Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens hårda maktspel – så slöts uppgörelsen

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Statsminister Stefan Löfven. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

Nya uppgifter om Socialdemokraternas interna maktspel kommer upp till ytan i dag.  

Socialdemokraterna får kritik för sin bristande interndemokrati av Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, som berättar sin version av vad som hände inom partiet när man bestämde innehållet i fyrpartiuppgörelsen. 

– Man kan kalla det för januarikuppen, säger han i Kvartals Veckopanel.

Sedan riksdagsvalet den 9 september har den svenska regeringsbildningen gått i stå i olika omgångar. Talmansrundorna avlöste varandra, och talmannen Andreas Norlén blev ett känt ansikte för hela det svenska folket. 

Till slut kom presskonferensen, den 11 januari. Statsminister Stefan Löfven ställde sig framför kamerorna och presenterade en överenskommelse som Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet har bildat med Centerpartiet och Liberalerna. 

Den ”historiska” regeringsbildningen

De fyra partierna skulle inte bilda regering tillsammans, utan C och L skulle trycka på gröna knappen för Stefan Löfven nästa gång de skulle rösta i riksdagen. Förutsatt att överenskommelsen kommer att följas under den kommande mandatperioden.  

Regeringsbildningen har många gånger kallats för "historisk". 

I ett avsnitt av Kvartals Veckopanel berättar S-profilen Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalyst, om hur de interna diskussionerna inom socialdemokratin ska ha gått till. Eller snarare – inte ha gått till.  

”Jag har belägg”

– Vad jag förstår så var det ett telefonmöte, där nån från partistyrelsen får det här uppläst för sig av Micke Damberg, säger Daniel Suhonen i programmet. 

Daniel Suhonen får frågan om han har belägg för sina påståenden.

– Jag har belägg. Jag har pratat med flera källor om det här. Man kan ju kalla det för januarikuppen, säger han i programmet. 

Socialdemokratin och interndemokratin

Suhonen säger att när Centerpartiet och Liberalerna har mer öppna demokratiska processer med möten med sina respektive partistyrelser och riksdagsgrupper, för att kunna enas om innehållet, så gör Socialdemokraterna på ett annat sätt. 

– Det är ju allmänt känt att Socialdemokraterna har problem med sin interndemokrati,  säger Daniel Suhonen i programmet.

– Jag har ju viss insyn i partiet och de har ju problem. Socialdemokratin är väldigt underordnat partiledningen. Centerpartiet har stora möten med riksdagsgruppen, partistyrelsen och sedan flera förtroenderåd, och sedan har Liberalerna samma sak. Det är viktigt vad alla tycker och anser, och det finns också motstridande uppfattningar. Inom V är det samma sak. Och vad får man inom Socialdemokratin? Ett piiiiip. 

Partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: SVEN LINDWALL

Partisekreteraren: Det var ett möte

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna svarar skriftligt till Expressen:

”Jag kan konstatera att Januariavtalet beslutades om av ett enigt VU och en enig partistyrelse. Partiordförande Stefan Löfven ledde båda mötena. Djupare än så kommenterar vi inte interna diskussioner”.

Lena Rådström Baastad vill inte svara direkt på Suhonens kritik. Hon meddelar via sin pressekreterare att det sista mötet med partistyrelsen hölls den 11 januari, samma dag som uppgörelsen prestenterades. Och det första mötet där man diskuterar innehållet med partistyrelsen ska ha hållits i december och det ska ha varit både fysiska möten och möte över telefon, enligt Lena Rådström Baastad.

Expressen har sökt Daniel Suhonen för en kommentar.

Inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Natali Sial meddelar att Damberg avstår från att ge en kommentar i frågan.