Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristersson röt ifrån mot Löfven – så var debatten

LIVE-TV: Allt om kvällens partiledardebatt i SVT • Eftersnack och intervjuer i Expressen TV
Löfven i debatten.
Foto: SVT
Ulf Kristersson i debatten.
Foto: SVT
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: SVT
Jimmie Åkesson.
Foto: SVT
Nyamko Sabuni (L).
Foto: SVT
Per Bolund (MP).
Foto: SVT
Ebba Busch.
Foto: SVT
1 / 8

Partiledarna stångades friskt under söndagens debatt i SVT:s ”Agenda”.

Statsminister Stefan Löfven menade att oppositionen var sist på bollen i sina förslag för att knäcka gängkriminaliteten.

Vilket fick Moderaternas Ulf Kristersson att ilskna till:

– Det här är ju löjligt. Ni sa ju nej, det var därför vi lämnade, säger Kristersson, syftandes till tidigare samtal över blockgränsen.

Inför söndagens partiledardebatt i SVT hade Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna skrivit en gemensam debattartikel där de presenterade 20 förslag för att komma åt gängkriminaliteten.

Statsminister Stefan Löfven (S) avfärdar utspelet i samband med att han anländer till SVT-studion.

– De är tvåa på bollen, men det är bra att de ansluter sig. Vi är på gång att arbeta med i stort sett alla dessa förslag. Det var inga nymodigheter, säger han.

Kristerssons ilska mot Löfven

Gängkriminaliteten kom också att debatteras flitigt under kvällen. Vid ett tillfälle hettade till ordentligt där Löfven upprepade sitt tidigare ställningstagande och menade att han visst var först på bollen och att regeringen redan börjat utreda förslagen.

Då röt Moderaternas Ulf Kristersson ifrån:

– Nej nej nej, det stämmer inte. Det här är ju löjligt. Ni sa ju nej, det var därför vi lämnade, säger Kristersson. 

– Regeringen ville inte göra något av de förslagen som vi i dag presenterar under de här samtalen som fördes för två år sedan.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade inget att tillägga i frågan och konstaterade moloket att han inte ”fick vara med i förhandlingarna”. Centerledaren Annie Lööf menade att det inte räcker med att knäcka gängen, utan att satsningar även måste ske för civilsamhället.

– För att hindra nyrekryteringen krävs det arbete med skolan och civilsamhälle, sa Lööf.

V och SD gravt oense om skolans problem

Under kvällen debatterades också skolan. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar menade att friskolorna utarmar den svenska skolan och kallade rådande system för ett ”experiment”.

– Att utländska riskkapitalister ska driva svenska skolor tar makt från lärarna och rektorerna. Jag vill ha makten tillbaka till lärarna och rektorerna, sa hon.

Dagostar kritiserade också Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för att ha bytt fot i frågan, för att stryka de nya förmodade samarbetspartierna medhårs.

– Förut var ni emot, men sedan åt ni mat med näringslivslobbyn. Du är så förälskad i att vara med Ulf Kristersson, sa Dagostar.

Åkesson å andra sidan menade att Dadgostar gjort en felaktig analys av skolans utmaningar. Han menar att de inte alls grundar sig i friskolesystemet.

– Flummet är det riktiga problemet, inte vem det är som driver skolan, utan att vi har en skola där elever och lärare inte känner sig trygga. Vänsterpartiet är emot allting som är bra, replikerade Åkesson.

Debatten i SVT Agenda

Fyra ämnen debatterades i SVT:s Agenda under söndagen: klimat, jobben, skolan och kriminalitet. 

Varje ämne ”duellerades” av två partiledare innan ämnet öppnades upp för alla de åtta partiledarna att diskutera. 

Klimatet och vad Sverige behöver göra för att minska utsläppen debatterades mellan Per Bolund (MP) och Nyamko Sabuni (L)

Jobben och hur Sverige ska komma till bukt med ökande långtidsarbetslöshet debatterades av Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

Debatten om skolan inleddes med att Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD) duellerade.

Ämnet kriminalitet debatterades först av Ebba Busch (KD) och Annie Lööf (C).  

Åkessons utbrott mot Bolund: ”Kallar du mig nazist?”

Se storbråket mellan Jimmie Åkesson och Per Bolund i SVT:s partiledardebatt.

Lööfs svar på gemensamma utspelet: ”Knyts närmare SD”

KD går tillsammans med M, L och SD fram med nytt program mot brottslighet.

Tv-ögonblicken vi minns med Stefan Löfven

Gör sin sista partiledardebatt på söndagskvällen.

Partiledardebatten i SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.