Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens löfte: Högre säkerhet på boenden

Stefan Löfven under besöket i Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
En man sitter anhållen efter knivmordet i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112MEDIA

MUMBAI-CHAKAN. Under sitt besök i Indien fick statsministern rapporter om knivmordet på asylboendet i Ljusne – och han informerades om bråk och polisingripanden på flera andra anläggningsboenden för flyktingar.

Han lovar höjd säkerhet framöver.

– Även på asylboenden ska det vara säkert och tryggt.

Problemen på hemmaplan förföljer Stefan Löfven även i Indien. Handlar det inte om dåliga opinionssiffror och intern kritik mot regeringen, så är det incidenter på landets asylboenden han måste kommentera.

I samband med ett företagsbesök i det indiska samhället Chakan fick Expressen under söndagen en intervju med statsministern.

Han kommenterade då för första gången knivattacken på asylboendet i Ljusne under lördagskvällen, där en man dödades, och den senaste tidens bråk på liknande anläggningar.

– Det är viktigt att man på kort sikt ser till att höja säkerheten på anläggningsboendena i landet och att de som begår en brottslig handling naturligtvis ställs till svars för det.

– Sen behöver vi fundera över vad det beror på att människor reagerar på detta sätt. En del tror jag beror på trångboddhet, och en annan del beror på att man inte har något vettigt att göra. Därför behöver vi i den delen förstärka samarbetet med civilsamhället och få ännu fler studietimmar och ha samarbete med idrottsrörelsen och andra organisationer under tiden som man väntar på sitt besked.

"Jag blir riktigt, riktigt upprörd"

Han kommenterar också det faktum att 13 personer nu sitter häktade för att ha planerat en attack mot asylboendet i Nynäshamn.

– Det är fruktansvärt. Jag blir riktigt, riktigt upprörd. Människor som medvetet planerar ett brott, för det var ju vad de uppenbarligen gjorde om nu alla uppgifter stämmer, för att ge sig på människor som flytt från krig, elände och förtryck – det är uselt, säger han.

Har polisen tillräckligt med resurser för att hantera den här situationen?

– Rikspolischefen ska återkomma med en bedömning senare om vilka resurser och eventuella tillskott som behövs, och då får vi ta den diskussionen då.

Men du är beredd att skjuta till mer pengar?

– Polisen har fått fler uppgifter och det ska då absolut inte uteslutas att man behöver mer resurser, säger Stefan Löfven.

Statsministern har nu lämnat Indien och är tillbaka i Sverige igen i morgon.