Strax efter åtta på morgonen klev den svenska delegationen in på en rekryteringsfirma i centrala Riyad.
Företaget, i framkant för att vara Saudiarabien, profilerar sig på att matcha kvinnor med olika arbeten. Varje gång man lyckats slår man i gonggongen i korridoren. Nuförtiden blir det i alla fall ett par slag per dag.
Svenska UD beskriver att lagar och lokala sedvänjor i Saudiarabien starkt begränsar kvinnors rörelse- och handlingsfrihet.

Löfven sparsam med kritiken mot Saudiarabien
Trycket har varit stort på Löfven att som yttersta företrädare för en ”feministisk regering” lyfta kvinnors och flickors situation.
Men statsministern är ytterst sparsam med kritiken.
Och han vill inte lägga sig i hur Saudiarabien gör för att få fler kvinnor i arbete. Han jämför Sveriges och Saudiarabiens situation.
– Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med, säger han.
Dialog mellan länderna, mellan företag och civilsamhälle har betydelse för utvecklingen, enligt regeringen.
– Då kan vi hjälpas åt att få rätt riktning, säger han.
Det saudiska rekryteringsföretaget har hittat kvinnlig arbetskraft till svenska Ikea på plats i Saudiarabien men också till saudiska företag, säger grundaren Khaled AlKhudair.
Han tycker det är synd att den internationella kritiken om Saudiarabien ofta handlar om att kvinnor inte får köra bil och vill hellre prata om framstegen.

"För er tog det också lång tid"
Samtidigt påpekade en annan av mötesdeltagarna, Malek Abid, forskare från amerikanska Harvard, att många kvinnor hindras att arbeta eftersom de inte själva får köra bil, avråds från allmänna kommunikationer och få har råd att hyra en chaufför.
– Det är vanligt att en kvinna lägger 30 procent av sin lön på Uber (taxibolaget, reds. anm), säger hon.
Flera av de saudiarabiska företrädarna konstaterade att förändringen inte kommer ske över en natt.
– För er tog det också lång tid, säger 71-åriga Thoraya Obaid, professor från Harvard som varit borta från landet under flera decennier för att jobba inom FN.

Löfven träffade kung Salman
Löfvens kortege åkte sedan vidare genom Riyads gator för att träffa kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman. Han ska också hinna med att träffa flera ministrar samt ordföranden för landets mänskliga rättighetskommission.
Inför mötet med kung Salman skärptes säkerheten tydligt. Journalister fick lämna ifrån sig sina mobiler i palatset när Löfven visades in till kunden genom valv av marmor och guld.
Först sent i eftermiddag ska Löfven träffa svensk press igen och berätta om samtalen med Saudiarabiens absolut mäktigaste.
Kommer du ta upp frågan om mänskliga rättigheter och kvinnors situation och hur stor del kommer det vara av samtalet?
– Vi ska träffas i eftermiddag och då ska vi prata om hela perspektivet vi har med oss.
LÄS MER: Kassem Hamadé: Det är inte kungen som är problemet i Saudiarabien