Löfvens kovändning
– om kvinnofrågan

Löfven besökte företaget i Riyad som profilerar sig på att matcha kvinnor med rätt jobb.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Trycket på att lyfta kvinnofrågan var stort.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Stefan Löfven.
Foto: Henrik Montgomery/TT

RIYAD. Stefan Löfven lovar att han tog upp de känsliga frågorna under helgens besök i Riyad.

Men han aktade sig noga för att kritisera och jämförde Saudiarabiens jobbproblem för kvinnor med Sveriges.

– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor.

På kvällen gjorde statsministern en helomvändning.

– Det går inte att jämföra och jag har aldrig gjort någon sådan jämförelse.

Mycket stod på spel under statsministerns besök i Saudiarabien. Kraven hemifrån skulle pareras mot strävan efter att reparera relationen mellan länderna efter förra årets diplomatiska kris - orsakad av kritik från Stefan Löfvens egen utrikesminister och ett uppsagt militärt samförståndsavtal.

Strax efter åtta på söndagsmorgonen, innan den värsta hettan, klev den svenska delegationen in på en rekryteringsfirma i centrala Riyad.

Företaget profilerar sig på att matcha kvinnor, ofta högutbildade, med rätt jobb. Varje gång de lyckats slår man i gonggongen som hänger i korridoren.

I Saudiarabien står vuxna kvinnor under manligt förmyndarskap av pappa, make, bror eller son. Från 2013 behövs inte längre förmyndarens tillstånd för att arbeta men många arbetsgivare kräver det ändå.

Hög press på Löfven

Trycket har varit stort på Löfven att lyfta kvinnofrågan trots att resans agenda var export och handel.

Men statsministern har varit noga med att inte reta upp saudierna igen och fortsatt vägrat att kalla landet för diktatur.

När Expressen i samband med företagsbesöket frågade hur Sverige kan hjälpa saudiska kvinnor som inte har råd med utbildning och privatchaufför att få jobb, jämförde S-ledaren Sveriges och Saudiarabiens situation.

– Kvinnor härinne beskriver att det är rätt utveckling för kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden. Sen är det klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med.


LÄS ÄVEN: K-G Bergström: Ett bagatelliserande av landets behandling av kvinnor


Tio timmar senare backade Löfven totalt.

– Jag gjorde ingen jämförelse. Saudiarabien och Sverige - det förstår ju vem som helst att det är en helt annan historik, kultur och religionen har en helt annan roll än i Sverige. Det går inte att jämföra på det sättet. Men däremot vill jag lära mig hur utvecklingen är i Saudiarabien och hur är förutsättningarna för kvinnors utveckling, säger statsministern.

Under dagen träffade statsministern de absolut mäktigaste personerna i landet - kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman. Dessutom mötte han ordföranden för landets kommission för mänskliga rättigheter.

Statsministern intygar att delegationen lyft de känsliga frågorna.

– Överallt är det viktigt med kvinnors jämställdhet, dödstraffet och kroppsstraffet. Det är områden där vi väldigt tydligt uttryckt var Sverige står. Vi har en förtroendefull dialog i de frågorna.

Löfven vägrar tala om på vilken nivå samtalen förts eller ens om det är med företrädare för kungafamiljen eller regeringen men enligt uppgift har frågan kommit upp i flera möten.

Gav inga intervjuer

Vad de saudiska företrädarna anser är inte känt - de gav inga intervjuer.

Både kriget i Syrien samt Saudiarabiens inblandning i Jemen-konflikten har varit uppe till diskussion, säger Löfven.

– Vi måste få till en vapenvila och den humanitära hjälp som behövs. Sverige är också en av de stora givarna för det humanitära. I det har Saudiarabien en viktig roll i den delen av regionen. Vi menar att det ligger på alla nu att vara med och bygga för en politisk lösning. För svensk del stöder vi fullt ut FN:s arbete.

Statsministern upplever att saudierna lyssnar till de svenska synpunkterna. I utbyte får Sverige jobbtillfällen, säger han.

– Saudiarabien har sin vision 2030 där de vill utveckla arbetsmarknad och näringsliv. De måste diversifiera, de kan inte vara så beroende av oljan som de är nu. I det finns en utveckling som siktar in sig mer på innovation, utbildning, forskning och miljöteknik. På de områdena har Sverige en del att bidra med men det kommer att vara till nytta för båda länderna. Här kan vi bidra med något som är bra för Saudiarabien men också skapar jobb hemma i Sverige.

Marcus Wallenberg, ordförande i Saab och Maria Rankka, vd för Svenska handelskammaren om Saudibesöket:

Wallenberg:

”Saudi är en av de 20 största ekonomierna i världen och har en lång tradition av industri. Och landet kommer, om de orkar igenom alla utmaningar, att utvecklas till en ännu större ekonomisk kraft i det här området som ändå är ett rikt område och en möjlig samarbetspartner till Sverige. Vi är som land väldigt beroende av samarbetspartner över hela världen för vårt välstånd.”


Rankka:

”Vi har satt upp ett svensksaudiskt affärsråd som vi lanserade för ett år sen. Där handlar det om att skapa ett utbyte mellan företag på båda sidor. Det handlar så klart om svensk handel och export men det handlar också om utbyte. Många av utmaningarna här handlar om att bygga samhälle och det har vi företag som är väldigt bra på oavsett om det handlar om stadsbyggnad, infrastruktur, hållbarhetsfrågor eller utbildning och hälsa."

FAKTA

Frågorna som diskuterades:

• Handel och export.

• Mänskliga rättigheter.

• Döds- och kroppsstraff.

• Kvinnors situation.

• Kriget i Syrien.

• Kriget i Jemen.

Togs inte upp:

• Enligt Löfven har den svenska vapenexporten inte diskuterats. Samma bild ger försvarsindustrikoncernen Saabs ordförande Marcus Wallenberg som också är med på resan. För hans del har besöket inte haft någon relation till Saab.

Oklart:

• Statsministern vill inte gå in på om de specifikt tagit upp bloggaren och regimkritikern Raif Badawis som dömts till tusen piskrapp och tio års fängelse.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.