Tonläget har varit högt efter att Nyamko Sabuni i Expressen ställde ett ultimatum till Stefan Löfven. Hon krävde att förslaget på en ny humanitär skyddsgrund som Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat fram skulle dras tillbaka, annars lämnar Liberalerna samarbetet med regeringen.
Enligt statsministern ingår inte migrationsfrågan i januariavtalet – och punkten Sabuni inte vill ha kvar finns inte i avtalet.
– Därför blir jag förvånad, förbryllad och bekymrad över den hantering som L eventuellt tänker sig lämna ett avtal på, på en fråga som inte ingår. Därför att det sätter Sverige i en svår situation, säger han i ”Lördagsintervjun”.
”Inte uteslutas att vi har ett extraval”
Vad Expressen erfar kan nyvalshotet bli verklighet. Diskussioner om möjligheten att utlysa ett extra val har börjat föras i Socialdemokraternas högsta ledning med anledning av Sabunis ultimatum.
– Nu är det så att Liberalerna har den här processen. Men det ska absolut inte uteslutas att vi har ett extraval eller nya talmansrundor, säger Löfven i Sveriges Radio.
Kan bli regeringskris
Om Liberalerna lämnar januariavtalet uppstår en regeringskris. Det är Löfven och Sabuni överens om. Även Annie Lööf har talat i samma termer. Men en regeringskris är inte samma sak som en budgetkris, säger Sabuni, enligt Ekots programledare Monica Saarinen.
Statsministern ger visserligen inget besked – men är tydlig med att han ogärna styr landet på oppositionens budget. Men L kan inte tro att ”allting är som förr” om man lämnar januariavtalet.
– Nej, gör man det så tar man på sig ett oerhört stort ansvar och jag menar att förutom de utmaningar vi hade då (när avtalet gjordes reds. anm.) så är vi mitt uppe i en pandemi. Jag tror inte att svenska folket ser fram emot en politisk kris.
S öppnar för förändringar i lagtexten
Men migrationsminister Morgan Johansson (S) meddelar på söndagen att ett extraval inte är önskvärt – och han försöker lugna ner situationen.
– Det finns inga skäl att driva fram regeringskris och i värsta fall extraval, säger Johansson i SVT:s ”Agenda”.
Han öppnar därför upp för förändringar i den lagtext som nu ligger på förhandlingsbordet.
– Eftersom det är så mycket missförstånd och frågetecken, så behöver vi även i text få klart med vad vi menar, säger Johansson.
– Vi jobbar nu med att förtydliga vad just den här delen handlar om så att det ska stå klart för alla hur vi tänker.