Stefan Löfven under besöket i Indien. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven under besöket i Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven under besöket i Indien. Foto: Anna-Karin Nilsson
En man sitter anhållen efter knivmordet i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112MEDIAEn man sitter anhållen efter knivmordet i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112MEDIA
En man sitter anhållen efter knivmordet i Ljusne. Foto: Roger Nilsson/112MEDIA

Löfvens löfte: Högre säkerhet på boenden

Publicerad

MUMBAI-CHAKAN. Under sitt besök i Indien fick statsministern rapporter om knivmordet på asylboendet i Ljusne – och han informerades om bråk och polisingripanden på flera andra anläggningsboenden för flyktingar.

Han lovar höjd säkerhet framöver.

– Även på asylboenden ska det vara säkert och tryggt.

Problemen på hemmaplan förföljer Stefan Löfven även i Indien. Handlar det inte om dåliga opinionssiffror och intern kritik mot regeringen, så är det incidenter på landets asylboenden han måste kommentera.

I samband med ett företagsbesök i det indiska samhället Chakan fick Expressen under söndagen en intervju med statsministern.

Han kommenterade då för första gången knivattacken på asylboendet i Ljusne under lördagskvällen, där en man dödades, och den senaste tidens bråk på liknande anläggningar.

– Det är viktigt att man på kort sikt ser till att höja säkerheten på anläggningsboendena i landet och att de som begår en brottslig handling naturligtvis ställs till svars för det.

– Sen behöver vi fundera över vad det beror på att människor reagerar på detta sätt. En del tror jag beror på trångboddhet, och en annan del beror på att man inte har något vettigt att göra. Därför behöver vi i den delen förstärka samarbetet med civilsamhället och få ännu fler studietimmar och ha samarbete med idrottsrörelsen och andra organisationer under tiden som man väntar på sitt besked.

"Jag blir riktigt, riktigt upprörd"

Han kommenterar också det faktum att 13 personer nu sitter häktade för att ha planerat en attack mot asylboendet i Nynäshamn.

– Det är fruktansvärt. Jag blir riktigt, riktigt upprörd. Människor som medvetet planerar ett brott, för det var ju vad de uppenbarligen gjorde om nu alla uppgifter stämmer, för att ge sig på människor som flytt från krig, elände och förtryck – det är uselt, säger han.

Har polisen tillräckligt med resurser för att hantera den här situationen?

– Rikspolischefen ska återkomma med en bedömning senare om vilka resurser och eventuella tillskott som behövs, och då får vi ta den diskussionen då.

Men du är beredd att skjuta till mer pengar?

– Polisen har fått fler uppgifter och det ska då absolut inte uteslutas att man behöver mer resurser, säger Stefan Löfven.

Statsministern har nu lämnat Indien och är tillbaka i Sverige igen i morgon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag