Löfvens krav: Fler ålderskontroller

En misstänkt våldtäkt av en 12-åring på ett HVB-hem fick Stefan Löfven att kräva fler ålderskontroller av asylsökande.
Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfven har beordrat Migrationsverket att omgående införa fler ålderskontroller av asylsökande.
Foto: Samuel Unéus

Om fyra dagar håller Miljöpartiet interna dialogkonferenser om flyktingpolitiken.

Samtidigt kan Expressen avslöja att Stefan Löfven beordrat Migrationsverket att införa fler ålderskontroller av asylsökande.

Den brutala dubbelvåldtäkten på ett HVB-hem i Alvesta har gjort statsministern rasande:

– Avskyvärt.

Den 24 november förra året gjorde regeringen helt om och presenterade den nya flyktingpolitiken. Ett av förslagen då handlade om medicinsk åldersbestämning av asylsökande.

Fem veckor senare våldtogs en tolvårig pojke av två män på ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta.

Pojken ska först ha blivit slagen och därefter våldtagen, först av den ene och sedan av den andre. Det första övergreppet ska dessutom ha filmats, enligt åklagaren Emma Berge.

– Det misstänkta brottet i Alvesta är avskyvärt och även om det är ett extremt fall så visar det på ett bredare problem. Det är helt enkelt inte lämpligt att ensamkommande barn bor med vuxna asylsökande i barnboendena. Dessutom ska resurser avsatta för barn inte gå till vuxna asylsökande, säger statsminister Stefan Löfven.

Den misstänkte myndig

Enligt tandröntgen är den ene misstänkte gärningsmannen 18-19 år gammal, den andre kan vara så gammal som 45 år, enligt uppgifter till Expressen.

Nyligen anmälde kommunen sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att den unga pojken placerades på ett HVB-hem som saknar tillstånd att ta emot så unga.

– Det är faktiskt skakande att vuxna och barn som inte känner varandra placeras tillsammans på ett sätt att övergrepp kan ske. Alla barn, oavsett var de kommer ifrån, har rätt att vara trygga, konstaterar Stefan Löfven, och fortsätter.

"Vi vet att det förekommer"

– Vi vet att det förekommer att asylsökande anger fel ålder. En fungerande och rättssäker åldersbedömning är inte bara en förutsättning för att vuxna och barn inte ska blandas samman med risk för att barnen far illa. Det är också en förutsättning för legitimiteten i systemet. Regler som gäller för barn ska gälla just för barn och det kräver att vi kan göra en säker bedömning.

Order till Migrationsverket är tydlig, enligt Stefan Löfven:

– Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att öka åldersbedömningarna och vi kommer att se till att vi har ett fungerande och rättssäkert system med åldersbedömning.

I detta ingår också att snarast införa medicinska ålderskontroller – ett beslut som Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson står bakom.

Om fyra dagar handlar Miljöpartiets dialogkonferenser i Malmö, Västerås och Härnösand om flyktingpolitiken.

Då ska drygt 300 miljöpartister från hela landet diskutera regeringens nya flyktingpolitik, som kritiserats av många i partiet.

Kritiker: Metoderna är inte tillförlitliga

Det går i dag inte att överklaga åldersbedömningen separat enligt Migrationsverket - något som Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm tidigare krävt.

"Vi vill att åldersbedömningar ska göras överklagningsbara. Inga metoder är helt tillförlitliga när det gäller att bedöma ålder. Det finns alltid en osäkerhet och då ska beslutet vara till den sökandes fördel", sa Maria Ferm för två år sedan.

Ulf Bjereld: "Ovärdigt"

En annan kritiker hittar Stefan Löfven i Socialdemokraternas verkställande utskott - förbundsordföranden för Socialdemokrater för Tro & Solidaritet, Ulf Bjereld.

"För mig känns steget inte långt till kontroll av nationstillhörighet, religiös tillhörighet och varför inte rastillhörighet", skrev han om medicinska ålderskontroller i höstas.

"Förslag om att enbart utfärda tillfälliga uppehållstillstånd och att börja tillämpa medicinsk åldersbestämning av asylsökande är ovärdigt och minskar inte antalet flyktingar."

Bland de som kritiserat kontrollerna finns också Svenska Barnläkarföreningen.

Socialstyrelsen arbetar just nu på regeringens uppdrag med uppdaterade riktlinjer angående åldersbedömningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.