Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfvens kritik mot Jonas Sjöstedt

Löfven efter oppositionens besked.
Stefan Löfven.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven har återigen riktat kritik mot Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt.

Detta efter att Sverigedemokraterna backat uppgörelsen mellan V, Kristdemokraterna och Moderaterna gällande välfärden.

– Det är mycket förvånande att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt går medvetet in i ett samarbete och söker stöd från SD, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Statsminister Stefan Löfven har inte gjort något för att dölja sina känslor efter att M, V och KD enades kring en ändring av välfärdsbudgeten.

Deras förslag – vilket innebär 2,5 miljarder extra till landets kommuner och regioner, utöver de fem miljarder som regeringen utlovat – fick omedelbart stöd från SD.

I en intervju med Expressen tidigare i veckan kallade statsministern Jonas Sjöstedts beslut att liera sig med M och KD med stöd av SD för ”udda”. 

Förvånad över V:s beslut

I lördagens Nyhetsmorgon underströk Stefan Löfven att det inte är några problem för regeringen att sitta kvar i nuläget, och att förändringen i välfärdsbudgeten ännu inte är färdigbehandlad.

Han säger att han tycker att det är ”mycket förvånande” att Vänsterpartiet nu kan tänka sig att genomföra en budgetförändring med stöd från SD.

– Vi har både Moderaterna och Vänsterpartiet som inte vill ha ett samarbete med SD, men nu helt plötsligt så accepterar Vänsterpartiet SD som ett stödparti. 

”De måste bestämma sig”

Stefan Löfven, som intervjuades av Jenny Strömstedt under den pågående Förintelsekonferensen i Jerusalem, säger att de fyra oppositionspartierna nu måste tydliggöra vad för alternativ de representerar.

– Har de här fyra partierna bestämt sig för att agera tillsammans måste de bestämma sig för vad de har för alternativ, säger statsministern.

Stefan Löfven framförde samma budskap till oppositionspartierna under sin intervju med Expressen i veckan.

– Sedan måste nu faktiskt oppositionen fundera på vad de har för gemensamt program. Eller är det bara så att man ska ge sig på enskilda delar i det här, säger han och tillägger:

– Och förenar sig Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna, vad har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gemensamt, det tycker jag är en intressant fråga.

”Då går det inte att regera”

I intervjun med Expressen poängterade statsministern att oppositionspartiernas agerande inte är förenligt med budgetprocessen

– I det här fallet, är budgeten beslutad av Sveriges riksdag och en månad senare kommer några partier och rycker ut en del och säger att nu ska den se ut så här i stället. 

– Om alla frågor ska behandlas på det sättet, då har vi faktiskt en mörk framtid i svensk politik för då går det inte att regera landet och det vore olyckligt för omvärldens syn på Sverige.

Löfven om budgetbråket: ”Mörk framtid i svensk politik”

Slår tillbaka mot V och M: ”Då går det inte att regera landet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.