien – storbråk efter stormigt möte

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.