En misstänkt våldtäkt av en 12-åring på ett HVB-hem fick Stefan Löfven att kräva fler ålderskontroller av asylsökande. Foto: Pelle T NilssonEn misstänkt våldtäkt av en 12-åring på ett HVB-hem fick Stefan Löfven att kräva fler ålderskontroller av asylsökande. Foto: Pelle T Nilsson
En misstänkt våldtäkt av en 12-åring på ett HVB-hem fick Stefan Löfven att kräva fler ålderskontroller av asylsökande. Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven har beordrat Migrationsverket att omgående införa fler ålderskontroller av asylsökande. Foto: Samuel UnéusStefan Löfven har beordrat Migrationsverket att omgående införa fler ålderskontroller av asylsökande. Foto: Samuel Unéus
Stefan Löfven har beordrat Migrationsverket att omgående införa fler ålderskontroller av asylsökande. Foto: Samuel Unéus

Löfvens krav: Fler ålderskontroller

Publicerad

Om fyra dagar håller Miljöpartiet interna dialogkonferenser om flyktingpolitiken.

Samtidigt kan Expressen avslöja att Stefan Löfven beordrat Migrationsverket att införa fler ålderskontroller av asylsökande.

Den brutala dubbelvåldtäkten på ett HVB-hem i Alvesta har gjort statsministern rasande:

– Avskyvärt.

Den 24 november förra året gjorde regeringen helt om och presenterade den nya flyktingpolitiken. Ett av förslagen då handlade om medicinsk åldersbestämning av asylsökande.

Fem veckor senare våldtogs en tolvårig pojke av två män på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta.

Pojken ska först ha blivit slagen och därefter våldtagen, först av den ene och sedan av den andre. Det första övergreppet ska dessutom ha filmats, enligt åklagaren Emma Berge.

– Det misstänkta brottet i Alvesta är avskyvärt och även om det är ett extremt fall så visar det på ett bredare problem. Det är helt enkelt inte lämpligt att ensamkommande barn bor med vuxna asylsökande i barnboendena. Dessutom ska resurser avsatta för barn inte gå till vuxna asylsökande, säger statsminister Stefan Löfven.

Den misstänkte myndig

Enligt tandröntgen är den ene misstänkte gärningsmannen 18-19 år gammal, den andre kan vara så gammal som 45 år, enligt uppgifter till Expressen.

Nyligen anmälde kommunen sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att den unga pojken placerades på ett HVB-hem som saknar tillstånd att ta emot så unga.

– Det är faktiskt skakande att vuxna och barn som inte känner varandra placeras tillsammans på ett sätt att övergrepp kan ske. Alla barn, oavsett var de kommer ifrån, har rätt att vara trygga, konstaterar Stefan Löfven, och fortsätter.

"Vi vet att det förekommer"

– Vi vet att det förekommer att asylsökande anger fel ålder. En fungerande och rättssäker åldersbedömning är inte bara en förutsättning för att vuxna och barn inte ska blandas samman med risk för att barnen far illa. Det är också en förutsättning för legitimiteten i systemet. Regler som gäller för barn ska gälla just för barn och det kräver att vi kan göra en säker bedömning.

Order till Migrationsverket är tydlig, enligt Stefan Löfven:

– Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att öka åldersbedömningarna och vi kommer att se till att vi har ett fungerande och rättssäkert system med åldersbedömning.

I detta ingår också att snarast införa medicinska ålderskontroller – ett beslut som Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson står bakom.

Om fyra dagar handlar Miljöpartiets dialogkonferenser i Malmö, Västerås och Härnösand om flyktingpolitiken.

Då ska drygt 300 miljöpartister från hela landet diskutera regeringens nya flyktingpolitik, som kritiserats av många i partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag