Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens hot vid flyktingstopp: Böter

Foto: Christian Örnberg

ÖSTERSUND. Här hotar Stefan Löfven landets kommuner:

Ta emot flyktingar - eller betala.

I en stor intervju för Expressen anklagar Socialdemokraternas partiledare regeringen för att fiska i "väldigt grumliga vatten" och lastar Moderaterna för Sverigedemokraternas framgångar.

Företrädaren Håkan Juholt får samtidigt beskedet att han inte kan räkna med någon topposition i partiet framöver.

Efter migrationsminister Tobias Billströms utspel i helgen, om att volymen av invandrare bör minskas, presenterar i dag S-ledaren Stefan Löfven ett nytt förslag som berör landets samtliga kommuner.

- Vi ska ha en annan fördelning i Sverige. I dag tillåts några kommuner säga att de inte tänker ta emot några flyktingar, det är fel. Det är inte Södertälje, Malmö eller Katrineholm som ska ta emot, utan Sverige. Då måste fler kommuner ta sitt ansvar, säger Löfven till Expressen.

Men hur ska du få dom att göra detta?

- Egentligen borde det vara obligatoriskt att ta emot flyktingar. Men om kommunerna säger att de inte är välkomna, då kan man fördela på annat sätt, så att de ändå får vara med och betala. Vi kan inte överlämna detta till några få kommuner.

Då blir det något slags betalningssystem?

- Det kan man fundera på, ja.

När kommer ni med ett skarpt förslag om detta?

- Den frågan ska ställas till de som styr landet. Det är regeringen och inte oppositionen som har ett ansvar att lägga förslag till Sveriges riksdag.

Men du kan sitta i regeringen om ett och ett halvt år?

- Ja, har det inte något förr så kommer det då, det kan jag lova det. Det är klart att vi nu utvecklar tankar på detta, är det klart att vi gör det.

Löfven anklagar samtidigt regeringen för att "fiska i grumliga vatten" efter Billströms besked i helgen.

- Alla förstår ju hur galet detta är. Det var väldigt olyckligt. I Sverige har vi en asylpolitik som grundar sig på en individuell rätt.

Samtidigt tar Sverige emot tio gånger fler flyktingar än till exempel Finland?

- Ja, fler länder i Europa behöver ta ett större ansvar. Det här är gemensamt.

"Det är olyckligt"

Stefan Löfven bjöds i går kväll på middag av partikamraten och landshövdingen i Jämtland, Britt Bohlin, i residenset i Östersund.

- Middagen är bara för partimedlemmar, konstaterade pressekreteraren Anne Ekberg.

Men någon anledning att fira hade S-ledaren inte.

För två år sedan tvingades Mona Sahlin avgå på grund av usla opinionssiffror. I helgen var Socialdemokraterna tillbaka på samma låga nivå, under 30 procent, i en mätning som publicerades i Dagens Nyheter.

Är du oroad över opinionsläget?

- Nej, inte ett dugg, inte ett dugg. Jag vet att det finns en efterfrågan på socialdemokratisk politik, och vi håller på att utveckla den stenhårt. Jag tänker inte hoppa till för olika opinionsundersökningar, oavsett om dom går uppåt eller neråt.

Om mindre än en månad inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg och partiledaren laddar nu upp:

- Jag tänker inte alls störas av olika opinionsundersökningar, säger Löfven.

Men hur ser du på att ni tappar väljare till Sverigedemokraterna då?

- Moderaterna tappar ännu fler väljare till Sverigedemokraterna. Det är olyckligt att det partiet överhuvudtaget växer. Efter det de visar upp i svensk tv så är det bedrövligt. Jag tycker det är hemskt.

"En uppmaning till oss"

Förklaringen till Sverigedemokraternas framgång finns i människors rädsla, enligt S-ledaren.

- Det är en signal att människor är rädda. Människor är oroliga över att vi har för hög arbetslöshet och klyftor som växer. De är oroliga för sina jobb. I den rädslan finns det lätt grogrund för den här typen av partier.

- Detta är en uppmaning till oss att förtydliga vår politik ännu mer, speciellt i förhållande till regeringen som inte har någon politik för minskande klyftor och högre sysselsättning.

Sverigedemokraterna har Moderaterna att tacka för framgången, menar Löfven.

- Moderaterna har skapat ett system med ökande klyftor och rädsla, och i ett samhälle där rädslan finns är det lätt för krafter att peka på en viss grupp och säga att om inte dom vore här då hade vi inga problem.

I dag inleds toppmötet i Bryssel där statsminister Fredrik Reinfeldt ska försöka övertyga andra medlemsländer om att Sverige ska ha kvar rabatten på medlemsavgiften till EU.

- Vi måste utgå från att avgiften inte blir högre, säger Löfven.

- Frågan är hur regeringen har förarbetat detta. Göran Persson lyckades vid två tillfällen förhandla sig till - och behålla - rabatten. Nu får vi se hur det går för Fredrik Reinfeldt. Sju miljarder till i avgift för Sveriges del - det är inte acceptabelt.

"Det har tagit för lång tid"

Under besöket i Östersund i går ville Stefan Löfven inte kännas vid krisen i det S-ledda landstinget där. Nyligen avslöjades ett underskott på 100 miljoner kronor och landstingsdirektören tvingades avgå.

- Jag kan inte åka hit och ha en klar uppfattning om vad som sker i landstinget.

Men är du inte orolig för att detta ska kosta partiet röster på valdagen?

- Det är precis utav det skälet som jag inte kan kommentera detta. Jag vet ju inte hur ansvarsfördelningen ser ut mellan tjänstemän och politiker. Det är ett landsting som har de här problemen, och de får hantera detta.

En fråga som förföljer dig handlar om Håkan Juholt. Han har ännu inte fått något nytt jobb av dig?

- Det kommer alldeles strax.

Men det sa du ju för ett halvår sen också?

- Jo, det har tagit för lång tid. Men det beror på saker som jag inte kan styra över.

Var är det för "saker"?

- Det låter jag vara osagt, det är upp till mig. Men så är det. Detta borde gjorts klart tidigare. Vi trodde det var klart vid halvårsskiftet, men nu blev det inte så. Så vi har fått gå på en annan linje.

Talar vi fortfarande om att han ska ha en "framträdande position"?

- Jag har sagt hela tiden att Håkan Juholt ska ha ett uppdrag kopplat till sitt riksdagsuppdrag. Att han ska ha en topposition har jag aldrig uttalat.

Som Expressen i går kunde berätta planerar den röda kvartetten inom Socialdemokraterna - Stefan Löfven, Carin Jämtin, Magdalena Andersson och Mikael Damberg - de närmaste veckorna att släppa en rad nya politiska förslag inför kongressen.

Partiledaren bekräftar:

- De viktigaste områden kommer att fortsätta vara jobb och utbildning, det är två tunga områden. Men vi kommer inför kongressen att lämna förslag på alla områden.

Den 20 februari ska partistyrelsens samtliga förslag vara klara och skickas till kongressombuden.

Stefan Löfven är övertygad om att det blir succé:

- Nu gäller det att ligga i fram till september 2014. Då ska vi vinna ett val.