Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens ilska efter påhoppet från Borg

TISDAG 16 DECEMBER. ROSENBAD. Expressens Niklas Svensson intervjuar Stefan Löfven (S) i regeringshögkvarteret. Foto: Sven Lindwall
"Trams" säger Löfven efter Anders Borgs påhopp. Foto: Kristofer Sandberg
TORSDAG 18 DECEMBER. EUROPEISKA RÅDET SAL 20:3, BRYSSEL. Glada miner, trots att Löfven precis har blivit överkörd.
TISDAG 2 DECEMBER. ROSENBAD. Anna Kinberg Batra (M) sträcker ut handen till Löfvens presschef Odd Guteland.
Anders Borg uttalar sig kritiskt i en intervju. Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfven är rasande på tidigare finansministern Anders Borg.

- En man som smet ut bakvägen när det började blåsa lite motvind.

Statsministern svarar samtidigt på kritiken:

- Det där är trams. Det är fullständigt trams.

Från bråket om SD-talmannen Björn Söder, en ny väljarbarometer och vänsterledaren Jonas Sjöstedts 50-årsmottagning i riksdagen till toppmöte och rådjursmiddag i Bryssel med bland andra Angela Merkel, David Cameron och François Hollande. Och därefter jultal i Gamla stan i Stockholm - och tjafs med finansminister Anders Borg.

Ännu en hektisk vecka är över för statsministern.

Nu väntar Övik och julfirande med Ulla Löfven, släkt och vänner.

- De flesta mår bra av lite ledighet, säger Löfven i den stora intervju för Expressen som görs på onsdagen i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Statsministern är stärkt av nya opinionsmätningar

Enligt Novus väljarbarometer har Socialdemokraterna sedan regeringskrisen bröt ut, och det blev känt att nyval ska hållas, ökat med 3,4 procentenheter till 32 procent.

- Att vi går framåt har att göra med tydligheten och att vi tar ansvar för den uppkomna situationen som är väldigt, väldigt svår, hävdar Löfven.

Samtidigt har SD ökat med 3,7 procentenheter till 16 procent.

- Det är för mig lite svårare att förstå, det måste jag säga.

Några timmar efter intervjun i soffan i uppehållsrummet på plan sju i regeringshögkvarteret dyker statsministern upp på Jonas Sjöstedts mottagning i ledamotshuset i riksdagen.

Där är också Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund och en rad andra toppolitiker.

- Det är självklart att vara här när en partiledarkollega fyller 50 år, säger Stefan Löfven, och fortsätter:

- Jag tycker Jonas är en väldigt uppriktig person, det är en ärlig person. Och det tycker jag om. Han brinner för sina frågor, är påläst och engagerad.

Stefan Löfven får också frågor om de uppmärksammade uttalanden från andre vice talmannen, sverigedemokraten Björn Söder.

- Det är Sveriges riksdag och ledamöter som avgör vilka som ska vara talmän. Det ska inte Sveriges statsminister ha någon åsikt om. Men jag tar bestämt avstånd från de uttalanden som han gjorde.

Gjorde riksdagen fel som valde honom till talman?

- Man kan aldrig säga att en riksdag gör fel. Det är vårt högsta beslutande organ.

På fredagseftermiddagen redovisar Novus en ny mätning om partiledarnas förtroende. Stefan Löfven toppar, följd av Annie Lööf.

En tidig julklapp till en pressad och stressad statsminister.

För Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är undersökningen dock en smäll som heter duga. Svenska folket har mindre förtroende för henne än för Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson - för första gången.

---

Det hände för 494 år sedan. Sisådär 80-90 personer avrättades på Stortorget utanför Stockholms slott. Inget vet med säkerhet exakt hur många som dödades.

Men ett par biskopar halshöggs först med svärd och Stockholms borgmästare hängdes i en galge. Den danske kungen Kristian II hade just krönts till kung även i Sverige.

Dramatik i politiken på den tiden

Nu ligger Nobelmuséet på platsen för Stockholms blodbad. Det är julmarknad. Och regeringskris.

Klockan 12.15 på lördagen kommer statsministern ut på trappan, presenterad av partikamraten och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård. I publiken står bland andra bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP).

- Jag trodde nog aldrig att jag skulle få möjlighet att hålla ett tal just här, men jag är väldigt, väldigt glad för det, inleder Stefan Löfven.

- För mig är julen en påminnelse om det som är allra viktigast i livet: När jag får vara med dom som jag älskar mest och som jag bryr mig så mycket om, inte minst familjens barnbarn. Det vackraste med julen är när vi visar varandra omtanke och medmänsklighet.

Han kallar fredspristagaren Malala "en av världsledarna" och uppmärksammar att det gått tio år sedan flodvågskatastrofen i Asien.

Därefter förvandlas jultalet till ett valtal, och han lanserar "det svenska löftet" - Sveriges motsvarighet till "American dream". Det låter som inför valet i höstas och löftena duggar tätt. Allt ska bli bättre.

- När du är som allra svagast ska samhällets stöd vara som allra starkast, säger Löfven.

En mening som fanns med i varje valtal som Löfven höll i augusti och september.

Efter det 15 minuter långa talet får han frågor om kritiken från tidigare finansministern Anders Borg, nu styrelseproffs och rådgivare åt mångmiljardären Cristina Stenbeck.

I Ekots lördagsintervju, bara någon timme innan Löfvens framträdande, hävdar Borg att det var fel av statsministern att besluta om nyval.

- Jag tycker det är väldigt väldigt förvånande. Jag hade föreställt mig att vi skulle landa i en period på kanske två tre månader av rätt intensiva förhandlingar i Riksdagen. Jag tror, tyvärr, det kan bli så att det här extra valet inte löser någonting och att det leder till ännu större problem i termer av Sverigedemokraterna, säger exministern.

Stefan Löfven skräder inte orden

- Anders Borg var en man som smet ut bakvägen när det började blåsa lite motvind. Nu är han bra på att ge tips, men tipsen han ger är att vi ska köpa de borgerligas politik. Först då är man beredd att förhandla, och det förstår alla att det är fullständigt orealistiskt. Det imponerar inte på mig, det kan jag säga.

Borgs och alliansledarnas anklagelser om att han egentligen inte kommit med några konkreta erbjudanden bemöts så här:

- Det där är trams. Det är fullständigt trams. De visste att vi ville förhandla, och de sa nej till förhandling. Men det finns ingen anledning att börja förhandla med sig själv när du får beskedet att de fyra borgerliga inte vill förhandla. Det var beskedet. Och det får dem stå för.

Även om det fortfarande finns en möjlighet att lösa regeringskrisen på annat sätt talar fortfarande allt för att Stefan Löfven kommer att utlysa nyval - formellt kan han inte göra det förrän tidigast den 29 december.

- Vi förbereder beslutet om extraval, så jag utgår från det, ja. Men jag säger som förut: dörren står öppen.

Alliansens partiledare kan alltså fortfarande - om de vill - sätta sig i förhandlingar med Stefan Löfven. Och på så sätt skjuta upp beslutet om nyval.

Men:

- Det behövs ingen djupare undersökning för att hitta alla rubriker om dom gånger då jag erbjudit förhandlingar över blockgränsen. Det är jag som har uttalat att vi måste bryta blockpolitiken, den är fördummande för Sverige. Hur många rubriker har vi inte sett där det står: "Nu blev Löfven nobbad igen. Nu blev han avvisad igen." Jag tror att det går att ladda upp ganska många rubriker och löpsedlar på precis det temat, konstaterar Stefan Löfven.

Samtidigt är statsministern frustrerad över hur medierna behandlat honom och regeringen den senaste tiden.

I den stora intervjun för Expressen i veckan medger han att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker olika i en rad sakfrågor.

- Konstigt vore det väl annars, men det är ju samma på alliansens sida. Det som fascinerar mig är att de skillnaderna diskuteras aldrig.

Natofrågan, förstatligande av skolan. Det har väl diskuterats?

- Ja, diskuterats... men där kan man vara både ett parti och fyra partier i samma. Det problematiseras aldrig. Men vi hanterar det.

---

Stefan Löfven berättar i förbigående. Han har just passerat Tysklands och Frankrikes stora fina presskonferenssalar och möter nu fem sex svenska journalister i det kalla "svenskrummet" 20:3 i rådsbyggnaden i Bryssel.

- Det är skillnad på rum, säger han. Det ser man när man går förbi tyskarnas och fransmännens.

Frankrikes president tar inte ens telefonen själv får vi veta.

- Han har två personer som svarar när man ringer.

Stefan Löfven har just blivit överkörd av François Hollande, David Cameron, Angela Merkel och de andra. Eller överkörd och överkörd. Allt är ju relativt för den som förlorat en budgetomröstning i riksdagen och som snart ska utlysa nyval.

Under den nästan tre timmar långa rådjursmiddagen på våning 80 argumenterar statsministern för hårdare skrivningar om Rysslands ansvar för krisen i Ukraina. Det har han dagen innan lovat ledamöterna i EU-nämnden att göra.

Men Europas ledare lyssnar inte

- Putin har köpt vapen för miljarder från Frankrike. Det är klart att Hollande måste säkra de pengarna, viskar senare en nordisk journalist i baren några trappor ner.

De borgerliga ledamöterna i EU-nämnden är ändå nöjda.

- Han uppfyllde vårt krav att han skulle lyfta en tuffare linje. Vi hade krävt det och han lyssnade in det. Sedan kan man ju inte få igenom allt som enskilt land, säger till exempel riksdagsledamoten Désirée Pehtrus.

Varför Löfven misslyckades med att övertyga de andra EU-ledarna vet hon inte.

- Det är osäkert om det beror på om han är ny som statsminister. Han har förstås inte direktkontakter som Reinfeldt hade. Han var ju med i samma politiska grupp, EPP, som Angela Merkel. Och det är ju hon som styr mycket.

M-riksdagsledamoten Johan Hultberg:

- Det är bra att Löfven har anslutit sig till Alliansens uppfattning om behovet av skarpare skrivningar om Rysslands ansvar för krisen i Ukraina. Slutsatserna från Europeiska rådet pekar på Rysslands ansvar men jag beklagar att Löfven inte fick igenom tuffare skrivningar.

Hultberg hävdar att regeringen flera gånger under hösten varit dåligt pålästa och dåligt förberedda när ministrarna kommit till EU-nämnden.

- Vi har gång på gång fått påtala att regeringen måste redovisa tydliga svenska ståndpunkter vilket man brustit i gång efter annan. Värst var det ju inför förra Europeiska rådet då EU:s viktiga energi- och klimatpaket skulle förhandlas. Då gav utrikesministern, miljöministern och statsministerns olika och motstridiga besked och när Löfven väl kom till EU-nämnden för samråd kunde han inte redovisa en tydlig ståndpunkt utan blev det rena rama sifferbingon. Ett sådant sjabbel riskerar att försvaga Sveriges ställning och möjlighet till påverkan.

På twitter hävdar Centerledaren Annie Lööf på lördagen att det enda hon sagt nej till är att sitta i en socialdemokratisk regering och stödja en socialdemokratisk budget. I övrigt är hon öppen för samarbete.

Hon konstaterar samtidigt att hon under dagen fyllt på med extra energi - två gånger.

"Vacker och rask långpromenad i solen och Anders Borgs utmärkta lördagsintervju om en modern och flexiblare arbetsmarknad och vikten av öppenhet & mångfald. Solen ger glädje!", skriver hon till sina 50 000 twitterföljare, och fortsätter:

"Glad över samtal o all dialog man kan ha här på Twitter. Mestadels med vänster-twittrare som vill debatt-fightas."

I sociala medier fajtas även KD-ledaren Göran Hägglund efter sitt utspel på torsdagen om att minska kostnaderna när det gäller flyktingmottagandet till Sverige.

I Bryssel sågar Stefan Löfven förslagen och menar att Hägglund inspirerats av Sverigedemokraterna.

- Det har aldrig varit någon framgångsfaktor att kopiera den typen av partier.

Samtidigt konstaterar Stefan Löfven att det gigantiska vägprojektet Förbifart Stockholm nu kan dra i gång igen. Fyra miljoner kronor om dagen har pausen kostat.

Men nu deklarerar Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i en debattartikel i Svenska Dagbladet att partiet ger upp.

En lättnad för statsministern som egentligen aldrig velat pausa projektet.

Sprickan mellan blocken

19 dagar har gått sedan krismötenas krismöte. Vid 21.30-tiden den tisdagkvällen kommer alliansens partiledare till regeringshögkvarteret Rosenbad på inbjudan av statsministern.

Där och då blir sprickan mellan blocken djupare än på länge. Trots att det tävlas i utsträckta händer.

Moderaternas blivande partiledare Anna Kinberg Batra sträcker ut handen redan i entrén. Och Stefan Löfvens presschef Odd Guteland tar emot den.

I fåtöljerna och sofforna utanför gästmatsalen - på andra sidan väggen - sitter samtidigt Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Åsa Romson och väntar på alliansledarna.

De har hört de direktsända intervjuerna med de borgerliga via nätet, och vet vad som väntar.

- Under samtalet kom frågan från vårt håll: är ni beredda att diskutera form, alltså hur man sköter själva omröstningen, eller sak, innehållet.

- För oss innebar det att vi var beredda att diskutera både inkomstsidan och utgiftssidan. Men det var fyra tydliga nej, säger Stefan Löfven i den stora Expressenintervjun.

Samtidigt hävdar han att han inför mötet varit beredd på nattliga förhandlingar med sina politiska motståndare. Han kan till och med tänka sig att släppa in Annie Lööf eller Jan Björklund i regeringen.

- Ja, vi har inte uteslutit det vid något tillfälle.

Alliansen kräver under mötet att Stefan Löfven ber om ursäkt och erkänner att det var fel att lyfta delar ur budgeten och bryta mot praxis som Socialdemokraterna gjorde förra året.

Det gör statsministern rasande.

Men handen är fortfarande utsträckt, hävdar han.

- Jag säger som förut: Dörren står öppen.

Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund är välkomna, menar statsministern.

Extravalet kan fortfarande undvikas.

- Vi vet att svenska folket tyckte att alla partier borde ha hanterat den här situationen på ett annat sätt. Men nu förbereder vi för ett extraval. Och jag är inte ett dugg orolig, avslutar Stefan Löfven.

Nu är det jul igen.

Och julen varar väl till påska.

Men vem som är statsminister i påsk. Det vet vi inte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!