Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens pensionslöfte: Bättre ekonomisk situation

Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring: ”Ett sömnpiller”
Löfven talade till kungafamiljen, talmannen, och Sveriges riksdagsledamöter under riksmötets öppnande på tisdagen. Foto: OLLE SPORRONG
Innan han intog scenen satt han med hustrun Ulla. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Under riksmötets öppnande pratade statsministern om pensionärernas situation.

I sin regeringsförklaring lovade han att den ekonomiska situationen skulle förbättras.

I sin årliga regeringsförklaring under riksmötets öppnande på tisdagen lovade statsminister Stefan Löfven att stärka pensionärernas ekonomi.

I sitt tal lyfte statsministern bland annat avmattningen av konjunkturen som påverkar ekonomin i landet, men fasthöll att Sveriges statsskuld är låg, och att det därför finns rum för att stärka välfärden.

– Regeringen vill använda reformutrymmet för att få fler i arbete, fler poliser, en starkare välfärd, bättre ekonomi för pensionärer och en kraftfull klimatomställning, sa Löfven i sitt tal under riksmötets öppnande.

Statsministern fortsatte sedan att berätta att pensionärer i ”genomsnitt har 1 600 kronor mer i plånboken per månad jämfört med 2014”, och att deras ekonomi nu ska stärkas.

– Nästa år kommer garantipensionen och taket i bostadstillägget för pensionärer höjas. Utfasningen av den orättfärdiga pensionärsskatten fortsätter, sa han i talet.

Pratade om hatet mot judar

Förutom pensionerna höjde Löfven ett varningens finger kring rasism i Sverige, då han fastslog att landets nationella minoriteter ska skyddas, och dessutom annonserade en  konferens mot antisemitism 2020.

– Hatet mot judar finns i vår historia, i högerextrema grupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer. Vi ser antisemitism hos vuxna och barn som flytt till Sverige från länder där judehat präglar skolundervisning och statlig propaganda, säger Löfven.

– Kampen mot antisemitismen och hågkomst av Förintelsen är ämnen vid den internationella konferens som regeringen står värd för i Malmö nästa år.

Hedersvåld stod på agendan

Förutom ämnen som klimat, migration, trygghet, säkerhetspolitik och utrikespolitiken, lyfte statsministern även frågan om hedersvåld – där han förespråkade strängare straff.

– I Sverige accepterar vi inte barnäktenskap eller förtryck. Brott som begås med så kallat hedersmotiv ska få strängare straff och ett särskilt barnäktenskapsbrott införs. Arbetet med att införa ett särskilt heders­brott fortsätter.

I sin regeringsförklaring passade Löfven även på att citera textrader ur Kent-låten ”Elite”.