Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven.  Foto: Anna-Karin Nilsson
Förra justitieministern Beatrice Ask (M) riktar skarp kritik mot regeringen: "Märkligt att man presenterar en socialdemokratisk partikampanj som regeringspolitik" Foto: Anna-Karin NilssonFörra justitieministern Beatrice Ask (M) riktar skarp kritik mot regeringen: "Märkligt att man presenterar en socialdemokratisk partikampanj som regeringspolitik" Foto: Anna-Karin Nilsson
Förra justitieministern Beatrice Ask (M) riktar skarp kritik mot regeringen: "Märkligt att man presenterar en socialdemokratisk partikampanj som regeringspolitik" Foto: Anna-Karin Nilsson
Christer Nylander (L). Foto: LiberalernaChrister Nylander (L). Foto: Liberalerna
Christer Nylander (L).  Foto: Liberalerna
Regeringens hemsida.Regeringens hemsida.
Regeringens hemsida.

"Löfvens kampanj är emot alla regler"

Publicerad

Stefan Löfven anklagas för att använda regeringens hemsida för socialdemokratiska kampanjer.

– Ett uttryck för att regeringen består av gamla cementsossar, säger förra justitieministern Beatrice Ask (M), som samtidigt konstaterar att "miljöpartister gråter stup i kvarten när det presenteras regeringsförslag".

– Emot alla regler som finns, hävdar riksdagsledamoten Christer Nylander som sitter i Liberalernas partiledning.

På regeringens hemsida publicerades i går en artikel med rubriken "Regeringen tar strid om den svenska modellen".

I artikeln konstateras bland annat att:

"Den svenska modellen behöver stärkas mer än någonsin, men i stället görs angrepp på modellen varav det allvarligaste handlar om förslag på att staten ska gå in och sänka lönerna vilket bland annat skulle hota principen om att du ska kunna leva på din lön."

"Har Miljöpartiet fullständigt lagt sig?"

Påståendet har gjort allianspartierna rasande.

Den förra justitieministern Beatrice Ask (M) hävdar att Stefan Löfven blandat ihop regeringsansvaret med ansvaret för det socialdemokratiska partiet.

– Det är märkligt att man presenterar en socialdemokratisk partikampanj som regeringspolitik. Har Miljöpartiet fullständigt lagt sig för de socialdemokratiska partistrategerna? undrar hon.

– Rimligen ska regeringens hemsida berätta om regeringens politik, men här är det en väldans oreda. Ett uttryck för att regeringen består av gamla cementsossar. Det är en olycklig utveckling om regeringens informationskanaler används i partipolitiska syften.

Beatrice Ask säger samtidigt att "miljöpartister gråter stup i kvarten när det presenteras regeringsförslag".

– Då är det viktigt att regeringens hemsida är saklig och handlar om regeringens politik.

Riksdagsledamoten Christer Nylander, ledamot av Liberalernas partistyrelse, hävdar att Stefan Löfvens agerande är "emot alla regler som finns".

– Men man har en tradition i det partiet att blanda ihop stat och parti. Det finns inom det socialdemokratiska partiet en tanke om att staten och partiet är ungefär samma sak, och man fortsätter att blanda ihop detta, hävdar Nylander, och fortsätter:

– Vi har i dag en regering som består av två partiet, och vill något av de partierna föra kampanj är det välkommet. Men det ska inte ske på regeringens hemsida.

Liberalerna kräver nu att regeringen ändrar formuleringarna på hemsidan.

– Vi hoppas i första hand att de själva upptäcker sitt misstag. Gör de inte det får vi fundera över hur vi ska agera, säger Christer Nylander.

S: "Bara fånigt"

Enligt Beatrice Ask agerade alliansregeringen aldrig på detta vis.

– Om vi hade gått ut med partiinformation i gemensamma kanaler så hade det tagit hus i helsikte. Här har Stefan Löfven återigen bara släppt i väg. Någon har inte tänkt.

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises kommenterar allianspartiernas kritik så här:

– Vi vet att de borgerliga är upprörda för att regeringen hellre vill anställa fler i välfärden än att sänka skatten och förstår att det är jobbigt att ta diskussionen i sak, men att klaga på att referat av statsministerns tal om regeringens politik finns på regeringens hemsida är faktiskt bara fånigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag