Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfvens föräldrakamp

vill inte kvotera. Trots att S-kvinnorna och LO kräver att partiet slår fast att det ska bli fler pappamånader stretar partiledningen och Stefan Löfven emot. "En stor majoritet av barnfamiljerna anser att det här är deras fråga, den ska avgöras vid köksbordet", säger Stefan Löfven om föräldraledigheten.. Foto: JENS L'ESTRADE Foto: Jens L'Estrade

I dag väntar nästa strid på S-kongressen om föräldraförsäkringen.

I stället för kvoterad föräldraledighet vill partiledningen locka papporna med mer pengar - och det lutar åt att deras linje vinner.

- Det kan vara betydligt bättre ekonomiska stimulanser än den jämställdhetsbonus som finns i dag, säger Stefan Löfven.

Så tycker de om en delad föräldra- ledighet

S-kvinnorna:

Genomför en tredelad föräldraförsäkring nästa mandatperiod med individualiserad föräldra-försäkring som mål.

LO

En tredelad föräldraförsäkring som genomförs på sikt, samt ytterligare en pappamånad under nästa mandatperiod.

SSU

Individualiserad föräldraförsäkring där ansvaret för barnuppfostran delas lika mellan föräldrarna.

Partiledningen

Slutmålet är en individuell föräldraförsäkring med en tredelad föräldraförsäkring som delmål, dock utan tidsangivelse för när en tredelning ska genomföras.

Striden om föräldraförsäkringen är gammal inom S.

På kongressen 2009 när Mona Sahlin var partiledare röstades en tredelning igenom som innebär att tre månader ska vara vikta för varje förälder och resten ska man dela fritt på. Men man slog inte fast när det ska ske.

Inför kongressen i Göteborg har frågan fått nytt liv. S-kvinnor, liksom LO kräver, att partiet slår fast att det ska bli fler pappamånader före 2018. Men partiledningen stretar emot.

5 procent vill dela

Enligt Expressens källor är de rädda för att skrämma bort de väljare som själva vill bestämma över hur de delar upp sin föräldraledighet.

Undersökningar som partiet har gjort visar att bara 5 procent av väljarna vill ha en delad föräldraförsäkring, och bland de egna S-väljarna är bara 32 procent för och 45 procent är emot att man jobbar för fler pappamånader, skriver vänstertidningen Dagens Arena.

"Det är inte listigt"

- En stor majoritet av barnfamiljerna anser att det här är deras fråga, den ska avgöras vid köksbordet. Vi måste se att det är verkligheten, men inte acceptera det utan titta på hur vi kan förändra. På sikt ska den vara delad, men att genomföra något där du har så många emot dig det är inte listigt, sade Stefan Löfven i Expressens direktsändning från S-kongressen.

Vill förlänga försäkringen

Bland de som vill se en tredelad försäkring redan nästa mandatperiod går åsikterna isär om hur det ska ske.

S-kvinnor vill att tredelningen ska ske i kombination med att försäkringen förlängs med två månader.

LO vill se en tredelad försäkring på sikt, och har nu drivit linjen att en ytterligare pappamånad ska införas under nästa mandatperiod.

Andra vill att en tredelning ska bli verklighet inom de 13 månader föräldrar i dag har rätt till. Splittringen kan bli ett trumfkort för partiledningen.

"Svårt att säga när det sker"

- Det blir svårt att säga när det ska ske innan vi vet hur, säger en källa.

Olika modeller för att öka pappornas uttag har diskuterats i S. Ett av dem går ut på att man skulle öka ersättningen till 100 procent av lönen i tre månader. Det skulle kosta 600 miljoner i månaden, totalt 1,8 miljarder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!