"Löfvens kampanj är emot alla regler"

Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Förra justitieministern Beatrice Ask (M) riktar skarp kritik mot regeringen: "Märkligt att man presenterar en socialdemokratisk partikampanj som regeringspolitik"
Foto: Anna-Karin Nilsson
Christer Nylander (L).
Foto: Liberalerna
Regeringens hemsida.

Stefan Löfven anklagas för att använda regeringens hemsida för socialdemokratiska kampanjer. 

– Ett uttryck för att regeringen består av gamla cementsossar, säger förra justitieministern Beatrice Ask (M), som samtidigt konstaterar att "miljöpartister gråter stup i kvarten när det presenteras regeringsförslag". 

– Emot alla regler som finns, hävdar riksdagsledamoten Christer Nylander som sitter i Liberalernas partiledning. 

På regeringens hemsida publicerades i går en artikel med rubriken "Regeringen tar strid om den svenska modellen".

I artikeln konstateras bland annat att:

"Den svenska modellen behöver stärkas mer än någonsin, men i stället görs angrepp på modellen varav det allvarligaste handlar om förslag på att staten ska gå in och sänka lönerna vilket bland annat skulle hota principen om att du ska kunna leva på din lön."

"Har Miljöpartiet fullständigt lagt sig?"

Påståendet har gjort allianspartierna rasande.

Den förra justitieministern Beatrice Ask (M) hävdar att Stefan Löfven blandat ihop regeringsansvaret med ansvaret för det socialdemokratiska partiet.

– Det är märkligt att man presenterar en socialdemokratisk partikampanj som regeringspolitik. Har Miljöpartiet fullständigt lagt sig för de socialdemokratiska partistrategerna? undrar hon.

– Rimligen ska regeringens hemsida berätta om regeringens politik, men här är det en väldans oreda. Ett uttryck för att regeringen består av gamla cementsossar. Det är en olycklig utveckling om regeringens informationskanaler används i partipolitiska syften.

Beatrice Ask säger samtidigt att "miljöpartister gråter stup i kvarten när det presenteras regeringsförslag".

– Då är det viktigt att regeringens hemsida är saklig och handlar om regeringens politik.

Riksdagsledamoten Christer Nylander, ledamot av Liberalernas partistyrelse, hävdar att Stefan Löfvens agerande är "emot alla regler som finns".

– Men man har en tradition i det partiet att blanda ihop stat och parti. Det finns inom det socialdemokratiska partiet en tanke om att staten och partiet är ungefär samma sak, och man fortsätter att blanda ihop detta, hävdar Nylander, och fortsätter:

– Vi har i dag en regering som består av två partiet, och vill något av de partierna föra kampanj är det välkommet. Men det ska inte ske på regeringens hemsida.

Liberalerna kräver nu att regeringen ändrar formuleringarna på hemsidan.

– Vi hoppas i första hand att de själva upptäcker sitt misstag. Gör de inte det får vi fundera över hur vi ska agera, säger Christer Nylander.

S: "Bara fånigt"

Enligt Beatrice Ask agerade alliansregeringen aldrig på detta vis.

– Om vi hade gått ut med partiinformation i gemensamma kanaler så hade det tagit hus i helsikte. Här har Stefan Löfven återigen bara släppt i väg. Någon har inte tänkt.

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises kommenterar allianspartiernas kritik så här:

– Vi vet att de borgerliga är upprörda för att regeringen hellre vill anställa fler i välfärden än att sänka skatten och förstår att det är jobbigt att ta diskussionen i sak, men att klaga på att referat av statsministerns tal om regeringens politik finns på regeringens hemsida är faktiskt bara fånigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.