Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens förslag: Kalla uppgörelsen ”JA”

Stefan Löfven kom på onsdagen med ett nytt förslag på vad överenskommelsen skulle kunna kallas.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad ska uppgörelsen mellan S, MP, C och L heta?

Efter diskussionen om MÖK eller JÖK återkommer nu Stefan Löfven med ett förslag.

– Det skulle kunna vara JA – januariavtalet, säger Löfven.

Efter måndagens möte med talmannen fick Stefan Löfven frågan vad regeringsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ska kallas.

– Jag har hört vissa säga MÖK, men det låter ju inte så bra, sa Tomas Ramberg, Sveriges Radios Ekots inrikespolitiske kommentator.

MÖK skulle stå för ”mittenöverenskommelsen”. 

– Just den är nog inte så bra. Om man vill ha en dålig förkortning så kan man välja en dålig, om man vill ha en bra så kan man välja en bra, svarade Stefan Löfven.

I Expressens kommentarfält lyftes att MÖK faktiskt redan är upptagen som förkortning i politiska sammanhang, från migrationsöverenskommelsen 2011. 

Stefan Löfven: Kalla uppgörelsen JA

En annan möjlig förkortning som nämndes under Stefan Löfvens pressträff var JÖK – januariöverenskommelsen.

Under onsdagen återkom Stefan Löfven med ett eget förslag, vid sin pressträff efter mötet med talmannen.

– En liten bonus till dig här, om förkortning. Det skulle kunna vara JA – januariavtalet, sa Stefan Löfven riktat åt Tomas Ramberg.

– Vi säger ja till samarbete, ja till stabilitet, ja till långsiktighet, ja till pragmatism. JA är rätt bra, fortsatte Löfven.

Stefan Löfven innan han träffade talmannen på onsdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var i måndags som Jonas Sjöstedt meddelade att Vänsterpartiet inte var redo att släppa fram Stefan Löfven, bland annat eftersom uppgörelsen innehöll en ”klausul” som skulle hindra partiet från inflytande över politikens inriktning under mandatperioden. 

Talmannen gav då partiledarna 48 timmar att reda ut frågan, innan han i dag nominerar en statsminister för omröstning på fredag. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.