Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens hemliga löfte till Ygeman – lovad comeback

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Foto: ARI LUOSTARINEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter 25 timmar och 50 minuter fick alliansledarna det kaxiga svaret av Löfven: 

Två nya ministrar – och en regeringsombildning.

Enligt uppgifter till Expressen sparkades infrastrukturminister Anna Johansson av statsministern. 

Samtidigt fick inrikesminister Anders Ygeman ett hemligt löfte om att göra comeback i regeringen redan nästa år – om Socialdemokraterna vinner valet. 

Redan på onsdagseftermiddagen stod det klart att inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson skulle avgå, som en direkt följd av allianspartiernas gryningsräd några timmar tidigare. 

Statsministern hade inte väntat sig att alliansen skulle göra gemensam sak med Sverigedemokraterna och kräva Ygemans, Johanssons och försvarsminister Peter Hultqvists omedelbara avgång.

– Jag hade nog trott att man skulle välja en annan väg, säger han till Expressen. 

Inrikesminister Anders Ygeman lämnade in sin avskedsansökan när han fick erbjudandet om att i stället bli ny gruppledare i riksdagen. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

 

LÄS ÄVEN: K-G Bergström: Prestigeförlust för Stefan Löfven 

 

Så sent som i tisdags uttalade statsministern sitt förtroende för Anna Johansson – men på onsdagseftermiddagen uppmanade han henne att avgå, enligt uppgifter. 

"Jag hade varit beredd att fortsatt ta det politiska ansvaret", skrev Anna Johansson på Facebook ett par timmar efter presskonferensen i regeringshögkvarteret Rosenbad. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Jag hade varit beredd att fortsatt ta det politiska ansvaret", skrev Anna Johansson på Facebook ett par timmar efter presskonferensen i regeringshögkvarteret Rosenbad. 

Löfven fick beskedet i januari

På Expressens fråga om statsministern anser att han själv begått något misstag i härvan kring Transportstyrelsen, svarar han: 

– Jag fick beskedet i januari i år, och från det jag fick beskedet har jag säkerställt att det arbete som regeringskansliet ska göra och det arbete som myndigheterna ska göra, att det pågår och att det fullföljs.  

Redan på onsdagseftermiddagen stod det klart att inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson skulle avgå, som en direkt följd av allianspartiernas gryningsräd några timmar tidigare. Foto: ARI LUOSTARINEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inrikesminister Anders Ygeman, som insåg att han skulle bli avsatt av riksdagen, lämnade in sin avskedsansökan när han fick erbjudandet om att i stället bli ny gruppledare i riksdagen. Ygeman fick samtidigt ett löfte om att göra comeback som minister redan i samband med valet nästa år – om Socialdemokraterna vinner, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

Inför regeringsombildningen kontaktade Stefan Löfven också folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström, som varit sjukskriven för utbrändhet sedan i maj. Wikström ska ha blivit lovad nya arbetsuppgifter framöver och meddelade därför sin avgång. 

 

LÄS ÄVEN: Här är Löfvens nya regering 

 

25 timmar och 50 minuter efter alliansledarnas presskonferens kunde Löfven presentera två nya ministrar: 

Migrationsminister Helène Fritzon, fram till nu kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad, och infrastrukturminister Tomas Eneroth, fram till nu gruppledare i riksdagen. 

Justitieminister Morgan Johansson får samtidigt utökat ansvar för polisen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar över Gabriel Wikströms portfölj. 

Peter Hultqvist tänkte aldrig avgå

Försvarsminister Peter Hultqvist övervägde aldrig att avgå.

– I min regering heter försvarsministern Peter Hultqvist, slog Stefan Löfven fast på torsdagens presskonferens.

Därmed utmanar Stefan Löfven allianspartierna och Sverigedemokraterna – något som överraskade Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor. 

 

LÄS ÄVEN: Experten om Löfvens drag: "Snudd på genialt" 

 

Först efter ett flera timmar långt möte kunde de enas om att avgångskravet kvarstår – tills vidare. Men begäran om ett extra riksdagssammanträde drogs tillbaka. 

I ett pressmeddelande skriver alliansen att misstroendeförklaringen i stället ska behandlas när riksdagen öppnar, "om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning". Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I ett pressmeddelande skriver de att misstroendeförklaringen i stället ska behandlas när riksdagen öppnar, "om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning". 

Enligt Expressens uppgiftslämnare var det Liberalerna och Centerpartiet som tvingade fram den formuleringen.  

Hultqvists framtid avgörs efter riksmötets öppnande

Hultqvist själv hävdar att han inte har begått något "konstitutionellt fel" när han avstod från att informera statsministern om det han fått veta om IT-skandalen på Transportstyrelsen.  

Men är det helt orimligt att försvarsministern tar upp en fråga som rör rikets säkerhet med statsministern?

– Det är inte helt orimligt, och det gör vi i många sammanhang, på frågor som rör mitt område. Däremot var det så att Transportstyrelsen i det här fallet låg på Näringsdepartementet. Då är det de som ska föra vidare informationen. 

Peter Hultqvists politiska framtid avgörs efter riksmötets öppnande den 12 september.