Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens förtroende stärks under krisen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Stefan Löfven, S.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Stefan Löfvens popularitet har ökat rejält under coronakrisen. 

Detta enligt en förtroendemätning som DN/Ipsos gjort, som visar att hans förtroende ökat med 16 procentenheter.

Senast DN/Ipsos gjorde en mätning var för tre månader sedan, långt innan pandemin slog till stort mot Sverige. Då svarade 28 procent av de tillfrågade att de hade stort eller mycket stort förtroende för statsministern. När tidningen gör en aprilmätning har det ökat till 44 procent, det vill säga en ökning med 16 procentenheter. 

Att just Stefan Löfvens förtroende ökar behöver inte betyda att partiet går lika mycket framåt, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN. Svenskar har nämligen en förmåga att sätta sakfrågor före person. 

– Synen på partiet påverkar bilden av partiledaren mer än viceversa. Svenska väljare är mer orienterade mot sakfrågor än mot person. Men det är klart att en partiledare som har stort förtroende har lättare att marknadsföra sitt parti, säger han.

Men krisen verkar trots detta ha en effekt även på Socialdemokraternas förtroendesiffror. Enligt Svensk väljaropinion, den sammanställning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Eko, har partiet ökat med fem procentenheter jämfört med förra månaden. 

Resultaten från undersökningen

Stefan Löfven, S: 44 procent (+16 procentenheter) 

Jonas Sjöstedt, V: 36 procent (+1 procentenheter)

Ebba Busch, KD: 34 procent (+3 procentenheter) 

Ulf Kristersson, M: 31 procent (+4 procentenheter)

Jimmie Åkesson, SD: 27 procent (-3 procentenheter) 

Annie Lööf, C: 25 procent (ingen förändring) 

Isabella Lövin, MP: 14 procent (+1 procentenhet) 

Per Bolund, MP: 13 procent (+3 procentenheter) 

Nyamko Sabuni, L: 13 procent (ingen förändring) 

Jimmie Åkesson ensam om att gå minus

I DN/Ipsos ökar förtroendet också för andra partiledare – förutom Jimmie Åkesson, SD, som minskar med 3 procentenheter och Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Nyamko Sabuni som går plus minus noll. 

– Jimmie Åkesson är tillbaka på samma nivå som i augusti men han har ändå etablerat sig på en högre förtroendenivå än tidigare, säger Nicklas Källebring till DN. 

Så gjordes undersökningen

Mellan 14-26 april har Ipsos genomfört 1 544 intervjuer. 765 gjordes med ett slumpmässigt urval via telefon/sms och 779 gjordes digital med ett kvoturval från en slumpmässigt reryterad webbpanel. 


Frågan som ställdes var: Har du mycket stort, stort, litet eller inget förtroende för (...)?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.