Stefan Löfven talade vid ett högnivåmöte om barnrätt som i dagarna arrangeras av bland andra Sveriges regering på Münchenbryggeriet i Stockholm. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESStefan Löfven talade vid ett högnivåmöte om barnrätt som i dagarna arrangeras av bland andra Sveriges regering på Münchenbryggeriet i Stockholm. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Stefan Löfven talade vid ett högnivåmöte om barnrätt som i dagarna arrangeras av bland andra Sveriges regering på Münchenbryggeriet i Stockholm. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
I publiken satt bland andra kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och Amina J. Mohammed, FN. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESI publiken satt bland andra kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och Amina J. Mohammed, FN. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
I publiken satt bland andra kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och Amina J. Mohammed, FN. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Löfvens känslotal: ”Mamma kunde inte ta hand om mig”

Publicerad

Drottning Silvia, högt uppsatta ministrar och världskända talare satt i publiken.

Då valde statsminister Stefan Löfven att öppna upp sig – och berätta om sin barndom hos en fosterfamilj. 

– När min mamma inte kunde ta hand om mig, klev samhället in, sa Löfven.

Runtomkring Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm står tungt beväpnade poliser och vaktar.

Där ska de stå under onsdagen och torsdagen – när ett högnivåmöte om barnrätt arrangeras av bland andra Sveriges regering.

Gäster i Sverige är bland andra FN:s biträdande generalsekreterare Amina J. Mohammed, Dominikanska republikens minister för kvinnofrågor Janet Camilo, Namibias minister för jämställdhet- och barnrättsfrågor Doreen Sioka och flera andra högt ansedda experter på området.

Riktiga högdjur, alltså, som under onsdagen fick lyssna till tal från såväl drottning Silvia som statsminister Stefan Löfven.

Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Löfven: ”Genom åren har vi misslyckats”

Statsministern blev under sitt tal mycket personlig och berättade om sin egen barndom.

– Genom åren har vi misslyckats. Många gånger. Vi har lämnat barn i destruktiva familjer och dåliga fosterhem. Men vi har också lyckats i att ge många barn en mycket bättre och ljusare framtid än vad de någonsin trodde var möjligt, sa Stefan Löfven och la till:

– Jag vet det. För att jag är ett av de barnen.

Stefan Löfven flyttade till fosterfamilj tio månader gammal efter att hans biologiska mor inte kunde behålla sina barn, något han flera gånger själv berättat om.

 

LÄS MER: Löfvens nya besked: Då avgår jag som statsminister 

 

Statsministern fortsatte sedan sitt tal:

– När min mamma inte kunde ta hand om mig, klev samhället in. Jag hade möjligheten att flytta till en kärleksfull fosterfamilj, möjligheten att växa upp säker och lycklig, möjligheten att stå framför er här i dag. 

Betonade vikten att lyfta barnrättsfrågan

Löfven betonade att Sverige genom att lyfta barnrättsfrågan på en högnivåkonferens likt denna kan göra stora insatser – och säkerställa att fler barn får den ljusa framtid som Löfven själv fick. 

– Vi är här för att göra vad vi kan för att säkerställa att varje barn, i varje del av världen, får samma möjlighet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag