Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiserad reform pausas: ”Exceptionellt läge”

Sjöstedts krav: Stopp för reformeringen av Arbetsförmedlingen
Statsminister Stefan Löfven (S) under en presskonferens i tisdags.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S): ”Allt fokus ska kunna ligga på att säkra myndighetens kapacitet”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: PETER KROON / ARBETSFÖRMEDLINGEN
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jonas Ekstromer

Coronakrisen ändrar förutsättningarna för regeringens politik, och gör att bärande delar av januariavtalet mellan S, C, L och MP kan skjutas på framtiden.

En reform som får vänta är privatiseringen av Arbetsförmedlingen, när vågen av varsel nu tilltar.

– Just nu är det allra viktigaste att Arbetsförmedlingen har de bästa förutsättningarna att utföra sitt viktiga arbete utifrån det uppdrag som myndigheten har i dag, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till Expressen.

Det är än så länge omöjligt att överblicka de mänskliga och ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Men att världsekonomin till följd av de åtgärder som nu vidtas i land efter land är på väg in i en mycket djup kris – kanske den djupaste sedan depressionen på 1930-talet – är de flesta bedömare överens om.

För svensk del ändrar det i grunden förutsättningarna för regeringens politik, som fram tills nyligen helt styrdes av de 73 punkter man enats om med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet.

Nu är allt fokus i regeringen på att förhindra smittspridningen. Men även när den akuta fasen är över kommer den politiska dagordningen vara en annan än tidigare. Den bedömningen gör flera regeringskällor till Expressen.

Mycket pekar på att fokus kommer vara på att få ekonomin på fötter och bekämpa en kraftigt stigande arbetslöshet, menar de. Det gör att bärande delar av januariavtalet kan komma att skjutas fram, eller helt skrotas.

Löfven: Vi fokuserar inte på januariavtalet

– Nu är fullt fokus på att begränsa smittan, lindra effekterna för samhällsekonomin och se till att dämpa oron. När det här en dag klingar av, då ska vi ha en utvärdering men då ska vi också se hur situationen ser ut. Vi fokuserar nu inte på allt som står i januariavtalet, vi fokuserar på att dämpa spridningen av smittan och se till att folk skyddas, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven efter torsdagens frågestund i riksdagen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

En rad reformer riskerar nu att försenas för att regeringen och samarbetspartierna rent praktiskt har fått annat att hantera. Det kan också handla om att förutsättningarna ändras så pass mycket att reformerna inte är genomförbara som de utformats.

Ett exempel är privatiseringen av Arbetsförmedlingens verksamhet. 

Reformen har redan skjutits fram ett år och delvis ändrat inriktning, efter att Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med M, KD och SD i höstas. Men regeringens plan har fortsatt varit att myndigheten ska göras om i grunden och dess verksamhet i huvudsak tas över av privata aktörer. Och det ska vara klart om två år, till 2022. 

Våg av varsel äventyrar omdebatterad reform

Frågan är om det kommer vara möjligt när Arbetsförmedlingen samtidigt ska hantera den varselvåg som nu sveper fram.

– För Arbetsförmedlingen är det viktigaste i den rådande situationen att fokus läggs på att säkra myndighetens kapacitet att ta emot ett potentiellt stort antal nyinskrivna arbetssökande. Reformeringen av myndigheten är därför inte vår huvudfokus just nu i arbetet i Regeringskansliet. Där är vi överens med samarbetspartierna. Därför gör vi en paus i våra politiska diskussioner för att allt fokus ska kunna ligga på att säkra myndighetens kapacitet, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och fortsätter:

– Det handlar om att ha god beredskap för att hantera de varsel som kommer och att ta emot det ökande antal personer som nu förmodligen kommer att anmäla sig till Arbetsförmedlingen. I nästa steg handlar det om att bidra till aktiva insatser till arbetslösa.

Statsminister Stefan Löfven säger att Arbetsförmedlingens fokus nu bli på att hantera varslen – inte reformen.

– Instruktionen till myndigheten är att hantera den här situationen. Det är inte reformeringen nu som står i första fokus. Nu är det att hantera situationen så det blir så bra som möjligt för löntagare och företag, säger han.

– Effekterna på företag och medborgare ska dämpas så mycket som möjligt. Det är hela vårt fokus. Det andra får komma sen. Man kan inte göra det som om situationen var som vanligt.

– Just nu är fokus för Arbetsförmedlingen att hantera den här situationen. Inget annat, säger Löfven.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt vill att regeringen nu omgående ger beskedet att reformen skrotas.

– Reformeringen bör avbrytas helt. Arbetsförmedlingen är väldigt försvagad av Centerpartiets politik, säger han.

V redo agera mot regeringen

Om inte regeringen gör det självmant är partiet redo att agera i riksdagen.

– Vi planerar att ta initiativ. Det kommer. Kanske nästa vecka, säger Jonas Sjöstedt.

AGERAR. Jonas Sjöstedt (V) kräver att reformeringen av Arbetsförmedlingen skrotas helt.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att göra om Arbetsförmedlingen var en av Centerpartiets viktigaste frågor i förhandlingarna med regeringen om Januariavtalet.

Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare, säger också att allt fokus nu ligger på den akuta krisen.

– När vi har krisen under kontroll och kan överblicka följderna kommer det att behövas ett antal stora, långsiktiga reformer för att få fart på ekonomin igen. Hur det förhåller sig till det avtal vi träffade för ett år sedan är jag inte beredd att ta ställning till nu, säger Anders W Jonsson, som tillägger att vissa av Centerpartiets reformer blir ännu viktigare att genomföra.

Det finns punkter i januariavtalet som inte kommer att vara aktuella, enligt Anders W Jonsson. Ett sådant exempel är den så kallade kömiljarden.

– Det är uppenbart att regionerna just nu inte kan prioritera att minska köerna för de planerade operationerna. Det är en uppenbar sak att sjukvården måste fokusera på det akuta läget, säger han.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Se Stefan Löfvens senaste presskonferens från i går, torsdag, om coronaviruset.

LÄS MER: Frågor och svar om corona 

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Coronakrisen ställer frågorna som SD önskar 

LÄS MER: Johansson tar över – om Löfven blir sjuk i corona 

LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podcast om politik: Ledarskap och generationskonflikt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.